monsterblokkade

Ik ga kijken of we zaterdag 3 januari de eerste Weercafé bijeenkomst in Amsterdam kunnen houden, maar sowieso gaan de inmiddels 77 leden van deze nieuwe plek op Facebook – met als ultiem doel een vast echt weercafé in de hoofdstad – al aardig los met het delen van informatie over een mogelijke vorstperiode in het nieuwe jaar met mogelijk laaglandsneeuw net nog in het oude jaar. Niet te vroeg juichen is het devies, maar de voorpret is gratis af te halen. De kaart hierboven mag er wezen. Het Groenlandse hoog houdt de boel extreem op slot in de berekeningen van ECMWF, GFS en GFS paralel eigenlijk al vanaf 24 december!

ijzig

Heerlijk dit!

sneeuwkaartNL

En hier dat mogelijke sneeuwmoment met 120DAM bij Nederland. 128DAM is al genoeg voor sneeuw als het aan de grond koud genoeg is (dauwpunt nul).

pluimNL1812

En ja de GFS paralel is een extreem koude uitbijter. Maar tot aan dat sneeuwmoment gaan de drie modellen hand in hand.

pluimNL1812b

Kijk maar. De neerslagpieken van hoofdrun en controle op de 28e zijn sneeuw. Ook in het Europese model dus. Vanaf de 29e hebben we weer een bifurcatie van twee clusters. En toch ook wel een middenvariant. Het kan vriezen of dooien!

kerstmonster

Op iets kortere termijn kijken ze aan de Amerikaanse westkust tegen de volgende blizzard aan. Die is op twitter al #santabomb genoemd.

2014-12-17_1140

Gisteren liet Ronaldo nog mooie plaatjes zien van hele mooie sneeuw in Japan (die hier al 8 december was aangekondigd). Tja en dat allemaal in het warmste jaar ooit! Zie hierrrr wat de Harvard astrofysicus Willy Soon daarover zegt! 😀


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.