De Open Faces zijn een serie freeridewedstrijden in Oostenrijk die tellen als Freeride World Qualifier voor de Freeride Wold Tour. De wedstrijden hebben een moeilijkheidsgraad van 1 tot 4 sterren. De wedstrijd in Silvretta Montafon op 15 maart 2014 in Silvretta Montafon vanaf de Zamangspitze had 3 sterren. Ik was die week in het Montafon met Kees en ik kon de race filmen met mijn simpele Canon Powershot 260HS met 20x optische zoom.

In deze race starten skiërs en snowboarders om beurten. Het moet toch steeds weer gezegd dat het skiën het snowboarden echt dit heeft ingehaald qua spectaculaire jumps. De riders in de video zijn in volgorde: Ole Regnér Eriksson, Simon Wohlgenannt, Patrik Faistenauer, Martin “the rocket” Rofner, Chris Fuschlberger, Sebastian Maier, Marian Lösch, Zeno Cecon en Damian Camathias. Helaas heb ik de twee deelnemende Nederlanders niet gefilmd. Bij de snowboarders deed Martine van der Hoorn mee. Ze werd vijfde van de zes dames. Bij de skiërs was Paul de Groot van Poederbaas van de partij. Hij werd 9e van de 33 (!!). Hier alle uitslagen.    

De offficiële video van het event toont dezelfde lines uit andere perspectieven. Deels gefilmd door de drone die je aan het begin van mijn video ziet. Wat voor mij het bijzondere was aan deze wedstrijd is te zien hoe toch hele uiteenlopende niveau’s freeriders aan zo’n wedstrijd kunnen meedoen en dat sommigen tot aan de backflip op een 15m drop gaan terwijl anderen met een paar bijna laffe hupjes toch ook gewoon meedoen (die laatsten zie je NIET in mijn video). Kortom: we moeten ook maar eens de stoute schoenen aantrekken volgend serizoen…. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.