Net op het goede moment keek ik voor het eerst naar de live view… niet van het EK Voetbal…. dat zit wel gebakken met een finale Nederland-Duitsland, maar van de Red Bull X-Alps die vandaag zijn gestart. F. van Schelven op kop! Het schitterende event in Innsbruck waar ik gister over schreef is nog niet klaar of we gaan door met de mooiste paraglidingwedstrijd ter wereld. Van Salzburg naar Monaco Zell am See Kaprun.

2011 (7e) 2013 (6e) 2015 (7e) 2017 (4e)

In de racebio van Van Schelven staat nog Monaco maar het is dus echt Zell am See Kaprun vanaf dit jaar!

De nieuwe route

Het is nu dus een rondje Mont Blanc. Een soort Tour de France dus. De Säntis waar de wieg stond van m’n oma zit erin en mijn geliefde Kitzbühel.

Dit was ‘m dan: de start in Salzburg. Was het slecht weer geweest waren de mannen nu aan het rennen met bepakking ergens, maar nu is het dus vliegbaar en suizen ze met 25 tot 50km/u Speed over Ground door tot de zon onder gaat.

Hier zie je de start bij flinke wind. Dat heeft voor en nadelen. Het voordeel is dat de deelnemers meteen in de wind kunnen soaren en dat het publiek ze dan langdurig recht voor de neus heeft. Het nadeel is dat de kans op een mooie thermiekbel een stuk kleiner is. Wat ze doen is met hun ultradynamische schermen (een beginner zou er direct mee neerstorten) op de wind zo hoog mogelijk stijgen zoals je ook kunt boven de duinen in Nederland en dan hopen op die aansluiting naar de thermiek, wat in Nederland nooit lukt behalve met een lier.

En dan lukt het inderdaad eb gaan ze net als gieren en ooievaars cirkeltjes draaien om omhoog te komen. Vanaf een bepaalde hoogte verlaten ze de thermiek en trappen ze hun speedsysteem om met extra snelheid richting etappedoel te vliegen in de hoop tijdig een volgende opstijgende thermiekbel tegen te komen.

Nu had onze Ferdinand een afstekertje binnendoor genomen waardoor hij even op kop lag puur qua afstand. Vervolgens vloog het peleton hem op een andere route voorbij of laten we zeggen de eerste kopgroep. Nu is vrijwel iedereen geland – ook Van Schelven – en aan het lopen… behalve…

… behalve de Italiaan Aaron Durogati en de Oostenrijkers Simon Oberrauner en Thomas Friedrich. Die vliegen nog maar maken niet de hoogte die nodig zou zijn om naar voren in het klassement te vliegen. Maar zo lang je nog vliegt kan het gebeuren dat je wel hoogte kunt maken. Volg het hier! Ik heb een klein zwak voor Aaron Durogati puur omdat gisteren deze twee heren bij Sky-42.com in Zell am See Kaprun verschenen. Het bleken teamleden van Durogati, waaronder de fysiotherapeut.

Hier de voorbereiding van Durogati! Ik wacht nog op de eerste lezer van Wintersportweerman.nl die me hier in Kaprun komt opzoeken om ook eens te vliegen. Het is toch echt wel iets bijzonders. Of ik ooit nog aan de X-Alps mee ga doen? Never say never!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Aart · 22 juni 2021 op 23:40

De kippen komen ook weer op de Furkajoch 😉
https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2021/06/22/1530

Gesloten voor reacties.