thompsonpass

Sinterklaas had nog een heel bijzonder cadeau voor de regio van Thompson Pass in Alaska. De 816m hoge pas kreeg in 90 minuten bijna een halve meter sneeuw te verwerken. Die intensiteit van 10 inch (25,4cm) per uur is een nieuw record voor de Verenigde Staten. Ik denk dat in de Alpen en in Japan en ook in de Noorse fjorden of op Groenland of IJsland zeker ook wel meer in een uur is gemeten.

Mooi om te zien hoe een duizenden kilometers lange atmosferische rivier voor de intense sneeuwval zorgde. Daarom ook dat zo’n intensitiet die je normaal alleen met Lake effect hebt mogelijk werd. In Japan komt het ook van zee. En in Nederland ook haha.

Wat een winter! Ook daar dus. H/T Jacqueline Visbeen.

Categorieën: Weerrecords

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.