Hierboven een veelzeggende kaart van het 850hPa vlak voor maandagmiddag. We zien de vorstgrens op 1500m mooi tegen de Alpenhoofdkam aan liggen. Ga je 24 uur terug dan zie je de warmte boven Oost-Europa recht boven Oostenrijk liggen. Op dat moment is het al geweldig aan het plenzen in de Franse Alpen waarschijnlijk tot 2000m aan toe. Voor de Franse Alpen lijkt de afkoeling echt te laat te komen. Zwitserland en Oostenrijk krijgen in het begin zeker ook regen, maar mogen hopen op een mooie afsluiting op maandag met sneeuw.   

[fbphotos id=496502200383990]

Hierboven zie je het front langs de Alpen trekken. De neerslagsterkte is weergegeven in mm/u. Zie je getalletjes van 4mm/u verschijnen dan praten we over best extreme neerslag. Boven de sneeuwgrens is dat ongeveer 4cm sneeuw per uur. Leuk voor Val Thorens en de Aiguilles du Midi. We moeten vrezen dat cams onder de 2000 best even treurig zullen zijn. Terwijl het front naar het oosten trekt zie je ook meer paars (sneeuw). 

[fbphotos id=496503517050525]

Hier zie je de ensembles voor de vier Alpenlanden. De piek in de Franse Alpen is in de hoofdrun al verschillende keren zo extreem geweest. Er is weinig “steun” dus zal het wel een tikkie meevallen. Aan de zuidkant (prikpunt tussen Val Gardena en Livigno) zien we wel veel steun voor een best heftige neerslagpiek die ook helemaal samenvalt met de piek van de temperatuur. Helaas! Gunstig is het alleen aan de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant: daar komt de neerslag pas als de temperatuur al duikelt. Het Oostenrijkse weerbericht ging vanochtend uit van een sneeuwgrens van 700m komende maandag.   

Vervolgens ziet het er best prima uit! Tot 9 november blijven we zeker op koele temperaturen in de Alpen en daarna mogen we best hopen op een nieuwe dump tot in de lage dalen. GFS00u gaf dat aan. Bij GFS06u is het weer wat vervaagd. Maar ik ben er optimistisch over. Zeg maar zo rond mijn eerste skiweekeinde of net daarna (10-11 nov Stubai).

Kijk ook nog even naar mijn nieuwe videoweerbericht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.