De webcam hierboven is van vanochtend vroeg in Findeln. Met name in de Zwitserse Alpen sneeuwt het hevig al sinds het ochtendkrieken. Op Kaikowetter.ch valt te zien dat de sneeuwgrens op zo’n 1100 meter ligt! Voor de Franse Alpen is het een beetje speuren, ik ben er niet zo in thuis. Zoek mee op Snoweye.com. Veel cams staan daar (Frankrijk) echter nog uit zo vroeg in de morgen of zijn zelfs al offline. Wel zie ik dat het ook in Meribel op 1700 meter sneeuwt.[dc_slider slider=”16978″ captions=”true”]Daarom voor nu een verzameling mooie beelden vanuit vooral het Zwitserse. Update Hajo: hierrr een schitterend facebook-album met plaatjes uit alle Alpenlanden. 

Veel sneeuw is gevallen bij de Windgällenhütte in Uri in centraal-Zwitserland. Webcam hierboven is live. Ververs met F5. Op de homepage verontschuldigt men zich dat de hut nog niet open is!

Porté-Puymorens

En dan nu de klapperrrrr van de week: het Catalaans sprekende maar in de Franse Pyreneeën gelegen skistation Porté-Puymorens heeft plotseling aangekondigd komend weekeinde één lift te laten draaien. Er zijn 600 kaarten voor zaterdag en 600 voor zondag à 15 euro. Alleen online te bestellen op: skipass-porte-puymorens.com. Is dit een 1 april grap (in het Frans “poisson d’avril”)? Ja, het is een 1 april grap of beter gezegd het wás een 1 april grap. Tot het werkelijkheid werd. Hierrr het artikel in L’Independant van 1 april jl. waarin de chef van het skigebied Éric Charre met een gladgestreken gezicht uitlegt dat men dankzij de overvloedige sneeuwval de “gletsjer van Porté-Puymorens” weer kan herstellen compleet met gletsjerspleten en dat daardoor een zomerskiseizoen van 1 juni tot 31 juli mogelijk zal zijn. Hierrr het artikel van 23 april waarin de beste man tekst en uitleg geeft bij de geslaagde 1 aprilgrap en waarin hij ook uitlegt dat het eigenlijk niet om een gletsjer gaat maar om een veld met “eeuwige sneeuw” in de sector Fonfrède van het skigebied waarover de oudere locals altijd spreken. In het Frans heet zo’n firnveld een “névé” (zie ook dit artikel met video). Met nog 3 meter sneeuw eind april was Charre er toen al van overtuigd dat skiën in juni mogelijk zou zijn. Dat dat nu ook werkelijk wordt gedaan is natuurlijk een PR-stunt. Dat geeft Charre hierrr grif toe. In de Alpen zijn natuurlijk wel 100 skigebieden zonder gletsjer die toch in de zomermaanden wel eens een piste zouden kunnen openen. Charre twijfelde nog of hij het wel zou doen omdat hij vreesde dat men hem niet serieus zou nemen. Nou: kudos voor hem. Dat is gewoon zoals het moet in het “belevingstijdperk”. Elk event dat je kunt creëren moet je creëren. Mmmmm ik twijfel nog of ik een paar kuub kunstsneeuw ga bestellen voor de BBQ zaterdag! [bericht over Pyreneeën om 9.30uur toegevoegd door Hajo]

Hoe wordt het in de Benelux? Vandaag somber, af en toe wat neerslag. En vooral fris, zeker in vergelijking met gisteren. Misschien zelfs dat het datumrecord voor De Bilt in zicht komt. Dat staat op 12.3 graden (1983). De verwachting van het Europese model komt niet veel verder namelijk.. Zomers op termijn? Ik ben nog wat gereserveerd. Wat jullie? Bediscussieer het weer in de reacties. Vanavond een uitgebreid bericht. Fijne dag allemaal!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

64 reacties

Gesloten voor reacties.