Eens in de zoveel tijd heb je echt wat nieuws. In dit geval niet echt nieuw, maar wel nieuw voor de Alpen: Yukigassen! Het is het Japanse woord voor sneeuwbalgevecht. Eigenlijk stom dat in Nederland niemand dit heeft verzonnen of wat mij betreft in de Ardennen. Net zo goed als in de Alpen duizenden jaren lang niemand skiën heeft verzonnen totdat een Brit in Zwitserland een paar ski’s uit Noorwegen per post kreeg toegestuurd. Filzmoos zet het nu in de Alpen tip de kaart en ondanks het slechte sneeuwseizoen onder 1800m ziet het er perfect uit!

Het eerste Oostenrijkse kampioenschap Yukigassen op de Rossbrand in Filzmoos is beslist: na ongeveer 3000 gegooide sneeuwballen ging de eerste Yukigassentitel naar het Salzburgse schoolteam van BORG Radstadt. De tweede plaats ging naar het Schnitzel Slingers-team uit Wenen, gevolgd door Team Resonac uit Opper-Oostenrijk, Team Hervis en de lokale helden uit Filzmoos. Het schoolteam van BORG Radstadt is nu officieel nationaal kampioen Yukigassen en heeft een startplaats bij de Europese kampioenschappen Yukigassen in Finland in 2025. Het team werd voor de overwinning beloond met kampioenschapsmedailles, een trofee geschonken door sportminister Werner Kogler en niet-geldelijke prijzen van de sponsors van het kampioenschap.

Hoofd Toerisme Peter Donabauer, die de wintersport leerde kennen via een contact in Finland, is blij met de eerste Yukigassen kampioenschappen in Oostenrijk met twaalf ingeschreven teams. “De focus lag altijd op plezier maken, maar hoe dichter de finale kwam, hoe beter de tactische strategieën en manoeuvres van de teams werden.” Donabauer kreeg expertise en steun uit Finland, waar Yukigassen een zeer populaire teamsport is. Voorzitter en vicevoorzitter van de Finse Yukigassen Associatie Ari Pöyliö en Leo Korhonen zorgden hiervoor.

Wie helpt mee een Nederlands team op de been te brengen? We zijn een honkbalnatie tenslotte.

Categorieën: Events

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.