Lenk laatste afdaling 1601

Klik voor grotere plaat

De webcam hierboven uit Lenk toont enkele goed uitgeruste gevorderde skiërs die om half vijf bij een ondergaande zon klaar staan voor de laatste afdaling naar het dal. De sneeuw op de voorgrond verraad een droomachtige draaikwaliteit van de pistes. Ik ben dus jaloers!

En mijn BV3?

De berg gaat ondertussen weer de diepvries in. Maar zo koud als afgelopen nacht zal het niet meer worden. Vliegtuigsporen in Nederland verraden vanochtend al de nadering van het warmtefront dat overmorgen doorzet. Dat minimale beetje vocht in de bovenlucht verhindert al de vrije uitstraling naar het 3 Kelvin koude heelal.

Dauwpunt wel onder nul
En zo loop ik mijn BV3 – een ijsdag voor 20 januari – mis! Hij ketst af op de paal zou je in voetbaltermen zeggen. 2-1 voor de weergoden. Schrale troost is dat het ijsdekje vandaag goed stand heeft gehouden omdat het dauwpunt in een groot deel van Nederland wel de hele dag onder nul is gebleven! Zie de grafiek voor Wijk aan Zee hierboven.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.