Update 09.30u: Sooo eeeehh…. die nieuwe pluim van het Europese model heeft een flinke baard gekregen! Een stuk of 6 lijntjes van de 50 gaan vriezen vanaf 21 februari. Met één lijntje dat naar -14ºC duikt. OK maar we hebben niets gezien en laten het los…

Nou de bijzondere datum 12022021 hebben we allemaal weer overleefd. Tenminste ik heb niets gehoord van dodelijke schaatsongevallen of vredig ingeslapen daklozen. Ah maar sowieso overlijden elke honderden mensen, laat dat de les zijn van de hele covid-situatie. Dus iedereen die het betreft gecondoleerd en nu terug naar het weer: in de kaart hierboven kijk je in het kloppend hart van De Grote Omega: de temperatuurkaart van Duitsland met in het centrum van het hoog de laagste temperaturen.

In Nederland heeft het de hele nacht gewaaid en dus zijn we niet verder gekomen dan -14,1ºC.

Zo is het verloop geweest en ik denk dat die -14,1ºC morgen nog wel te kloppen is. Be benieuwd trouwens of de Bilt de -10,0ºC rekent als strenge vorst of niet. Zo ja dan was het echt die lauwe scheet op woensdagmiddag die ons onze nieuwe officiële koudegolf heeft ontnomen.

De Funtensee doet weer -34,5ºC vanochtend. En daar kijk je op een andere manier tegen De Grote Omega aan. Je staart horizontaal in de onmetelijke verte van het hogedrukgebied. Op 24 december 2001 is hier trouwens -45,9ºC gemeten, de laagste waarde ooit in Duitsland. Voor Nederland geldt als record – 27,4ºC op 27 januari 1942 in Winterswijk. Maar daar waren we in 2012 niet eens ver vanaf. 

En dit is de temperatuur maandagochtend zeker? Mispoes. De kaart van maandagochtend lijkt hierop. Maar dit is de kaart van 1 maart in het Amerikaanse model. De cliffhanger. We glimlachen erover en maken er zeker geen hype van!

Maar mooi is ie wel met dat Scandihoog. Wat dus géén Omega-blokkade is maar beter voor de laaglandwinter nog en voor eind februari en maart zelfs de enige kans.

De luchtdruk prognose is zeer relevant momenteel. Kijk hoe we van 1040hPa kelderen naar 1010hPa. Een hPa is gewoon hetzelfde als en mbar natuurlijk en 1013hPa is neutraal. Omdat we niet onder die neutrale waarde zakken komt er ook nauwelijks neerslag. In feite blijft het ex-Omega hoog vanuit en positie in Zuidoost Europa nog lang actief. Aan het einde zie je ons dan opveren terug naar 1040hPa met het Scandihoog.

Dit is het dus geworden. Zelfs de koudste lijntjes gaan enkel voor nachtvorst. Daaruit kan de ijsvloer zich nooit herstellen al zal er nog lang ijs rond dobberen en zul je nog lang resten van sneeuwduinen zien. Op wintersportweerman.nl gaan we ook weer wat afschalen nu. Vanaf maandag terug naar één of maximaal twee berichten per dag. Alles lekker loslaten. Wegdromen bij die mooie herinneringen. En energie terugwinnen voor de volgende (aanloop naar een) vorstperiode deze of volgende winter. Bovendien wacht mijn Bitcoin zakenpartner met smart op mijn schrijfkunst.

https://twitter.com/MoniekWulms/status/1360487448149655552

Ik denk dat het met strenge vorst toch nog wat behelpen is…

https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1359057341753290752

Deze man laat even zien wat er kan in Canada! Die bewaren we voor volgende winter! De -15ºC als minimale temperatuur voor maximaal succes laten we nog even staan.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1360495334623961092

Daar is ook Helga van Leur het van harte mee eens.

En hoe eindigt het Europese weermodel vanochtend op 22 februari? J mag het zelf zeggen. Het begint met een O. De 4 O’s van ongelófeloos bedoel ik natuurlijk!

En kijk: die Grote Omega zou ons rond 21 december wel in de vorst kunnen houden maar eind februari kom je dan op 15ºC. Gesloten-terrasjesweer dus. We hebben echt een heel nieuw vocabulair nodig: afgelaste elfstedentocht, gesloten terrasjesweer. Ik heb ooit nog die url gehad terasjesweer.nl, maar dat zou nu dus geslotenterasjesweer.nl moeten zijn. George Orwell had het niet slechter kunnen verzinnen.

We sluiten het vanochtend af met deze video van de Bieschbos gisterochtend. Ik verklap even dat er enkele groepjes die ik ken bezig zijn met verschillende zeer lange stiekeme schaatstochten op zondag. Met de nadruk op verschillende: alle monopolies moeten gebroken worden en dus ook het monopolie van de tocht der tochten. Mocht je interesse hebben ergens aan te haken of zoek je nog deelnemers voor jouw initiatief, stuur dan ff je telefoonnummer naar info@ dan kan ik je in contact brengen.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.

Categorieën: De Grote Omega

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Ivo · 13 februari 2021 op 10:11

Wat ’n heerlijk geluid, het zwarte ijs onder schaats, zingend, piepend, jammerend ijs onder je. Mooie video. ❤️

Aart · 13 februari 2021 op 11:26

Me nooit zo gerealiseerd, “pas onder 1013 mbar kans op enige neerslag”. Zie je ook mooi terug aan dat ene roze lijntje 🙂
Mooi bericht weer Hajo. Top.
Op het Wolderwijd, oa langs de Knardijk, ligt een magnifieke ijsvloer. Enige uitdaging is parkeerplek vinden.

Marcel · 13 februari 2021 op 12:46

Ha die Hajo,

Bij het zien van de Omega weerkaart moet ik steeds aan “The Scream” denken van Edvard Munch. Moeder natuur houdt van kunst of Munch was eigenlijk meteoroloog 🙂
Greetz Mars

    Hajo · 13 februari 2021 op 16:40

    Grappig… ja idd. Vooral die temperatuurkaart vanochtend.

Jelle · 13 februari 2021 op 16:33

Vandaag geschaatst op het hoornshe hop IJsselmeer. Samen met duizenden andere. Was geweldig. Wat een plaatjes. Heb een mooie Drone video maar kan hem niet delen waar kan die heen heb geen Twitter helaas.

Gesloten voor reacties.