Over contrast gesproken. Wat zien we hier nu weer? Dat is de loipe achter Hajo’s Hut op de Penningberg. Langlauf skaten is heerlijk. Gebruik het ook om te trainen voor de Weisse Rausch in St. Anton waaraan ik eind april weer deelneem. Want daar moet je een stuk met okselhoge langlaufstokken omhoog schaatsen. Als je dat al redt. Geen Oostenrijker zou op het idee komen nog te gaan skaten als de pistenbully allang niet meer rijdt en de koeien bijna naar buiten kunnen. Als Hollandse kaaskop herken ik gewoon een kunstijsbaan in het rondje van 1,5 kilometer en heb ik het de laatste week vaak ’s ochtends net voor of na mijn weerbericht gedaan.

Snel door naar Val Gardena. Want daar zit ik al met mijn gedachten. Als dit weerbericht af is ga ik nog een keer een stukje langlaufen me een drone-opname. Had wat kleine issues daarmee vanochtend daardoor het wat latere weerbericht. Er moet toch nog net even een filmpje komen van die laatste ronde op de loipe. Nu leek het erop dat er volgende week op 750m hoogte zeker sneeuw zou vallen hier. Nu zien we weer een wat genuanceerder scenario. Het Amerikaanse model is naar het Europese gekropen. Daarover zo meer. Eerst even vaststellen dat we morgen op de Gardenissima in Val Gardena mooie condities hebben. Het zal ’s ochtends boven aan de start nog net vriezen en verder naar onder zal het al snel pappig worden. Natuurlijk is de wedstrijdpiste met kunstmest (ja dat wordt gestrooid) een beetje beschermd tegen de nattigheid.

Hier zie je mijn startnummer. Ik zal daarmee zo rond 9 uur starten. Toch met gele wachs. Ga zo nog mijn mooie HEAD reuzenslalomski’s slijpen en wachsen. Met in totaal ruim 700 deelnemers heb je dan toch mazzel in de journalisten groep te zitten. De organisatie zit te popelen om een snelle edit van mijn Gopro opnames. Die van 2018 staan nog steeds op de Gardenissima website. Deze keer zeker ook een korte insta-versie. Misschien vlieg ik ook nog een keer met paraglider over het parcours. We’ll see.

Vorig jaar skiede ik 4.43 op de 110 reuzenslalompoortjes. De winnaar was wereldtopper Christoph Innerhofer met 3.30. Die heeft zich net geblesseerd en is er dus niet bij dit jaar. Heb ik die alvast verslagen. Flauw! Nee wie ik echt wil verslaan is Michael Kritzinger. Zo oud als m’n moeder en toch skiede hij 12 seconden sneller dan ik vorig jaar. Dat wordt een hele uitdaging. Te meer hij nog een stuk eerder en dus kouder en sneller start dan ik. Nu ja. 5 seconden eraf zou al mooi zijn. M’n skitechniek heb ik naar eigen inzicht weer eens helemaal verbouwd dus eens kijken of het wat oplevert. In elk geval kan ik hier niet gediskwalificeerd worden vanwege het niet dragen van een rugzak. Gewoon lekker strak in racepak en geen gezeur! Vorig jaar kwam ik als derde journalist bij de mannen op het podium. Zou dit jaar tweede lukken? Ik vrees dat er meer tegenstand is dit jaar.

Snel terug naar het weer. Nog 3 mooie dagen dus en maandag kan er ook nog mee door. Dinsdag dan ineens vanuit het noordwesten een stormram aan bewolking en neerslag. Op bovenstaande kaarten zie je de hele atmosfeer opkreukelen in diverse bolvormige frontzones strak achter elkaar. En dan gaat het nu ook volgens het Amerikaanse model een beetje westelijk uitzakken waardoor het oosten van Oostenrijk juist in Föhn komt! Ik zie de pittigste neerslag in het Engadin in Zwitserland en ergens rond het westen van Tirol de overgang van een koude push vanuit het noorden naar juist een zachte push vanuit het zuiden. Bijzonder om het ook nog weer in Spanje en Marokko te gaan zien sneeuwen.

Het Europese model is het helemaal eens. Daar ook dat yin en yang. Het zal afwachten zijn wat de volgende modelruns doen en ook nog een stukkie nowcasten als de temperatuur inderdaad gaat kelderen volgende week.

De GFS 06u die net binnen is legt de koude push toch al weer verder naar het Oosten waardoor ik toch in Die Tauplitz en Loser volgende week mooi in de sneeuw zou kunnen komen vanaf dinsdag. Zou leuk zijn voor de plaatjes. Fijne dag. Ik ga nog ff langlaufen in korte broek. Video volgt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.