monsterblokkade

Ik ga kijken of we zaterdag 3 januari de eerste Weercafé bijeenkomst in Amsterdam kunnen houden, maar sowieso gaan de inmiddels 77 leden van deze nieuwe plek op Facebook – met als ultiem doel een vast echt weercafé in de hoofdstad – al aardig los met het delen van informatie over een mogelijke vorstperiode in het nieuwe jaar met mogelijk laaglandsneeuw net nog in het oude jaar. Niet te vroeg juichen is het devies, maar de voorpret is gratis af te halen. De kaart hierboven mag er wezen. Het Groenlandse hoog houdt de boel extreem op slot in de berekeningen van ECMWF, GFS en GFS paralel eigenlijk al vanaf 24 december!

ijzig

Heerlijk dit!

sneeuwkaartNL

En hier dat mogelijke sneeuwmoment met 120DAM bij Nederland. 128DAM is al genoeg voor sneeuw als het aan de grond koud genoeg is (dauwpunt nul).

pluimNL1812

En ja de GFS paralel is een extreem koude uitbijter. Maar tot aan dat sneeuwmoment gaan de drie modellen hand in hand.

pluimNL1812b

Kijk maar. De neerslagpieken van hoofdrun en controle op de 28e zijn sneeuw. Ook in het Europese model dus. Vanaf de 29e hebben we weer een bifurcatie van twee clusters. En toch ook wel een middenvariant. Het kan vriezen of dooien!

kerstmonster

Op iets kortere termijn kijken ze aan de Amerikaanse westkust tegen de volgende blizzard aan. Die is op twitter al #santabomb genoemd.

2014-12-17_1140

Gisteren liet Ronaldo nog mooie plaatjes zien van hele mooie sneeuw in Japan (die hier al 8 december was aangekondigd). Tja en dat allemaal in het warmste jaar ooit! Zie hierrrr wat de Harvard astrofysicus Willy Soon daarover zegt! 😀


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

41 reacties

Gesloten voor reacties.