Wat een grote verschillen zien we op het ogenblik in het oosten van de Verenigde Staten. Het noorden van New York State zit diep in de winter, terwijl het in New York City vandaag 22° C was. Daar gaat de temperatuur de komende uren en dagen heel ras onderuit, maar vandaag was het verschil 25° C. De ijsstorm die Canada heeft geteisterd, met name de omgeving van Toronto heeft er van langs gekregen, trekt verder oostwaarts richting Vermont en Maine. Maar is het nou ijsregen of onderkoelde regen?

Dit is een infrarood Satellietbeeld van vanmiddag. Enorme koude bovenlucht. Daar wordt de sneeuw geproduceerd die…

Rnamavn062

….op +/- 1400 meter vrij fors opgewarmd wordt. Dus smelt de sneeuw op die hoogte. Sneeuw die smelt vormt waterdruppeltjes, regen dus. Maar….

….als de onderste laag van de atmosfeer dan ineens weer koud wordt, dan koelt zo’n regendruppel enorm af, of bevriest wederom. Regen kan echter ook onderkoeld zijn. De temperatuur van de druppel is een fractie onder nul. Zodra de druppel dan op de grond terecht komt of op een voorwerp valt, dan wordt de druppel onmiddellijk omgezet in ijs. We spreken echter niet van ijzel. IJzel is (“warme”) regen op een koude/bevroren ondergrond. En ijsregen is in principe het wederom bevroren regendruppeltje. Dat zijn die harde doorzichtige korreltjes die van je jas stuiteren en een witte waas op straat vormen. Onderkoelde regen is de juiste definitie van de ijsstorm waar Canada en en de USA nu mee kampen, en dat brengt werkelijk hele mooie plaatjes met zich mee. Veel natuurschade. Maar de natuur hersteld zich wel weer. Dat doet het altijd na een natuurramp.

Juist. Vanavond storm in de Lage Landen en een depressie die uitdiept tot 925 hpa. Dat is “slechts” 30 hpa hoger dan Haiyan. Met kerst een dikke dump in de Alpen. Op de Indische Oceaan zijn tropische orkanen actief. Er is altijd wel wat met het weer. Mij hoor je niet klagen.

En bij gebrek aan kou in de Lage Landen met kerst….

 kerstman-cool

Fijne kerstdagen iedereen.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

5 reacties

Gesloten voor reacties.