Vanochtend schrijf ik voor het eerst een helemaal apart weerbericht voor de Lage Landen (LL). Nu de nieuwe Kleine IJstijd steeds meer gestalte krijgt zal ik me voor de toekomst moeten beraden hoe de berichtenstroom tussen skigebieden en LL te verdelen en onderscheiden. Maar ach: wie weet is tegen die tijd Nederland ook al een internationaal vermaard wintersportland (zie ook video in bericht van gisteren). Voor geïnteresseerden hierrr meer info over de klimaatdip die we beleven. Anyway: weerstation Marknesse in de Noordoostpolder tipte vanochtend -6,6°C aan. Zie op de kaart hier boven dat onze nationale “Kältesee” Flevoland waar vorige winter de -22°C werd gemeten, ook al functioneert zonder ijsvloer. Maar inderdaad dus met een mooi laagje sneeuw. 

Als er vannacht niet op de Noordzee twee schepen op elkaar waren geklapt zou het echt een pure winterse feestdag zijn vandaag. En als de jeugd zaterdag massaal gaat sleeën in Nederland zou ook de vlag uit kunnen als niet voor het eerst landelijk alle voetbalwedstrijden waren afgelast vanwege een schandalige gebeurtenis. Nu ja ellende staat er altijd wel in de kranten: toch maar gewoon net zo vrolijk als onze kleine Micky van 3 die vanochtend al over het eerste centimetertje wit riep: “SWEEUW! SWEEUW INDE TUIN! SWEEUW OP DE TRAMPO! SWEEUW OP DE TAFEL!” 

Hierboven een foto van Jelte’s auto in Friesland vanochtend waar toch al ruim 10cm viel. Zat ik vrij aardig met mijn prognose van 1 tot 10cm. Hij maakte ook gewag van de sneeuwstorm vannacht en de sneeuwduinen die je zag ontstaan. Daar zullen we vrijdag weer van horen. 

Als je bij het doorgaans opwarmingsgerichte KNMI het volgende leest:

Vooruitzichten lange termijn donderdag 13 december tot en met donderdag 20 december
Grote kans op overwegend droog weer met temperaturen ruim onder normaal.
Uitgifte: 06/12/2012 03.32 uur LT

Dan weet je dat Sinterklaas vertrekt en Koning Thialf arriveert!

Het KNMI weerbericht leest als een jongensboek:

In de nacht naar vrijdag gaat het van het westen uit sneeuwen. Vlak aan zee kan ook regen of natte sneeuw vallen. De sneeuw verplaatst zich langzaam naar het oosten en in de loop van de ochtend kan het in vrijwel het hele land sneeuwen. Op veel plaatsen levert dit een sneeuwdek op van rond de 10 cm en lokaal mogelijk nog meer. In de middag wordt het geleidelijk op steeds meer plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen iets onder het vriespunt, overdag komt de temperatuur uiteindelijk net enkele graden boven nul uit. De zuid- tot zuidoostenwind is vrij krachtig boven land en hard of stormachtig boven zee. Overdag gaat de wind wat luwen. (Bron: KNMI)

 Die harde wind lijkt me erg zorgelijk voor het verkeer. Lijkt me echt een geval van blijf maar thuis! Misschien een leuk idee als we in de reacties een wedstrijd doen voor het beste inschatten van 3 getallen en 1 feit: 

  1. de hoogste sneeuwval morgen
  2. de plek van de hoogste sneeuwval morgen 
  3. de hoogste accumulatie (sneeuwhoogte) in Nederland en ook het Belgische laagland (Ardennen hors competition)
  4. de hoogste sneeuwduin waar we vast een foto van gaan zien (het zal toch niet à la 1979)

Wie doet mee? Ik zal het spits afbijten met mijn rijtje: 15cm, Amsterdam, 25cm (Friesland), 50cm. Met de plek twijfel ik nog het meest. M’n tweede keus zou Arnhem zijn.

Categorieën: Nederland

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

202 reacties

Gesloten voor reacties.