Terecht zijn sommige mensen vanochtend teleurgesteld als ze zien dat bijvoorbeeld in Zell am See beneden in het dorp alles nog groen is. Ook het Zillertal is tot aan Mayrhofen vanochtend beneden in de dorpen nog groen. De sneeuwgrens is in midden-Oostenrijk zo’n beetje op 800m blijven hangen en nu is het wel snel aan het afkoelen maar komt er weinig sneeuw meer door een zwischenhoch dat we hier voortaan gewoon tussenhoog gaan noemen. Het stoere plaatje hierboven is van Glungezer een van de 9 skigebieden van Innsbruck. In de stad op 574m ook nog geen vlok sneeuw gezien. Maar even daarboven dus is het diep winters en dan zit je al een eind in Tirol.

Mede dankzij jullie felicitaties heb ik de BV stand op 2-0 gezet vanochtend. Ook al omdat in meer oostelijk gebieden zoals Obertauern en Die Tauplitz die weer iets hoger liggen ook mooie sneeuw is gevallen. En laten we zeggen dat 80% van alle skigebieden (zuidkant meegerekend) een echte dump heeft gehad is de voorspelling dat het eind november “goed komt” zeker uitgekomen. En voor diegenen die nu smachten naar meer sneeuw is er alleen maar geweldig nieuws: vanaf zondag gaat het 7 dagen onafgebroken sneeuwen aan de noordkant!

Eerst even wat plaatjes kijken: 

[fbphotos id=508849115815965]

De ingesneeuwde cam uit Samoëns is een tip van Bart van Barneveld (zie deze link). Mooi vind ik de Innsbrucker Nordkette waar we op 1800 meter -9,0°C zien. In Nederland in Volkel vannacht trouwens ook al  -4,7°C! De cam uit het Zwitserse Haag toont prachtig dat daar de sneeuwgrens is gezakt naar 500m. Sauerland is weer ietsje pietsje witter geworden. En ook in Schotland zien we een centimeter of 10. In Zinal in het Val d’Anniviers – waar de liften al draaien – zijn mensen al aan het poederen op en naast de piste. In Obertauern draaien ook al een paar liften maar daar is nog veel te weinig gevallen. Komt goed! Val Gardena kan ook nog wel iets gebruiken beneden in de dorpen (boven ligt genoeg). Het gebied opent 6 december heb ik zojuist gehoord. Tja maar de komende week is het alleen de noordkant waar veel sneeuw wordt verwacht en ook – tada – in Sauerland.

Zoek de 7 verschillen[dc_slider slider=”7285″ captions=”true”]

Zoals velen van jullie al vermoeden is de polar low meteofiction voor morgen zaterdag weer van de GFS-kaarten verdwenen (ECMWF heeft nog wel een beetje sneeuw 1 december). Daar is nu een sneeuwbommetje in de nacht op vrijdag 7 december voor in de plaats gekomen (ECMWF doet juist sneeuw op 4 deccember – waar GFS weer niet in gelooft). Of die sneeuw in Nederland echt gaat vallen? In Sauerland in elk geval wel. En dan die noordkant van de Alpen! Waanzin. See for yourself in de weerkaarten in de Wintersport Weerkamer hierboven.

Vanochtend ook de primeur van de eerste foto upload via de Bizztravel iphone app (en android). Dit is Gerlos in de Zillertal Arena. Weliswaar op 1300m maar ik vind dat ik met zo’n plaatje in zo’n geliefd skidorp echt wel kan zeggen dat ik mijn BV2 heb gescoord. En verder komt het dus gewoon helemaal goed in heel Oostenrijk vanaf zondag.  

Hierboven nog een mooie actuele foto uit Livigno – het ultrasneeuwzekere belastingvrije skidorp in Lombardije. Hier komt net als in het Val Gardena voorlopig alleen kunstsneew bij. Maar is voor nu ook wel genoeg.

Als je op de Europese buienradar kijkt zie je dat het op dit moment vooral nog sterk sneeuwt in Sachsen in Oost-Duitsland (mijn moeder is daar geboren). Prachtig plaatje uit Oberwiesental hierboven. Hoe graag zou ik losgaan op dat liftje. Klein = fijn!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

73 reacties

Gesloten voor reacties.