Hierboven een veelzeggende kaart van het 850hPa vlak voor maandagmiddag. We zien de vorstgrens op 1500m mooi tegen de Alpenhoofdkam aan liggen. Ga je 24 uur terug dan zie je de warmte boven Oost-Europa recht boven Oostenrijk liggen. Op dat moment is het al geweldig aan het plenzen in de Franse Alpen waarschijnlijk tot 2000m aan toe. Voor de Franse Alpen lijkt de afkoeling echt te laat te komen. Zwitserland en Oostenrijk krijgen in het begin zeker ook regen, maar mogen hopen op een mooie afsluiting op maandag met sneeuw.   

[fbphotos id=496502200383990]

Hierboven zie je het front langs de Alpen trekken. De neerslagsterkte is weergegeven in mm/u. Zie je getalletjes van 4mm/u verschijnen dan praten we over best extreme neerslag. Boven de sneeuwgrens is dat ongeveer 4cm sneeuw per uur. Leuk voor Val Thorens en de Aiguilles du Midi. We moeten vrezen dat cams onder de 2000 best even treurig zullen zijn. Terwijl het front naar het oosten trekt zie je ook meer paars (sneeuw). 

[fbphotos id=496503517050525]

Hier zie je de ensembles voor de vier Alpenlanden. De piek in de Franse Alpen is in de hoofdrun al verschillende keren zo extreem geweest. Er is weinig “steun” dus zal het wel een tikkie meevallen. Aan de zuidkant (prikpunt tussen Val Gardena en Livigno) zien we wel veel steun voor een best heftige neerslagpiek die ook helemaal samenvalt met de piek van de temperatuur. Helaas! Gunstig is het alleen aan de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant: daar komt de neerslag pas als de temperatuur al duikelt. Het Oostenrijkse weerbericht ging vanochtend uit van een sneeuwgrens van 700m komende maandag.   

Vervolgens ziet het er best prima uit! Tot 9 november blijven we zeker op koele temperaturen in de Alpen en daarna mogen we best hopen op een nieuwe dump tot in de lage dalen. GFS00u gaf dat aan. Bij GFS06u is het weer wat vervaagd. Maar ik ben er optimistisch over. Zeg maar zo rond mijn eerste skiweekeinde of net daarna (10-11 nov Stubai).

Kijk ook nog even naar mijn nieuwe videoweerbericht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.