Oosterbeek

We hebben weer wat sneeuw te pakken hoor. Jochem moest vanmorgen in Arnhem zijn auto uitgraven aldus zijn eigen woorden. Dat is wat cynisch maar we zijn er als wintervrienden blij mee toch? En we moeten het er vooralsnog maar mee doen.


Gisteren werd de eerste natte sneeuw vanuit Zeeland gemeld en in de avond kleurde Twente mooi wit. Ik begin het steeds meer met Hajo eens te worden: de modellen doen soms maar wat. Niettegenstaande dat we er dankzij die modellen goed bovenop zaten; als we de runs achteraf bekijken zat dan weer het HIRLAM er het dichtst op, dan het ECMWF. Wel heb ik het idee dat deze twee modellen over het algemeen toch het beste van allen presteren. Goed, zien we nog kansen?

rart_16021400_16021000 +96

Symptomatisch voor deze winter in de lage landen. Laagje dat zuidelijk langs trekt, oostenwind, maar (misschien) nóg geen sneeuw!

rart_16021406_16021000+102

Hoewel er kansen zijn voor komend weekend. Vooral de zondag staat er met wat fluctuaties al enige tijd vrij strak op in het Europese model. Droog of nat, tijdelijk of voor enige dagen blijven liggend, het spant er om.

rart_16021412_16021000+108

Ook België kan zijn deel krijgen. De Ardennen zijn uiteraard het kansrijkst.

Scandihoogje

Midden volgende week komen we mogelijk in een soort tussenfase terecht. Wanneer de hoge-luchtdruk zich wat noordoostelijk uitbreidt en splitst ontstaat er in de nieuwste ECMWF run een mini-Scandihoog. Droog ook in de Alpen zoals ik eerder vanmorgen beschreef.

tmp2_16021706_16021000

Dit is een echte verrassingskaart voor volgende week woensdag. Kleine kans dat die zo uitkomt maar iets dergelijks is absoluut mogelijk. De bovenstroming is noordoostelijk, juist in de nacht geen bewolking en in hoog-België een sneeuwdek. Overigens is het te hopen voor de natuur dat er dan overal sneeuw ligt. Dat sneeuwdek zou dan voldoende isolatie opleveren om al het uitgelopen zaai- en bloesemgoed te beschermen. Maar in dit scenario is het vooral voor Nederland niet gunstig; schade is goed mogelijk.

tmin_16021800_16021000

In de nacht naar donderdag of eigenlijk vooral woensdagavond laat doen we dat nog een keer.

Dooi 1

Vervolgens heeft deze kaart,

Dooi 2

gevolgd door deze, veel weg van een dooi-aanval. Spannend en nog best wel onzeker allemaal, maar de kans dat het dan toch eindelijk wit gaat worden is vrij groot te noemen!

Pluimpje

Bij deze schrijf ik de schaatskansen af. Ik begin alvast met duimen voor 2016-2017! Maar hoop nog wel steeds op die sneeuw.

Sauerland

En ha. De “dooiaanval” lijkt het Sauerland niet te gaan halen. Vandaag sneeuwt het er ook al lekker trouwens. Alleen eind van vanmiddag wordt het even spannend, misschien net aan natte sneeuw. Morgen weer wat droge sneeuw, zaterdag en zondag méér sneeuw (10 tot 20 centimeter is mogelijk), dan aanhoudend koud. En hierboven: volgende week donderdag opnieuw een verse laag als het nu wel eens wil lukken.

Zuschen

Ik sluit daarom af met wat actuele webcams. Ha, eindelijk. Züschen zag er gisteren nog troosteloos groen uit, nu al een mooi laagje!

Willingen

Willingen ziet er gezellig uit inmiddels!

Kappe

En Winterberg levert ook mooie beelden.

Winterberg

Dat lijkt me goed te doen. Ik durf het nu aan om de reistip te geven. Goede vooruitzichten!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

12 reacties

Gesloten voor reacties.