Terecht zijn sommige mensen vanochtend teleurgesteld als ze zien dat bijvoorbeeld in Zell am See beneden in het dorp alles nog groen is. Ook het Zillertal is tot aan Mayrhofen vanochtend beneden in de dorpen nog groen. De sneeuwgrens is in midden-Oostenrijk zo’n beetje op 800m blijven hangen en nu is het wel snel aan het afkoelen maar komt er weinig sneeuw meer door een zwischenhoch dat we hier voortaan gewoon tussenhoog gaan noemen. Het stoere plaatje hierboven is van Glungezer een van de 9 skigebieden van Innsbruck. In de stad op 574m ook nog geen vlok sneeuw gezien. Maar even daarboven dus is het diep winters en dan zit je al een eind in Tirol.

Mede dankzij jullie felicitaties heb ik de BV stand op 2-0 gezet vanochtend. Ook al omdat in meer oostelijk gebieden zoals Obertauern en Die Tauplitz die weer iets hoger liggen ook mooie sneeuw is gevallen. En laten we zeggen dat 80% van alle skigebieden (zuidkant meegerekend) een echte dump heeft gehad is de voorspelling dat het eind november “goed komt” zeker uitgekomen. En voor diegenen die nu smachten naar meer sneeuw is er alleen maar geweldig nieuws: vanaf zondag gaat het 7 dagen onafgebroken sneeuwen aan de noordkant!

Eerst even wat plaatjes kijken: 

[fbphotos id=508849115815965]

De ingesneeuwde cam uit Samoëns is een tip van Bart van Barneveld (zie deze link). Mooi vind ik de Innsbrucker Nordkette waar we op 1800 meter -9,0°C zien. In Nederland in Volkel vannacht trouwens ook al  -4,7°C! De cam uit het Zwitserse Haag toont prachtig dat daar de sneeuwgrens is gezakt naar 500m. Sauerland is weer ietsje pietsje witter geworden. En ook in Schotland zien we een centimeter of 10. In Zinal in het Val d’Anniviers – waar de liften al draaien – zijn mensen al aan het poederen op en naast de piste. In Obertauern draaien ook al een paar liften maar daar is nog veel te weinig gevallen. Komt goed! Val Gardena kan ook nog wel iets gebruiken beneden in de dorpen (boven ligt genoeg). Het gebied opent 6 december heb ik zojuist gehoord. Tja maar de komende week is het alleen de noordkant waar veel sneeuw wordt verwacht en ook – tada – in Sauerland.

Zoek de 7 verschillen[dc_slider slider=”7285″ captions=”true”]

Zoals velen van jullie al vermoeden is de polar low meteofiction voor morgen zaterdag weer van de GFS-kaarten verdwenen (ECMWF heeft nog wel een beetje sneeuw 1 december). Daar is nu een sneeuwbommetje in de nacht op vrijdag 7 december voor in de plaats gekomen (ECMWF doet juist sneeuw op 4 deccember – waar GFS weer niet in gelooft). Of die sneeuw in Nederland echt gaat vallen? In Sauerland in elk geval wel. En dan die noordkant van de Alpen! Waanzin. See for yourself in de weerkaarten in de Wintersport Weerkamer hierboven.

Vanochtend ook de primeur van de eerste foto upload via de Bizztravel iphone app (en android). Dit is Gerlos in de Zillertal Arena. Weliswaar op 1300m maar ik vind dat ik met zo’n plaatje in zo’n geliefd skidorp echt wel kan zeggen dat ik mijn BV2 heb gescoord. En verder komt het dus gewoon helemaal goed in heel Oostenrijk vanaf zondag.  

Hierboven nog een mooie actuele foto uit Livigno – het ultrasneeuwzekere belastingvrije skidorp in Lombardije. Hier komt net als in het Val Gardena voorlopig alleen kunstsneew bij. Maar is voor nu ook wel genoeg.

Als je op de Europese buienradar kijkt zie je dat het op dit moment vooral nog sterk sneeuwt in Sachsen in Oost-Duitsland (mijn moeder is daar geboren). Prachtig plaatje uit Oberwiesental hierboven. Hoe graag zou ik losgaan op dat liftje. Klein = fijn!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

73 reacties

Gesloten voor reacties.