gomar-vliegtuig-avoriaz

Foto: Gomar Koster

Gomar om 14.49u in een reactie: “Vandaag getuige geweest van een 1-motorig vliegtuigje dat bij het vertrek naast de startbaan schoot in Avoriaz. Het vliegtuig ging onder de stoeltjeslift door waarin wij zaten, en reed daarna een blauwe piste op waar nietsvermoedende mensen aan het skiën waren. Wij zagen op het laatste moment 2 vrouwen aan komen skiën waarvan er 1 geraakt zou zijn door het vliegtuig. In het lokale nieuws wordt er melding gemaakt van 1 gewonde van wie een gedeelte van haar hand geamputeerd zou zijn. Het gaat om een 55 jarige vrouw van Poolse nationaliteit. Gruwelijk om dat te moeten zien.”

Intussen is het nieuws ook in de Franse media opgedoken. We weten daardoor dat het om een vliegtuig type Jodel gaat (nee en nu niet in de lach schieten; hierrr alles over dit type sportvliegtuig). De Poolse vrouw is 55 en inderdaad moet haar hand quasi geamputeerd zijn geweest. We weten gelukkig dat de chirurgen ware tovenaars zijn in het herstellen van dit soort verwondingen. We hopen dus dat het de vrouw in kwestie goed gaat. Ook voor alle anderen ter plekke zoals Gomar moet het een schikkende ervaring zijn geweest. Sterkte!

Heb nog met Gomar gebeld vanavond. Hij is helemaal weg van Avoriaz en de Portes du Soleil. Komt er al vijf jaar. Maar dit verzin je niet natuurlijk. Hij kent het sneeuwvliegveld goed. Hij hield het in de gaten en zag hoe het vliegtuigje met draaiende propeller losraakte van een wielblok en de sneeuwbaan omlaag begon te schuiven. Kunstig ontweek de piloot enkele bomen. Hij passeerde ene plek waar normaal altijd mensen zitten te picknicken. Nu gelukkig niemand. De Poolse vrouwen waarvan er dus één ernstig gewond raakte hadden domme pech. “Een enorme plas bloed kleurde de piste rood op die plek”, aldus Gomar, een trouwe volger die verder nooit reageert. “Achter de Poolse vrouwen kwam een groep met kinderen… het had nog veel dramatischer kunnen aflopen.”

Categorieën: Ongevallen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.