Jorne heeft ons vanochtend al getrakteerd op een rondje grand beau avec du neige fraiche aan de Franse kant en we weten dat dat nu onderlangs de Alpen door tolt tot het dinsdag ook aan de noordkant sneeuwt. Hierboven ons partnergebied Les Menuires dat nu mooi wit is geworden en waar – niet te vergeten ook gewoon weer een paar dagen kunstsneeuw kan worden gespoten. Dat wordt ook voor Oostenrijk zeer belangrijk de komende dagen. Want: een warmtefront ligt op de loer volgend weekeinde. Ronaldo heeft gister al op deze verzachting gefocust.

Maar we moeten ook wer niet te snel met zevenmijlslaarzen erdoor heen fietsen. Ik had net zelf bijna iets heel moois gemist. Wat we hebben het over de Franse Alpen en dan na het weekeinde over Oostenrijk. Maar kijk eens wat er morgen gebeurt in de Franse Alpen: wéér raak! Vanaf zondagmiddag sneeuwt het opnieuw en met een lage sneeuwgrens! En strak daarna begint het feest aan de noordkant en verwacht ik toch minstens zulke mooie plaatjes hier bij mij op de stoep te kunnen schieten vanaf dinsdag. En dan aan het einde van de serie lockt het warmtefront tegen de Franse Alpen en krijgt Les Menuires weer sneeuw. Gaat die WC die dan op gang komt door en voor veel ellende zorgen in de lagere gebieden?

Ik wil vandaag eens laten zien aan de hand van beide modelruns hoe kleine verschillen enorme uitwerkingen kunnen hebben. Focus bij bovenstaand rijtje vanaf woensdagochtend eens op de Azoren en de kleine storing die daar ontstaat. Hij wil gaan tollen en zijn eigen warmte- en koufront gaan vormen maar de moederdepressie geeft er een ruk aan en trekt hem weer strak. Gezien?

Het gevolg is dat de zuidwester een extra impuls krijgt en er donderdag ernstige toevloed is van warme lucht vanaf de Canarische eilanden. Het kleine koufrontje ligt nog heel ver weg op de oceaan ten westen van Ierland.

In het Amerikaanse model exact dezelfde storing bij de Azoren, maar nu lukt het wel een eigen leven te gaan leiden in samenspel met de moederdepressie. Wat is het gevolg?

De lucht vanaf de Canarische eilanden bereikt ons helemaal niet. De warme sector is een smallere groene taartpunt geworden en het koufront is al in aantocht over de Britse eilanden. En in het Amerikaanse model zien we de Alpen dan ook zaterdag alweer sterk afkoelen. In het Europese model krijgen we een dagenlange westcirculatie in de laatste berekening.

Misschien wel een volle week WC in het Europese model recht over de Lage Landen en met ook geen kou meer in de Alpen. Helemaal aan het einde een nieuwe afkoeling. Tja, de winter nadert gewoon hoor. Dat wel. Grappig om te zien hoe enkele koudere berekeningen vanaf woensdag er uiteindelijk ook de brui aan geven en aansluiten bij de WC runs. De daling aan het einde is wel serieus en hoopvol hoor! Dat is toch ook wel het algemene beeld. De weergoden laten ons nog sappelen maar uiteindelijk lijkt het toch de goede kant op te gaan.

Wat betekent die vlinder bij de Azoren voor het verdere verloop? Op een termijn van 10 dagen kunnen we beide modellen vergelijken. Zoek de tien verschillen.

Zie je ze? In het Europese model ligt de kern van het hoog onder Moskou en in het Amerikaanse model erboven. Weer zo’n subtiel verschil met grote consequenties. Want wat doet het Amerikaanse model meteen hierna?

Tsjakaa! Say no more! Schitterende kaarten op 10 december. Dat is het einde van het lange openingsweekeinde in Les Menuires waar jij bij kunt zijn. En dan thuis meteen de schaatsen uit het vet? Haha… nee het is nog meteofiction.

Hier die meteofiction in de ensemblegrafiek. Leuk om te zien dat terwijl de pluim van het Europese model nul leden heeft die koud blijven (van de 50) het Amerikaanse model één van de 20 leden gewoon door laat vriezen vanaf woensdag. Ik blijf die dag echt als tipping point zien. Vanaf Sinterklaas is er weer een koud clustertje en de hoofdrun…. droom dus vanaf 10 december.

Diezelfde run is ook yummie voor de Alpen. Bij mij thuis zien we regen vanmiddag. Dan vanaf maandag die sneeuw die een rijtje van 4x 100% op dinsdag lat zien. Het is amper een piek maar wel een stau! Meer dan 30 uur non stop sneeuwbuien. Het gaat niet veel opleveren maar wel wordt alles wit! Tja en dan regen eroverheen vanaf de 29e. Sneeuwgrens boven 1500m. Maar dan zien we hier toch vanaf 6 december een dump op weg naar dat Scandihoog.

Je moet em een beetje zoeken op de weerkaarten. Het is eigenlijk maar een “sneeuwsnorretje” tegen de noordkant aan geplakt. Maar door de draaiing van het hoog is ook dit een stau. En hier praat je wel over een halve meter! In de meteofiction. Dus geen zekerheid. Maar algemeen sluiten we aan bij Ronaldo’s conclusie: Er komt echt wel sneeuw!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.