Het is niet helemaal nieuw natuurlijk. Ook in het verleden zag je rond Zell am See Kaprun en verder in het Pinzgau wel regelmatig luchtballonnen passeren. Maar vanaf deze zomer is de nieuwe lokale aanbieder Falken Air actief met een prachtige set aan mogelijke ballonvaarten zowel in de winter als in de zomer. Bekijk het aanbod eens hier.

Falken Air is op het gebied van tandem paraglider een partnerbedrijf van “ons eigen” VIP-paragliding.com. De eigenaar Josef Nindl, ook eigenaar van hotel Falkenstein in Kaprun, is een gepassioneerd parachutespringer, base jumper en paraglider maar nu heeft hij ook het ballonvaren toegevoegd aan zijn aëronautische skillset. En daarmee staat het ballonvaren in het Pinzgau nu echt hoop de kaart, zowel voor individuele meevaarders die in de mand bij elkaar aanschuiven, als voor exclusieve partijen.

Enkele jaren terug mocht ik het genot van ballonvaren in de Alpen al eens smaken met de firma Flaggl uit Stiermarken. We stegen toen op vanuit Filzmoos. Dreven mee met een harde noordwester over de Alpenhoofdkam om enkele uren later in Kärnten weer tegen de grond aan te vleien. Het is in samenwerking met dit gerenommeerde bedrijf dat Josef Nindl nu het ballonvaren rondom Zell am See Kaprun op de kaart zet! Kudos voor hem!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.