Sneeuwverwachting tot dinsdag

Sneeuwverwachting tot dinsdag

Vanochtend is er alle reden tot optimisme over de komende wintersportweken. Gisteravond was al duidelijk dat er net als vorige week een winterse start is van de aankomende wintersportweek. De vraag was of er na de sneeuwval maandag (zie kaart hierboven) een warmtegolfje zou komen of dat het mee zou vallen. Ik denk nu het laatste!

Vandaag nog voorjaarsachtig
Eerst moeten we nog even door een zacht weekeinde heen. Met een schitterende voorjaarsachtige skidag zaterdag: zowat overal in de Alpen grand beau. Zie webcams. De grauwsluier die vandaag al over Nederland hangt (rest van occlusiefront), ligt morgen dan over de Alpen, waar het dan al ietsje afkoelt.

Spectaculair is de sneeuwval in Groot-Brittannië morgen. Lees erover in dit artikel in de Daily Star. Het gaat om een zeer heftig koudfront waarin ook nog eens een dochterdepressie tot leven komt die precies boven Nederland gaat hangen. Maandag wordt dan ook een echte p..dag!

Zuidkant wint?
Als het front maandag tegen de Alpen klapt dan ontstaat er meteen ook een Genualaag waardoor beide kanten van de Alpen mooie sneeuw zullen krijgen. In de huidige berekeningen gaat de zuidkant zelfs winnen van de noordkant! Een primeur voor dit winterseizoen als het uitkomt.     

Bewolking wintersport woensdag

Bewolking woensdag

In de nieuwste berekening wordt het na de sneeuwval niet al te zacht meer en kan er eind van de week nieuwe sneeuw komen. De vraag is dan ook: krijgen de wintersporters deze week nog zon? Hierboven de kaart met hun beste dag in de huidige berekening: woensdag. 

Hieronder alle ensembles en meer zicht op de bewolking…

[fbphotos id=365169276850617] 

ECMWF is het grotendeels eens met het GFS-model vanochtend. Daarom kijken we in dit Europese model even naar de bewolkingsserie tot en met de nacht op donderdag (behalve de laatste kaart zie je alle middagen). Het is duidelijk: de woensdag wordt de mooiste dag en vanaf donderdag hebben is alleen het westelijk Alpengebied nog zonnig. Het knietje houdt de sneeuw daar ook weg.

Helaas is het voor Leo niet meegevallen afgelopen week in Harrachov:

2 maart 2012 om 07:27
Leo zegt: Na 60 uur onafgebroken regen is het hier in Harrachov dan toch droog geworden. Wel is de wolkengrens gezakt tot 800 meter, dus totaal geen zicht, laat staan zon. De sneeuw is sochtends al bagger.

Hij heeft er nu niets meer aan maar toch kijken we in de ensembles hieronder ook even naar het Reuzengebergte.

[fbphotos id=365167900184088]

  • Oostenrijk: een droom van een neergaande temperatuur met neerslagpiek om te beginnen! Daarna geen warmtegolf meer in de berekening, maar even pas op de plaats op het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag nieuwe sneeuw met een sneeuwgrens van rond 1000m. Vanaf 10 maart de meeste kans op geleidelijke afkoeling en aanhoudend goede sneeuwkansen;
  • Zwitserland: een minder uitgesproken sneeuwpiek maandag; ietsje zachter dan Oostenrijk rond 9 maart; lichte neerslag die dagen, vervolgens afkoeling;
  • Franse Alpen een hele mooie sneeuwpiek maandag; daarna vooralsnog aanhoudend droog en temperatuur gemiddeld voor tijd van het jaar;
  • Italiaanse zuidkant: joepie de poepie zeg!
  • Reuzengebergte Tsjechië: aankomende dagen juist geen neerslag. Vanaf de achtste kan het weer regenen. Weinig zicht op blijvende afkoeling.
  • Sauerland: alleen enkele laatste pistes kunnen nog even vooruit; misschien een beetje winteren weer rond de 12e;
  • Noorwegen: vriezen, vriezen, vriezen, sneeuwen, sneeuwen, sneeuwen. Jummie! Interesse? Doe formulier.

Graag weer zo veel mogelijk reacties uit de sneeuw vandaag. En wie gaat reizen goede reis!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.