morgen-0511

Drukverdeling morgen

Zo nu en dan wordt je als weerman weer met beide benen op de grond gezet. Ik was echt jaloers toen ik deze week de weerkaarten zag en helaas geen tijd had om een mooi bericht te schrijven. Maar gelukkig hebben wij Frederic. Wat een heerlijke berichten weer Fré. Wil je toch daarvoor complimenteren, zoals veel volgers gedaan hebben. Maar sinds gisteren is het dan weer een streepje minder. Komt de kou nou nog door? Vorst in de Lage Landen? Gfs geeft weinig kans. De Ec (bij het tikken van dit bericht nog niet binnen) laat het van maandag op dinsdag wat vriezen. Veel is het allemaal niet. Maar wat niet is dat kan nog komen. Wel nog steeds hossanna voor de Alpen. Dat is onverminderd positief. De uitgangssituatie is duidelijk: Een lagedrukgebied met de kern bijna boven ons hoofd laat koudere lucht ten westen van de Lage Landen naar het zuiden stromen en zachtere lucht ten oosten van ons naar het noorden. Dit systeem brengt ook de meeste sneeuw voor de Alpen.

uwz-ch_foehn_en

Föhndiagram

De komende dagen worden mooi verteld door het föhndigram. Eerst zal er aan de noordkant morgen wat föhn ontstaan door een zuidelijk aanvoer. In de pluimen onderaan dit bericht zie je dat mooi terugkomen. Op zaterdagnacht zal die stroming omslaan naar het noorden en zie je juist aan de zuidkant föhn. Aan de noordkant komt de winter dan op gang. En die houdt eigenlijk de hele week stand. Maar de feitelijke verandering ligt nabij Groenland.

prikpunt-groenland

Pluim prikpunt Groenland met krankzinnige luchtdrukdaling.

Het hogedruk bolwerk wordt aan de noordflank aangevallen door lagedrukgebieden die zich ten westen van Groenland ontwikkelen. De luchtdruk op Groenland daalt dramatisch en de blokkade (negatieve AO) wordt opgeheven. De lagedrukgebieden maken de verbinding tussen het Scandi hoog  en het Azoren hoog dunner en dunner. Mede geholpen door het huidige laag aan de zuidkant van het bolwerk.

zondag-061116

NOM doet aanval op “handshake” tussen Scandi hoog en Azoren hoog

Het Azorenhoog zorgt ervoor dat het huidige laag naar het oosten gedrukt wordt. Aan de lijnen van gelijke druk kun je zien dat de zwakke noordelijke stuwing op gang komt. Maar ook dat er boven Noord Italië een apart laag wordt afgesnoerd die voor een extra neerslag impuls aan de zuidelijk oostkant gaat zorgen. De westelijk zuidkant profiteert daar niet van. De noordelijk oostkant wel. Zien we straks in de pluim.

sixtijnse-kapel

De Schepping

Toen ik eerder deze week de kaarten zag deed mij het denken aan de Sixtijnse Kapel. De Schepping, waarin God leven blaast in Adam. Maar dit is De Schepping in de verkeerde volgorde. Een omgekeerde schepping. Het leven wordt juist uit het hogedrukgebied gezogen door die duivelse Atlantische Monsters. Wij noemen ze de NOM.

gfs-sx-kapel-pslv_16110800_16110412

De omgekeerde Schepping

Want de breuk is op dinsdag een feit. Dan is de weg vrijgemaakt voor de NOM’s om lekker richting west Europa te koersen. Foetsie vorst in de Lage Landen, maar wel goed nieuws voor de noordelijke Alpenboog. Diverse fronten worden op de Alpen afgeschoten. Een echt noordkant feestje. Maar dan ook weer: pas op de plaats. De meeste gebieden openen pas over een week of 5-6. En de trend is onzeker.

knnnnnietje

Hogedruk knietje over de Alpen

Op woensdag ligt er een knietje over de Alpenboog en zal de neerslag wat decimeren. Maar een kogelrond Azorenhoog zorgt voor een noordwestelijke stroming. En de temperatuur op 1500 meter blijft redelijk laag. En ten noordwesten ligt nog meer koude lucht. Zeer gunstig voor de Alpen dus.

850-hpa-woe-met-knietje

Temperatuur op 1500 meter

Het blijft dus koud de komende dagen in de Alpen met zo nu en dan Sneeuw. De meeste sneeuw zal dit weekend vallen.

som-op-woensdag

Accumulatie tot en met woensdag

En dan zie je dat de komende 5 dagen zo’n  20-50 centimeter gaat neerdalen. In sommige Staulagen zelf meer dan een halve meter. Maar dat is per dal verschillend. Alleen ligt de sneeuwgrens hier en daar, met name op zaterdag, nog relatief hoog.

snowmapalps5d

Kleurenkaartje met de neersalghoeveelheden

Kijk maar eens naar de Arlberg. Daar zie je toch wat lila, wat staat voor +75 cm.

vrijdag-nog-steeds-sneeuw

Uitgeknepen spons op vrijdag.

En tot en met vrijdag blijft het licht doorsneeuwen aan de noordkant. Die spons wordt helemaal uitgeknepen.

piemonte-04112016

Prikpunt Piemonte

Kijken we nog even naar de diverse pluimen voor de diverse streken in het Alpengebied. Deze is van Piemonte. Morgen veel neerslag met een sneeuwgrens van zo’n 2000 meter. Na zondagmiddag zo goed als droog.

trentino-04112016

Prikpunt Trentino

De zuidelijk oostkant, hier prikpunt Trentino, doet het iets beter. Maar ook hier is er tijdens de hoogste neerslagpiek een oplopende temperatuur. Pas op maandag, als de neerslag afneemt, daalt de sneeuwgrens.

 

steiermark-04112016

Prikpunt Salzburgerland

Hoe anders is dat aan de noordkant. Juist op het moment dat de neerslag intensiveert, daalt de sneeuwgrens. Dit is de oostelijke noordkant. Prikpunt Salzburgerland. Op zondag daalt de sneeuwgrens verder en verder. En ook daarna is er nog een neerslagsignaal met een lage sneeuwgrens. Dat komt door de noordwestelijke stuwing.

bo-land-04112016

Prikpunt Berner Oberland

En de laatste pluim is die voor de westelijk noordkant, prikpunt Brner Oberland. Hier is het neerslagsignaal juist lager. Dat komt simpelweg omdat de neerslag wordt onderdrukt door de hogere luchtdruk. Hier gaat de neerslag er op maandag al uit door het welbefaamde knietje.  Het grote kruis in de deze pluim heb ik neergezet omdat dan de spreiding te groot wordt en de onzekerheid toeslaat. Geldt overigens voor het hele bericht. En ach….dan zijn we alweer een week verder.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

16 reacties

Gesloten voor reacties.