Over contrast gesproken. Wat zien we hier nu weer? Dat is de loipe achter Hajo’s Hut op de Penningberg. Langlauf skaten is heerlijk. Gebruik het ook om te trainen voor de Weisse Rausch in St. Anton waaraan ik eind april weer deelneem. Want daar moet je een stuk met okselhoge langlaufstokken omhoog schaatsen. Als je dat al redt. Geen Oostenrijker zou op het idee komen nog te gaan skaten als de pistenbully allang niet meer rijdt en de koeien bijna naar buiten kunnen. Als Hollandse kaaskop herken ik gewoon een kunstijsbaan in het rondje van 1,5 kilometer en heb ik het de laatste week vaak ’s ochtends net voor of na mijn weerbericht gedaan.

Snel door naar Val Gardena. Want daar zit ik al met mijn gedachten. Als dit weerbericht af is ga ik nog een keer een stukje langlaufen me een drone-opname. Had wat kleine issues daarmee vanochtend daardoor het wat latere weerbericht. Er moet toch nog net even een filmpje komen van die laatste ronde op de loipe. Nu leek het erop dat er volgende week op 750m hoogte zeker sneeuw zou vallen hier. Nu zien we weer een wat genuanceerder scenario. Het Amerikaanse model is naar het Europese gekropen. Daarover zo meer. Eerst even vaststellen dat we morgen op de Gardenissima in Val Gardena mooie condities hebben. Het zal ’s ochtends boven aan de start nog net vriezen en verder naar onder zal het al snel pappig worden. Natuurlijk is de wedstrijdpiste met kunstmest (ja dat wordt gestrooid) een beetje beschermd tegen de nattigheid.

Hier zie je mijn startnummer. Ik zal daarmee zo rond 9 uur starten. Toch met gele wachs. Ga zo nog mijn mooie HEAD reuzenslalomski’s slijpen en wachsen. Met in totaal ruim 700 deelnemers heb je dan toch mazzel in de journalisten groep te zitten. De organisatie zit te popelen om een snelle edit van mijn Gopro opnames. Die van 2018 staan nog steeds op de Gardenissima website. Deze keer zeker ook een korte insta-versie. Misschien vlieg ik ook nog een keer met paraglider over het parcours. We’ll see.

Vorig jaar skiede ik 4.43 op de 110 reuzenslalompoortjes. De winnaar was wereldtopper Christoph Innerhofer met 3.30. Die heeft zich net geblesseerd en is er dus niet bij dit jaar. Heb ik die alvast verslagen. Flauw! Nee wie ik echt wil verslaan is Michael Kritzinger. Zo oud als m’n moeder en toch skiede hij 12 seconden sneller dan ik vorig jaar. Dat wordt een hele uitdaging. Te meer hij nog een stuk eerder en dus kouder en sneller start dan ik. Nu ja. 5 seconden eraf zou al mooi zijn. M’n skitechniek heb ik naar eigen inzicht weer eens helemaal verbouwd dus eens kijken of het wat oplevert. In elk geval kan ik hier niet gediskwalificeerd worden vanwege het niet dragen van een rugzak. Gewoon lekker strak in racepak en geen gezeur! Vorig jaar kwam ik als derde journalist bij de mannen op het podium. Zou dit jaar tweede lukken? Ik vrees dat er meer tegenstand is dit jaar.

Snel terug naar het weer. Nog 3 mooie dagen dus en maandag kan er ook nog mee door. Dinsdag dan ineens vanuit het noordwesten een stormram aan bewolking en neerslag. Op bovenstaande kaarten zie je de hele atmosfeer opkreukelen in diverse bolvormige frontzones strak achter elkaar. En dan gaat het nu ook volgens het Amerikaanse model een beetje westelijk uitzakken waardoor het oosten van Oostenrijk juist in Föhn komt! Ik zie de pittigste neerslag in het Engadin in Zwitserland en ergens rond het westen van Tirol de overgang van een koude push vanuit het noorden naar juist een zachte push vanuit het zuiden. Bijzonder om het ook nog weer in Spanje en Marokko te gaan zien sneeuwen.

Het Europese model is het helemaal eens. Daar ook dat yin en yang. Het zal afwachten zijn wat de volgende modelruns doen en ook nog een stukkie nowcasten als de temperatuur inderdaad gaat kelderen volgende week.

De GFS 06u die net binnen is legt de koude push toch al weer verder naar het Oosten waardoor ik toch in Die Tauplitz en Loser volgende week mooi in de sneeuw zou kunnen komen vanaf dinsdag. Zou leuk zijn voor de plaatjes. Fijne dag. Ik ga nog ff langlaufen in korte broek. Video volgt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.