Tijdens de eerste dagen van ons nieuwe geluksjaar 2013 komen twee dingen bij elkaar: steeds meer mensen mailen me of ik niet iets kan doen aan de situatie in de reacties. En er komt een heuse winterperiode op ons af, waarbij de bezoekersaantallen van deze site sterk gaan stijgen. Gisteravond laat verzon ik misschien de manier om een en ander in goede banen te leiden, te zorgen dat iedereen happy is, en vooral ook nieuwe bezoekers zo zo welkom mogelijk te laten voelen… ook in de reacties.

Ik ontdekte ineens dat het niet eens zo zeer gaat om aandacht voor de lage langen (LL) versus de skigebieden in de bergen (want dat Nederland de komende decennia ook een langlauf- en snowkite-paradijs wordt staat voor mij vast), maar meer om het spanningsveld tussen de amateurs (liefhebbers) en de pro’s (in een Duitse video ooit liefkozend “WZ-Besserwisser” – Wetterzentrale-betweters genoemd). Ik ben zo blij met die kleine groep liefhebbers met verstand van zake en toegang tot originele bronnen, dat ik graag van alles voor ze wil inrichten zoals met hulp van Frederic ook een speciale BV-wedstrijd-pagina (zie in menu onder weerkamer-weerpro).

Waar de schoen wringt is dat die kleine groep zo intens (gezellig) met elkaar discussieert over technische details dat amateurs en mensen die voorzichtig een vraag willen stellen “ondersneeuwen” en dan figuurlijk en niet letterlijk (wat weer wel leuk zou zijn). Er zijn zoveel technische reacties dat iemand die voorzichtig vraagt: “Ik zit volgende week in Les Menuires. Wat denken jullie hoeveel sneeuw daar komt?” niet gehoord wordt. Of iemand die gewoon eens een fotootje wil delen van zijn of haar vakantie. Of iets wil zeggen over de pistecondities.

En daarom is er vanaf vanochtend de WEERPRO PAGINA! Zie bovenaan in menu Weerkamer. Daar zet ik voorlopig handmatig en als het goed gaat straks automatisch 4x per dag het laatste GFS-ensemble voor De Bilt neer. Met daarbij een oproep en instructie aan jullie om in de reacties via plaatjesdump.nl meer interessante grafieken en kaarten neer te zetten en te becommentariëren. Als het moet kan ik zelf in het systeem reacties overhevelen van het hoofdblog dat gericht is op de “amateurs” naar de weer pro pagina. Maar ik hoop dat dat niet nodig is en dat jullie zelf relaxed aanvoelen welke  reactie waar thuishoort. 

Waar ik naar toe wil is het volgende:

  1. Technische discussie van kaarten en ensembles (zeker ook voor de LL) onder de 4x per dag berichten op de weerpro pagina.
  2. Gezellig chatten onder weerpro’s ook op de weerpro pagina.
  3. Meer ruimte (niet ondersneeuwen) voor alle anderen in de reacties in het hoofdblog.
  4. Weerpro’s die op zijn (“dienst hebben” haha) nemen wel de moeite om:
    1. Te zorgen dat er van elke run (4x GFS en 2x ECMWF) wel 1 soort samenvatting in het hoofdblog wordt geplaatst. Gewoon samen ff afstemmen wie dat een bepaalde dag of dagdeel doet.
    2. Te zorgen dat mensen die concrete weervragen voor hun vakantie stellen een antwoord krijgen als ik er eens niet aan toe kom (ja in de toekomst hangen we daar een Airmiles systeem aan waardoor wie de meeste antwoorden geeft iets leuks verdient).
  5. In het hoofdblog in de reacties meer ruimte voor gezellig chatten over onze gedeelde passie: wintersport… in de LL en in het buitenland (“Wie rijdt er volgende week ook naar Zell am See?” Of “Ik ga vanmiddag snowkiten bij Hajo voor de deur in Krommenie. Wie gaat er mee?”
  6. Plus wat ik nog vergeten ben….

Mede op basis van jullie reacties op dit bericht zal ik bevenstaand rijtje webiquette-regels verder aanvullen en finetunen. Als dat weer gedaan is zet ik het op een speciale plek. Wat mij betreft wordt het steeds leuker hier! Wat jullie? 😉

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Gesloten voor reacties.