Het is droevig dat een dodelijk ongeval met Nederlands slachtoffer op het grondgebied van Sedrun de aanleiding vormt voor mij om te schrijven over een geweldige nieuwe ontwikkeling: de vernieuwing en samensmelting van een nieuw superskigebied: Skiarena Andermatt-Gemsstock-Oberalp-Sedrun (SAGOS). Hierboven een plaatje van een nieuwe lift in Andermatt maar dat is nog maar het begin van wat de Egyptische investeerder Samih Sawirisin enkele jaren gelden in gang heeft gezet. 

pistenplan_andermatt-sedrun

We zijn in de stemming gebracht voor skigebiedintegratie door de fraaie foto’s van het kabeltransport in het Val d’Anniviers waar Grimentz en Zinal samensmelten. En nu dan Andermatt en Sedrun! Op 18 juni jl. heeft een rechter de eisen van natuurorganisaties afgewezen (zie hier) waardoor de weg vrij is voor de uitvoering van de plannen. Klik op de afbeelding en zie wat er allemaal vernieuwd wordt. Zwart zijn bestaande liften en rood zijn geplande projecten. Ik zeg wauw!

SKIGEBIET, WINTERSPORT, WINTERSPORTORT, BERGBAHN,

 

Hierboven het beeldmerk van het nieuwe skigebied. In een eerste fase tot 2015 wordt 135 miljoen Zwitserse Frank geïnvesteerd waarvan 48 miljoen van de Zwitserse federale staat (bron). Voor een tweede fase is al 80 miljoen gereserveerd (bron). Gesprekken met Disentis lopen al om ook dit kleine skigebied dat een gezamenlijke VVV heeft met Sedrun in het superskigebied te integreren. Nieuws daarover zal wel niet lang op zich laten wachten.

Poseren voor foto wordt fataal
Komen we afsluitend op het droevige nieuws. Gisteren al het bericht van een 14-jarige scholier die dinsdag in de buurt van Kals in Oost-Tirol 30 meter in een ravijn stortte en overleefde met een hersenschudding (bron). En dan vandaag het bericht van het dodelijke ongeval in de gemeente Sedrun bij het dorpje. Ik heb de politieman die met het ongeval belast was gesproken en weet zo wat meer details. Drie vrienden waren aan het wandelen in het Val Strem (zie wintervideo couloir 1 en wintervideo couloir 2). Hun pad liep 2 meter langs de bovenkant van een waterval. En daar dus 2m naast het pad staand in de beek terwijl zijn vrienden zijwaarts afdaalden voor een foto glibberde de man uit, roetsjte enkele meters over een rotsplaat en viel vervolgens 6 meter omlaag. Hij overleed ter plekke. Tja dan past stilzwijgen en een R.I.P.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.