Dit is een beetje en sensationele kop voor een weerbericht met erg veel onzekerheden. Maar toch… de nieuwste run van het Amerikaanse model berekent – natuurlijk gewoon de aanstaande vorstperiode met 20-30cm sneeuw en 5 ijzige ijsdagen op rij – na en korte onderbreking vanaf vrijdag een krachtig herstel van de vorst vanaf woensdag 17 februari.De pluim is binnen aan het lopen n we zien nu al dat de exit op 11 februari weer erg enthousiast is. Evengoed halen we toch Valentijnsdag. Nog even en je ziet hierboven hoe de zwarte hoofdrun op 17 februari weer onder nul duikt!

Dit allemaal op basis van een briljant sterk hogedrukgebied met in het begin zelfs de kern boven Nederland. Die gele kleur heeft te maken met de temperatuur op 5km hoogte en is positief! Het betekent dat het een sterk hogedrukgebied is dat niet zo maar aan de kant wordt gezet. De scherpste kou trekt in zo’n situatie onderlangs, maar in de Lage Landen heb je zo veel uitstraling ’s nachts en snelle verdere ijsaangroei. Rayonhoofden? Humor man. Lol man! Ik heb het niet meer.

De laatste runs ging dit weermodel enkel voor een snelle exit op 11 februari en tot nooit meer ziens. Voor de nieuwelingen hier: het bericht is gepost in de categorie “meteofiction” en dat is het ook. Alles meer dan 10 dagen vooruit is een spelletje waar ik met mijn ervaring soms iets bij durf te roepen.

En het is ook wel eens gelukt natuurlijk…. bovenstaand bericht (klik er maar op) was van 25 januari!

Actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles hierrr.

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Gisteren zeer veel maar ook vandaag weer. Dus die blokkeer je niet.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je <a href=”https://wintersportweerman.nl/wp-login.php”>hierrr</a>. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

En we gaan weer door met het volgende weerbericht!

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Mick · 5 februari 2021 op 12:39

Het zou toch wat zijn, bestendiging van de winter. Op naar de 100 Hellman punten. Stiekem zou ik het zo’n heerlijke dikke neus vinden naar de hysterische klimaatdrammers. Dat de aarde op het punt staat te verbranden, dat soort retoriek. Gewoon een wat genuanceerder gesprek over klimaatverandering…

  Hajo · 5 februari 2021 op 13:22

  En tegelijk die situatie in Amerika. Dat maakt het extra bijzonder!!!

  JH Vis · 5 februari 2021 op 17:11

  Lekker genuanceerd, 1 ‘wintertje’ afzetten tegen een lange reeks van niet winters..De ‘klimaatdrammers’ en klimaat-experts gaan gelukkig niet over 1 nacht ijs. (om maar even in passende termen te blijven) Weet je, over klimaatverandering kun en mag je een discussie hebben. De sterk groeiende wereldbevolking met daaraan onlosmakelijk verbonden het sterk groeiende verbruik van fossiele brandstoffen, kun je niet negeren. Of CO2 uitstoot nu wel of niet van invloed is op de gemiddelde temperatuur op aarde, de uitstoot die met verbranden vrijkomt is definitief een probleem voor de volksgezondheid. Verandering naar een groenere energieproductie is alleen daarom al een must..Als dan later blijkt dat dit ook nog eens positief bijdraagt aan het klimaat dan is dat toch mooi meegenomen? Ik krijg een beetje het gevoel dat sommigen geen verantwoording willen nemen. Waarom niet? Geen idee…misschien omdat ze hun luxe egocentrische leventje niet willen opgeven? Als een ieder iets meer rekening houdt met zijn eigen carbon footprint, zijn er op zeer korte termijn niet eens zoveel maatregelen nodig en kan de energie-transitie iets ‘genuanceerder, verlopen..Ontkennen helpt hier niet echt bij. Niet lullen maar poetsen!!!

   Stefan Kaptein · 5 februari 2021 op 17:53

   Het probleem met dat hele klimaat verhaal is dat het een verdien model is. Wie gaat al dat klimaat gedram betalen, niet de grote vervuilers hoor als je dat mocht geloven. Dat zijn jij en ik die de rekening door de strot geduwt krijgen. Dat we met z’n allen aan het milieu denken, daar is niks mis mee, maar denken dat wij het klimaat kunnen beïnvloeden noem ik hoogmoedswaanzin. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken die schoner zijn dan fossiele brandstoffen, maar wie gaat daar aan jou net zoveel accijnzen voor vragen zoals nu bij brandstof, en met welk zogenaamd excuus. Meneertje Rutte wil toch lekker blijven graaien bij de automobilist en met zogenaamde milieutax op je gas rekening. Ik zeg bouw grote windparken op zee en gebruik de oude gas platforms om met de stroom van de molens waterstof te maken. De leidingen liggen er al, infrastructuur en je ketel wat aanpassen en hoppa, schone energie. Maar dan kan Rutte geen accijnzen meer heffen en dan komt er geen schip met geld binnen iedere maand. Maar dan wordt er wel weer wat anders door die oplichters verzonnen. Het verdien model voor de hoge heren, dat is waar het allemaal om draait.

    Marco · 5 februari 2021 op 18:10

    En fossiele brandstoffen zijn géén verdienmodel? Dit argument raakt kant noch wel. Als er ergens een grote lobby is met financiële belangen… Iets maar ratio en iets minder emotie. Iedereen wordt tegenwoordig gecanceld vanwege een vermeend gebrek aan onafhankelijkheid. Een onmogelijke standaard om aan te voldoen. En daarnaast een drogreden om op basis daarvan conclusies of meningen te diskwalificeren.

Sjoerd · 5 februari 2021 op 13:33

Doe mij toch het Europees model maar… Die lijkt iig tot valentijn koud te blijven..:)
Tot de 11de gaan de modellen samen op. is het daarna 50/50 welk model er gelijk krijgt? Of zie ik dat statistisch niet juist?

Tije · 5 februari 2021 op 15:25

Voorbij 14 februari zou echt humor zijn van de weergoden! Complete ironie. Maar, we zullen zien. Ik zal zondag of maandag in ieder geval een offerande doen in de sneeuw (lees: rondje hardlopen). Wie weet dat het ergens goed voor is.

Mike · 5 februari 2021 op 21:49

Hoe betrouwbaar is deze advertentie en vergeleken met andere,als ik naar het journaal van vandaag gezien heb,ben ik wel sceptisch hierover.
Want ik woon op ruim 8km van de Duitse grens af en ik heb sterk het gevoel dat hier in deze omgeving wel 30cm kan vallen en ook kouder,maar ja ik ben geen weerman he?

Gesloten voor reacties.