De Open Faces zijn een serie freeridewedstrijden in Oostenrijk die tellen als Freeride World Qualifier voor de Freeride Wold Tour. De wedstrijden hebben een moeilijkheidsgraad van 1 tot 4 sterren. De wedstrijd in Silvretta Montafon op 15 maart 2014 in Silvretta Montafon vanaf de Zamangspitze had 3 sterren. Ik was die week in het Montafon met Kees en ik kon de race filmen met mijn simpele Canon Powershot 260HS met 20x optische zoom.

In deze race starten skiërs en snowboarders om beurten. Het moet toch steeds weer gezegd dat het skiën het snowboarden echt dit heeft ingehaald qua spectaculaire jumps. De riders in de video zijn in volgorde: Ole Regnér Eriksson, Simon Wohlgenannt, Patrik Faistenauer, Martin “the rocket” Rofner, Chris Fuschlberger, Sebastian Maier, Marian Lösch, Zeno Cecon en Damian Camathias. Helaas heb ik de twee deelnemende Nederlanders niet gefilmd. Bij de snowboarders deed Martine van der Hoorn mee. Ze werd vijfde van de zes dames. Bij de skiërs was Paul de Groot van Poederbaas van de partij. Hij werd 9e van de 33 (!!). Hier alle uitslagen.    

De offficiële video van het event toont dezelfde lines uit andere perspectieven. Deels gefilmd door de drone die je aan het begin van mijn video ziet. Wat voor mij het bijzondere was aan deze wedstrijd is te zien hoe toch hele uiteenlopende niveau’s freeriders aan zo’n wedstrijd kunnen meedoen en dat sommigen tot aan de backflip op een 15m drop gaan terwijl anderen met een paar bijna laffe hupjes toch ook gewoon meedoen (die laatsten zie je NIET in mijn video). Kortom: we moeten ook maar eens de stoute schoenen aantrekken volgend serizoen…. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.