Winter 2016-2017 is droog voor de Alpen. Niemand van ons die daar nog aan twijfelt. Op een aantal plaatsen na zitten de sneeuwhoogtes er overal onder het gemiddelde en daar komt voorlopig geen verandering in. OK, morgen wat sneeuw en ook voor volgende week vrijdag, maar daarmee trekken we de scheve situatie niet recht. Hoe anders in de VS. Gisterenavond berichtte Hajo nog over dikke sneeuw in Maine aan de oostkust, maar wat de westkust voor de kiezen kreeg en krijgt is echt niet min. Geen wonder dat het stuwmeer van de Oroville Dam het voorbije weekend onrustwekkend hoog stond. Iedereen heeft de beelden wel gezien. Bijna 200 000 mensen moesten geëvacueerd worden. De dreiging van een dambreuk is de voorbije dagen wel weer wat afgenomen, maar dat is maar tijdelijk.

gfs_uv250_npac_16

Want de komende week gaat de straalstroom (die uiteraard ook boven de Stille Oceaan waait) weer flink aanzwellen en zijn pijlen richten op … juist: de Oroville Dam in het noorden van Californië.

wpc-forecast-accum-precip-2-12-to-2-22

Normaal gesproken valt er in die regio zo’n 1250 mm neerslag per jaar. 2017 is nog geen vijftig dagen ver en nu is er al 1700 mm gevallen. Kan je je dat voorstellen? Waanzin. En daar komt de komende week dus nog een hele sloot bij. De kaarten van Wheatherbell lieten gisterenavond een neerslaghoeveelheid van 11,6 inch zien in het getroffen gebied, 300mm dus.

gfs_apcpn_swus_30

En GFS doet er deze ochtend nog een schep bovenop en gaat richting de 20 inch: 500 mm. En dat op een week tijd. Als die hoeveelheid op een week tijd als sneeuw in de Alpen zou vallen dan konden we heel de boel afsluiten.

gfs-0-36

Nee, daar zijn we nog lang niet aan toe. Wel aan wat nieuwe sneeuw vanaf morgen. Tussen twee tollende hogen in zakt er op hoogte koude lucht tot over de Alpen.

gfs-2-42

Met daarbij horend een sneeuwzone.

gfs-1-42

De vorstgrens ligt zowat op 1000 meter om in de nacht op zaterdag verder te dalen, maar dan gaat de intensiteit er alweer uit. Sneeuwvlokken kunnen dus nog een stuk tot onder die 1000 meter dwarrelen. Het blijft wel een randgeval voor Stefan Kaptein zijn Caravan.

arpege-45-55-6

Over hoeveel spreken we? Niet zoveel hoor, maar toch altijd leuk voor diegenen die nu op vakantie vertrekken. In Frankrijk zo goed als niets. Pas voorbij Wallis beginnen de hoeveelheden in oostelijke richting toe te nemen. In Kleinwalsertal of Montafon in Vorarlberg kan het bovenop de berg wel om een dikke 20cm gaan. Maar over het algemeen genomen zou ik voor het oosten van Zwitserland voor een dikke 10cm gaan.

arpegeit-45-60-0

En hetzelfde voor Oostenrijk. Jammer genoeg bestaan deze kaartjes voor Oostenrijk niet, maar je kan het wel van de Italiaanse aflezen. Ook hier over het algemeen een dikke 10cm sneeuw, met uitschieters tot 20cm in gebieden als Loser in Stiermarken …

tcdc_17021812_17021600

Want daar in het oosten blijft het het langst sneeuwen. Terwijl de rest van de Alpen zaterdagmiddag alweer ligt te bakken in de zon, zit het oosten nog onder het grijs.

tcdc_17021912_17021600

Tijdelijk, want zondag is het overal zonnig. Het verhaal voor de rest van de week is bekend. Ik zou dus gerust mijn bericht van dinsdagochtend kunnen kopiëren, wat op zijn beurt ook al een halve kopie was. Beetje saai zo.

gfs-0-138

Heel de volgende week wordt het zo goed als droog, en zeker in de Franse Alpen ook mooi zonnig. Hoe verder naar het oosten hoe kleiner de hogedrukinvloed wordt. Daar dus meer wolken, al zullen dat in hoofdzaak hoge wolken zijn. In het oostelijk gelegen Stiermarken kan wel wat neerslag vallen, maar dat is nog niet zeker.

gfs-0-198

Pas volgende week vrijdag komt de volgende grootschalige sneeuwzone er aan, en die lijkt nog steeds meer uit de kluiten gewassen dan die van morgen.

gfs-1-210

Met het uitzakken van nog wat koudere lucht, …

rart_17022412_17021600

… kan er dan ook in de Lage Landen natte sneeuw vallen. Dat gaan we nog even moeten aankijken. Net zoals de exacte details trouwens. Waar gaat het het meeste sneeuwen? Noordkant? Zuidkant? Westkant? Allemaal nog niet te zeggen.

ECM1-240

Ook niet over hoe het daarna verder gaat. En dit is meteen het grote verschil met de berichten van de voorbije dagen. Gingen we er de voorbije dagen van uit dat de tweede krokusweek een stuk wisselvalliger ging worden, vandaag moeten we daar toch wat op terugkomen en erkennen dat een herhaling van zetten waarschijnlijker is met dan eerst een droge periode, na een dag of zes gevolgd door nieuwe sneeuw. Nee, een Amerikaanse zondvloed zit er niet aan te komen, maar ja, wie zit daar op te wachten.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

14 reacties

Gesloten voor reacties.