Tijdens de eerste dagen van ons nieuwe geluksjaar 2013 komen twee dingen bij elkaar: steeds meer mensen mailen me of ik niet iets kan doen aan de situatie in de reacties. En er komt een heuse winterperiode op ons af, waarbij de bezoekersaantallen van deze site sterk gaan stijgen. Gisteravond laat verzon ik misschien de manier om een en ander in goede banen te leiden, te zorgen dat iedereen happy is, en vooral ook nieuwe bezoekers zo zo welkom mogelijk te laten voelen… ook in de reacties.

Ik ontdekte ineens dat het niet eens zo zeer gaat om aandacht voor de lage langen (LL) versus de skigebieden in de bergen (want dat Nederland de komende decennia ook een langlauf- en snowkite-paradijs wordt staat voor mij vast), maar meer om het spanningsveld tussen de amateurs (liefhebbers) en de pro’s (in een Duitse video ooit liefkozend “WZ-Besserwisser” – Wetterzentrale-betweters genoemd). Ik ben zo blij met die kleine groep liefhebbers met verstand van zake en toegang tot originele bronnen, dat ik graag van alles voor ze wil inrichten zoals met hulp van Frederic ook een speciale BV-wedstrijd-pagina (zie in menu onder weerkamer-weerpro).

Waar de schoen wringt is dat die kleine groep zo intens (gezellig) met elkaar discussieert over technische details dat amateurs en mensen die voorzichtig een vraag willen stellen “ondersneeuwen” en dan figuurlijk en niet letterlijk (wat weer wel leuk zou zijn). Er zijn zoveel technische reacties dat iemand die voorzichtig vraagt: “Ik zit volgende week in Les Menuires. Wat denken jullie hoeveel sneeuw daar komt?” niet gehoord wordt. Of iemand die gewoon eens een fotootje wil delen van zijn of haar vakantie. Of iets wil zeggen over de pistecondities.

En daarom is er vanaf vanochtend de WEERPRO PAGINA! Zie bovenaan in menu Weerkamer. Daar zet ik voorlopig handmatig en als het goed gaat straks automatisch 4x per dag het laatste GFS-ensemble voor De Bilt neer. Met daarbij een oproep en instructie aan jullie om in de reacties via plaatjesdump.nl meer interessante grafieken en kaarten neer te zetten en te becommentariëren. Als het moet kan ik zelf in het systeem reacties overhevelen van het hoofdblog dat gericht is op de “amateurs” naar de weer pro pagina. Maar ik hoop dat dat niet nodig is en dat jullie zelf relaxed aanvoelen welke  reactie waar thuishoort. 

Waar ik naar toe wil is het volgende:

  1. Technische discussie van kaarten en ensembles (zeker ook voor de LL) onder de 4x per dag berichten op de weerpro pagina.
  2. Gezellig chatten onder weerpro’s ook op de weerpro pagina.
  3. Meer ruimte (niet ondersneeuwen) voor alle anderen in de reacties in het hoofdblog.
  4. Weerpro’s die op zijn (“dienst hebben” haha) nemen wel de moeite om:
    1. Te zorgen dat er van elke run (4x GFS en 2x ECMWF) wel 1 soort samenvatting in het hoofdblog wordt geplaatst. Gewoon samen ff afstemmen wie dat een bepaalde dag of dagdeel doet.
    2. Te zorgen dat mensen die concrete weervragen voor hun vakantie stellen een antwoord krijgen als ik er eens niet aan toe kom (ja in de toekomst hangen we daar een Airmiles systeem aan waardoor wie de meeste antwoorden geeft iets leuks verdient).
  5. In het hoofdblog in de reacties meer ruimte voor gezellig chatten over onze gedeelde passie: wintersport… in de LL en in het buitenland (“Wie rijdt er volgende week ook naar Zell am See?” Of “Ik ga vanmiddag snowkiten bij Hajo voor de deur in Krommenie. Wie gaat er mee?”
  6. Plus wat ik nog vergeten ben….

Mede op basis van jullie reacties op dit bericht zal ik bevenstaand rijtje webiquette-regels verder aanvullen en finetunen. Als dat weer gedaan is zet ik het op een speciale plek. Wat mij betreft wordt het steeds leuker hier! Wat jullie? 😉

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

52 reacties

Gesloten voor reacties.