Op het zuidelijk halfrond zit het er bijna op. Skiseizoen weer voorbij. Maar nog niet helemaal. Want in Nieuw-Zeeland heeft het net gigantisch gedumpt. Kijk maar …

Toch maf dit soort plaatjes te bekijken op het moment dat de wereld net overspoeld wordt door een nieuwsgolf dat we wintersport wel op ons buik kunnen schrijven omdat de helft van de skigebieden grotendeels groen zal zijn. Wat een prutsjournalistiek als iedere wintersporter iedere journalist zou kunnen vertellen dat groene winters enkel in het verleden voorkwamen toen er nog geen kunstsneeuwinstallaties waren en dat juist sinds een jaar op 10 er altijd geskied kan worden ook als moeder natuur eens een keer wat minder gul is.

Bij 4 graden opwarming zou er nergens in Europa nog geskied kunnen worden. Tja als mijn moeder wielen had dan was ze een auto. En het is niet eens waar. Zelfs bij 4 graden opwarming zijn er altijd nog fasen waarin het vriest en je kunstsneeuw kunt maken. Verder kan het in een wereld met oorlog om de hoek en met pedofilie in overmaat geen ene bal schelen of we kunnen skien of niet. Daar zouden journalisten eerlijk over moeten schrijven. We kunnen altijd nog inline skaten. Of Mountainbiken (ik ga binnenkort weer eens downhillen in Leogang). Of paragliden (in Zell am See Kaprun bijvoorbeeld). En het is dus een broodje aap sowieso. NIEMAND WEET WAT DE TOEKOMST GAAT BRENGEN.

Zoals hierboven ziet de Zwitserse Sustenpas op 2200m er momenteel uit. En mijn kalender geeft echt nog augustus aan. Echt totale flauwekul dat we nooit meer zouden kunnen skiën. De trend naar concentratie in de grote skigebieden is er toch al. Dus wellicht gaan nog meer kleine skigebieden sluiten. Daar zal geen enkele toerskier rouwig om zijn. En als we bedenken dat de mensheid duizenden jaren niet geskied heeft in de Alpen, is het dan niet veel logischer als nieuwskop te hebben: “Als het geleidelijk 4 graden warmer wordt kunnen we nog minstens 20 jaar skiën”. Of – en dat is zeker realistisch – als het 4 graden warmer wordt kunnen we straks nog steeds 5 uit 10 winters skiën. Het weer en de seizoenen zijn nu eenmaal zeer variabel door de jaren heen. En die wetenschappers en die journalisten hebben heus nog in hun achterhoofd dat afgelopen seizoen heel matig was. Als komend seizoen de sneeuwschuivers niet aan te slepen zijn, dan hoor je ze (eventjes) niet meer of ze komen flux (mooi woord) met een persbericht dat door de opwarming de hoeveelheid sneeuw in de Alpen toeneemt.

Nog zo’n yummie augustus plaatje uit Zwitserland. Maar het wordt nu eerst weer even mooi “herfstweer”. Waar iedereen nu ook naar verlangt nog. Dan gaan we in oktober november weer eens naar de aanloop van het winterseizoen kijken. Wat een beetje de problematiek is met wintersport … het is juist de groep mensen die het in het huidige politieke systeem (wat Omtzigt hopelijk gaat opblazen) goed doen, die ook op wintersport kunnen. De consultants, de zonnepaneelbouwers en andere opportunisten (slim, dus mijn zegen heb je). Dus ga je onder wintersporters nooit heel veel systeem-criticasters tegenkomen.

Ook die “betere” wetenschappers en journalisten horen net nog in de categorie dat ze met hun salaris een wintersportvakantie kunnen opbrengen. Dus scoren zij aan de ene kant extra poen (funding) met zulke berichtgeving en aan de andere kant porren ze juist in hun eigen “verenigd links” kennissenkring met iets wat daar waar nauwelijks pijn geleden wordt een beetje pijn doet. Wat kan iemand in de Schilderswijk het bericht: “Helft skigebieden dicht” schelen? Of iemand in een loopgraaf in Oekraïne? We leven in een wereld van schatrijke olichargen, een best brede laag gepriviligeerden (zoals ik: goed gezin, geen jeugdtrauma’s, goede opleiding, de mogelijkheid om van iets leuks mijn brood te maken) en mensen die echt pijn lijden. Politiek zou je voor die laatste groep mensen moeten doen. Maar het is helaas omgekeerd momenteel.

Hierboven het Deep Lake op Antarctica. Het is niet dieper dan een meter trouwens. Het bevriest nooit want het is extreem zout. Tien keer zouter dan de zee. Nooit? In 2023 wel want de watertemperatuur is voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2016 naar minus achttien gedaald. Of bij ons de Waddenzee weer eens gaat bevriezen komende winter is af te wachten. Geloof gewoon 2 soorten berichten niet: voorspellingen voor een heel seizoen en dat maanden vooruit, en voorspellingen over klimaat vele decennia vooruit. Wait and see!

Afsluitend: ik lees nauwelijks nog klimaatsceptische websites zoals notrickszone.com, wattsupwiththat.com of mijn eigen climategate.nl. Niet omdat daar niet hele interessante berichten passeren. Wel omdat ik het na 30 jaar wachten echt zat ben. Ik weet het wel zo ongeveer. Wel kijk ik nog dagelijks op electroverse.info. Die website is tendentieus. Warm weer of hoge zonneactiviteit wordt weg gemoffeld en koud en sneeuwrijk weer wordt breed geëtaleerd. Precies het omgekeerde dus van de mainstream media die ik al helemaal niet meer volg, kijk of lees, maar waarvan de flutberichten toch uit kieren en naden naar je toekomen. Dus die site is een mooi tegenwicht en regelmatig geef ik hier iets door van wat ze daar schrijven. Verder volg ik natuurlijk de ontwikkelingen in Amerika scherp. Biden wordt einde van het jaar afgezet door beide partijen en de media. Omdat hij niet van Trump kan winnen. Met eindeloos meer misdaden dan Nixon wordt hij zo gewipt… niet te vroeg want Kamala Harris is een nog ergere ramp maar net op tijd om iemand als Gavin Newsom in de race te duwen tegen Trump. En als die laatste Vivek Ramaswamy als vice-premier kiest…. komt het allemaal misschien toch nog goed. Einde deep state (Vivek gaat half Washington ontslaan), einde klimaathoax.

Eind goed, al goed. En mogen alle slimme opportunisten (echt ik bewonder źe, hoe opportunistisch is het tenslotte om paragliding tandempiloot te worden) dan snel meebewegen in die nieuwe tijd …. en tot hun oude dag van mooie wintersportvakanties genieten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Martijn · 30 augustus 2023 op 10:28

Leuk item Hajo,

Heb weer zin in de winter:-)

DP · 31 augustus 2023 op 08:45

Echt een topstuk Hajo, je laatste deel over de US ziet er raak uit

Aart · 1 september 2023 op 12:10

Winter is coming, Hajo ontwaakt uit zijn zomerslaap :-).

“Politiek zou je voor die laatste groep mensen moeten doen. Maar het is helaas omgekeerd momenteel.”
Goed statement Hajo. Dat Omtzigt gaat scoren bij de komende verkiezingen is evident. Maar hij is oude wijn in nieuwe zakken. Gaat ie iets veranderen? Ik help het je hopen. Wat ik geleerd heb van de afgelopen jaren Rutte is te kijken naar het stemgedrag van tweede kamerleden bij ingediende moties. Omtzigt stemt opvallend vaak mee met het kabinetsstandpunt…
Ik volg al een tijdje rienthofstra.nl met zijn AS (www.alternatiefstaatsbestel.nl). Een hele kluif om te lezen, maar zijn ideeën lijken me veel democratischer (democritisch) dan wat we nu (niet) hebben.

“Precies het omgekeerde dus van de mainstream media die ik al helemaal niet meer volg, kijk of lees, maar waarvan de flutberichten toch uit kieren en naden naar je toekomen.” Dat heet dus propaganda, inderdaad om doodziek van te worden.

Vivek Ramaswamy. Hier een reactie op zijn statement: https://www.youtube.com/watch?v=zlLFAptMGC0. Het is gewoon dweilen met de kraan open, zucht. Ik voel met je mee met jouw “Wel omdat ik het na 30 jaar wachten echt zat ben”. Maar wat valt daar aan te doen? Afwachten op het instorten van het kaartenhuis? Wanneer dat gebeurt, is kunnen skiën wel onze laatste zorg.

Desalniettemin kijk ook ik weer uit naar het komende winterseizoen. Dat het maar flink gaat vriezen voor mooie schaatstochten en dumps om heerlijk te kunnen gaan skiën.

    Hajo · 1 september 2023 op 13:09

    Zeer verdacht mannetje met die video reactie op vivek. De kans dat hij vp wordt onder kandidaat trump lijkt me plus min 80%. De kans dat hij dus vp wordt iets van 50%. De kans dat hij dan 2028 het stokje overneemt van trump is zo goed als zeker en dus ook 50%. Klimaatverandering is een feit. Dat weet iedereen. Die bosbranden zijn vaak doorgestoken kaart. Op Maui is er echt veel meer aan de hand. Directeur energy weapons vermoedelijk. En omtzigt is een goed grondwettelijk politicus. Inhoudelijk moet eerst in de USA het roer om. Vervolgens kan omtzigt dat naar Nederland vertalen. Maar ook nu zegt omtzigt al hele goede dingen over klimaat. Kijk bbb is natuurlijk flut. Fvd is real maar baudet te narcistisch en geen b politicus. Omtzigt is het beste wat we hebben.

Gesloten voor reacties.