Totale sneeuwaanwas tot maandagmiddag 19 maart

Verse sneeuw op vooral hogere pistes
Op bovenstaand kaartje is te zien, dat de laatste prognoses nog steeds een dump geven op zondag/maandag met het zwaartepunt boven Wallis. Maar West-Frankrijk, de rest van Zwitserland en delen van Oostenrijk krijgen er in mindere mate ook mee te maken. Met een vorstgrens die globaal zakt naar waarden tussen 1.400 en 1.800 meter (tijdens intensieve neerslag nogal wat lager) zal de sneeuwgrens geleidelijk komen te liggen tussen zo’n 1.000 en 1.500 meter hoogte. Op enkele plaatsen zelfs tijdelijk vanaf 800 meter.
Hajo zit momenteel in Königsleiten en zal maandag en dinsdag verslag doen vanaf zijn ski locatie.

De neerslag van zondag/maandag komt achter het wegtrekken van het hogedrukgebied dat de laatste dagen voor mooi weer heeft gezorgd, waarbij de vorstgrens op hoge hoogte lag. ’s Ochtends gaf dit nog goede ski condities, maar ’s middags werd het toch beneden 1.400 meter behoorlijk pappig, getuige de diverse meldingen die wij hierover hebben gekregen; dank daarvoor.

Ensembles punt nabij Verbier

Ensembles punt nabij Gerlos


Last minute ski-plezier
Ook de temperatuur blijft dan nog enkele dagen op een zeer aanvaardbaar niveau. Dit geeft goede omstandigheden voor hen die nog snel even een paar dagen skiplezier willen (en kunnen) beleven. Zie de site van Bizztravel (http://winter.bizztravel.nl/) voor enkele zeer scherp geprijsde speciale last-minute aanbiedingen. Zie bovenstaande ensembles voor punten nabij Verbier en Gerlos voor de komende periode.

Aflossing van hogedruk wacht
Vanaf dinsdag/woensdag krijgt een nieuw hogedrukgebied het heft al weer in handen. Zie onderstaande kaartjes. Het centrum hiervan komt eerst te liggen boven Duitsland/midden Europa, maar later in de week trekt dit langzaam naar het noorden. De vorstgrens in de Alpen komt dan geleidelijk weer op 2.500 meter te liggen. Maar ’s nachts vriest het nog wel op de pistes. Dit resulteert in mooi voorjaarsskiën woensdag/donderdag/vrijdag.

Hogedrukgebied volgende week woensdag

 

Hogedrukgebied volgende week zaterdag

Tegen zaterdag ligt het hoog dan boven Noorwegen, waarbij een mooi blokkerend omega (-Ω-) patroon is ontstaan. Deze situatie zorgt er wel voor dat vanaf woensdag de zuid- en westzijde van de Alpen gevoeliger blijven voor bewolking. De overige gebieden zullen opnieuw met veel zon te maken krijgen. Zie onderstaand kaartje voor de verwachte bewolking voor aankomende woensdag.

Bewolking voor woensdag a.s.

Aan de oostzijde van het Scandinavische Hoog stroomt volgend weekend volgens het GFS model koude lucht vanaf Finland naar het zuiden. Dit is mooi te zien in bovenstaande reeds getoonde ensembles, waar de temperatuur –vooral in de oostelijke gebieden- weer een dalende lijn te zien geeft vanaf zaterdag/zondag. Het ECMWF ondersteunt dit niet en laat het hogedrukgebied opnieuw naar de Balkan wegtrekken, waardoor de temperatuur onverminderd hoog blijft uitvallen boven het Alpen gebied.

 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

9 reacties

Gesloten voor reacties.