Het nauwkeurige Harmonie-model laat al zien waar hoeveel sneeuw komt te liggen. Verder dan dinsdag 01.00 uur kunnen we nog niet kijken. Maar de 5cm worden dan al gehaald. De 10cm ligt lokaal voor het grijpen te meer er twee golven sneeuw komen. In het noorden van Duitsland is het sinds gisteravond al raak.

https://twitter.com/mad_docx/status/1467245406669189122

Hoe vrolijk dus in het noorden van Duitsland. Ook laagland. Voor het eerst wit deze winter daar. En ongeveer zo gaat het in Nederland ook lukken de komende dagen. Zowel in de nacht op dinsdag als in de nacht op woensdag valt er sneeuw. Ook ongeveer zo veel als je op de foto ziet. Het blijft liggen! Heus.

Hierboven het sneeuwdek op beide dagen. En ja ik zat er goed op met de eerste melding hiervan eergisteren. Ga natuurlijk weer proberen een track record op te bouwen deze winter.

Hier nog even de sneeuwradar van vanochtend om te zien waar het op dat moment sneeuwde. Wij nog even geduld dus. Maandagavond begint het.

Om 21 uur sneeuwt aan de Belgische grens zo rond het zo prachtige permacultuur Landgoed Ottermeer. Met hun schitterende lichte paardenras gaat dat mooie foto’s opleveren.

Het meest bijzondere is nog dat het een goede week fris blijft en het dunne sneeuwlaagje een beetje kan blijven liggen. De rest van Europa is dan echt goed wit en dat maakt mij optimistisch over de winterkansen. Hierboven zie je een prachtige berekende drukopbouw voor zondag 12 december. Die staat op alle kaarten in alle runs. Je ziet hoe tussen het scandihoog en het Italiaanse laag een oostenwind tegen het oceaanfront drukt. In diverse berekeningen komt er tegen die tijd een olifant met een lange snuit…. maar ik geef het minstens 30% kans dat de nog zwakke transportkou het gaat winnen.

Het ensemble van het Amerikaanse model voor Nederland is razend interessant vanochtend. Alles wijst op een verlies van de Russische beer zo rond 11 december. Maar de hoofdrun doet even eigenwijs wat die mooie weerkaart hierboven oplevert, die het in de huidige berekening dan alsnog verliest op 14 december. Vanaf 17 december zit dan alles weer in een neergaande lijn wat ook past bij het seizoen natuurlijk. Super zacht gaat winter 2021-2022 niet worden. Die kans strepen we alvast door.

In het Europese model zien we kans op een fors winterse uithaal aan he einde van de week, maar zelfs in het gemiddelde dus een flinke kans dat het een beetje wit kan blijven. Ook hier voor de tweede helft van december leuke winterse tendenzen.

Nu dan naar de dodelijke lawine in Oostenrijk. De tweet hierboven en ook de reacties hierop spreekt boekdelen. Ha, in Oostenrijk kennen ze het woord “wappler” voor sukkel. Wederom een lawine met meerdere doden: lees geen afstand gehouden. Hoe dom of suïcidaal je routeplanning ook is, er hoeft altijd hooguit maar één persoon bedolven te raken. Daarom blijf ik herhalen dat voor offpiste een portofoon voor elke groepsdeelnemer het meest cruciale hulpmiddel is. Het is de enige manier om de menselijke neiging toch bij elkaar te kruipen te omzeilen. En dan is ook het lopen in zo’n grote groep een slecht idee: de groepsdynamica zorgt dan voor extreme beslissingen. De nuance gaat verloren (mmm zien we dat momenteel niet ook op een ander terrein?). Niettemin: R.I.P. Een trap na geven is ongepast. Deze mensen zijn genoeg gestraft. Stel je brengt ze voor de rechter? Welke ergere straf dan de doodstraf of het leven met schaamte en schuldgevoel voor de overlevenden wil je ze geven?

Om het af te sluiten op deze mooie zondag met prachtige sneeuwval weer in Oostenrijk iets bijzonders van de zuidpool…. een volledige zonsverduistering is daar net geweest.

Geniet van de video.

En als klapper van de week…. had je deze al gezien van Sochi afgelopen week?

PS Donaties welkom


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Ilona van Dam · 5 december 2021 op 11:00

Natte sneeuw op een warme bodem gevolgd door zachtere lucht, nederland blijft niet wit hoor!

kirsten_dl · 5 december 2021 op 12:48

Mooi bericht maar wat de twitter reactie betreft van ene Wurzelmann kan ik kort zijn; wat een kompleet volslagen idioot.
Het is niet omdat hij zichzelf oppergod voelt omdat ie zichzelf laat lekprikken en met de kudde meeloopt dat ook anderen dat moeten doen. Dus nogmaals, wat een totaal doorgeslagen nitwit.

Wat de sneeuw betreft, ik wil het eerst nog een keer gaan zien. Volgens de kaart zit er voor onze regio nauwelijks tot geen sneeuw aan te komen.
Zoals gewoonlijk dus maar goed, gelukkig zijn onze prachtige Ardennen nooit veraf. 🙂

Hajo · 5 december 2021 op 14:06

Een van de dodelijke slachtoffers van de lawine in Oostenrijk was het grootste jonge motorcross talent van Oostenrijk en teammaat van de Nederlandse wereldkampioen Jeffrey Herlings: https://www.crossnews.at/2021/12/rene-hofer-bei-skitour-toedlich-verunglueckt/

Aart · 5 december 2021 op 14:07

75 cm 🙂 https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2021/12/05/1245

Aart · 5 december 2021 op 14:09

Ik had de smiley er niet achter moeten zetten. Niet het juiste moment.

Tjeerd · 5 december 2021 op 17:30

Triest bericht Hajo over de lawineslachtoffers.Sterkte aan de nabestaanden
Nog een vraagje aan jou over voeding Hajo…..
Een maand geleden zagen wij een zeer interessante documentaire (Amerikaans, ben de naam even kwijt ), over een leven zonder vlees te eten. Zelfs gerenormeerde topsporters die voorheen vlees aten, waren over gegaan op vegetarisch eten.Binnen 4 weken namen de prestaties met 10 procent toe. Inmiddels zijn wij hier ook mee begonnen. Hoe kijk jij hier tegen aan?

Hajo · 5 december 2021 op 22:17

Nou even snel maar mbt vlees…. Puntsgewijs:

1) de huidige campagne tegen vlees is een uitvloeisel van de klimaathoax; opwarming door methaan is sowieso kul net als CO2; en koeien moeten uitsluitend gras eten en dan gaat het riedeltje dat ze graan en soja eten en dat dat enorm veel grond en water kost niet op; maar inderdaad is die revolutie terug naar grass fed beef zeer nodig; grasland (prairie) is een symbiose met grote grazers; het een kan niet zonder het ander en Alan Savory leert dat je juist enkel met veel vee een gebied snel kunt vergroenen;
2) noem mij één diersoort die niet het beste kan eten wat hij aldoor al in zijn evolutie heeft gegeten? Als je voor een parkiet een gezonde voedingsformule zoekt kijk je…. naar wat hij eet in zijn natuurlijke habitat. Waarom zou dat bij een mens anders zijn? Er is per definitie geen verbetering te behalen en opzichte van natuurlijk habitat en voeding;
3) de mens is sinds hij afstand nam van de apen altijd 100% op jacht gericht geweest, het champignons en knollen zoeken was bijzaak blijkt uit alle oerreligies.
4) het moderne dieet is veel te koolhydraatrijk en bevat te weinig vet en eiwit
5) margarine en andere plantaardige vetten zijn de oorzaak van hart & vaatziekten
6) dierlijk verzadigd vet is de enige bewezen bescherming van hart en bloedvaten (idd exact omgekeerd als je altijd hoort – vandaar dat we nog steeds zo veel hart en vaatziekten hebben)
7) dat brood en graanproducten volstrekt onnatuurlijk zijn voor de mens is buiten kijf
8) met het doden van dieren staan wij op onze natuurlijke plek in de evolutie – natura non facit saltus
9) het doden van dieren is een metafysisch gegeven dat ons kan helpen ons te bezinnen op onze sterfelijkheid – zou elke vleeseter ook eigenlijk minstens af en toe zelf moeten doen
10) wie geen dieren wil doden kan prima toe met eieren, boter en kaas
11) permacultuur (het oude gemengde boerenbedrijf) is de enige ecologisch juiste vorm van veeteelt
12) jacht is ook een vorm van veeteelt en levert het ultieme biologische vlees
13) er is eindeloos veel ruimte om meer herten en reeën en wilde zwijnen rond te laten lopen en je mag die best bijvoederen
14) veganisme is een totaal onnatuurlijke trend en tegengesteld aan de menselijke spijsvertering met een korte darm en maagzuur zuurder dan die van een hond
15) veganisme is enkel mogelijk dankzij eiwitpoeders en vitamine B12 pillen en is dus een modern luxeverschijnsel – ja het kan inderdaad – je kunt er ook body builder mee worden.
16) veganisme is synoniem aan ecocide omdat de basisingrediënten voor veganistische voeding veelal in uitputtende monoculturen worden geproduceerd (wil je naar permacultuur heb je toch weer beesten nodig om de kringloop te sluiten) – op de plek van die monoculturen waren voorheen rijke ecosystemen – en er is geen model te verzinnen om een boerderij in een ecologische kringloop te hebben zonder ook veel dieren te houden, dus waar gaan we heen met al dat vlees?

Verder: dat mensen voordeel halen uit een bepaalde omslag in leefstijl en voeding is nog heel betrekkelijk. Stel je hebt 1000 ijsberen en die eten allemaal Nutella en drinken sinaasappelsap en voelen zich daar niet goed bij…. en dan zijn er 10 die schakelen over op kaas…. voelen ze zich al een stuk beter…. of met avocado’s….. en leveren betere sportprestaties…. toch is er maar 1 ultiem optimum voor de ijsbeer: gewoon eten wat ze in hun evolutie aten.

Dus als mensen bijvoorbeeld veel brood en pasta eten zitten ze al zo ver van de oernatuur af dat je daarna eigenlijk niets meer kunt zeggen als ze nog iets veranderen. Dat is alsof je achterste voren auto aan het rijden bent en dan kijkt of een gebarentolk op de achterbank nog iets helpt. Je moet eerst weer vooruit gedraaid auto gaan rijden en dan kijken wat nog kan helpen.

Dus als je echt radicaal voor menselijke gezondheid kiest begin je eerst een oerdieet te eten en ga je daarna nog wat kleine variaties toepassen.

Tuurlijk als iemand overstapt van een junkfood dieet naar heel bewust en divers vegetarisch en wat supplementen… wordt hij veel gezonder…. maar zou hij gewoon weer veel vlees gaan eten zou het nog beter met hem gaan…. ik eet zelf gemiddeld 3-4 kilo vlees, kaas, eieren (bij elkaar opgeteld) per week (160 gram eiwit per dag en een ons vlees heeft 20 gram eiwit). Ik eet geen brood maar wel een pakje roomboter per week. Ik doe ook aan vasten. We kunnen het uiteindelijk nog veel beter doen dan de oermens…. want wij kunnen het vasten mooi doseren… hen overkwam het…. en als het optimum 2 of 3 dagen is…. moesten zij soms 6 of 7 dagen vasten. Altijd nog beter dan nooit vasten…. nooit vasten is …. zelfmoord!

Anyway: altijd goed te weten dat alle natuurvolken die nog zo leven als vroeger slank en kerngezond zijn. Dat ze als ze niet voortijdig sterven ze makkelijk 60 of 70 jaar oud worden en met een kerngezond gebit (blijkt ook uit archeologische vondsten). En dat wij hun gezondheid kunnen hebben en dan nog veel beter…. wij moeten gemakkelijk kerngezond kunnen blijven tot 85. Dingen als Alzheimer en Parkinson komen ook door voeding. Idem is 80% van alle kanker makkelijk te vermijden met een gezondere levensstijl…. de stress van het jachtige moderne leven…. is ook onnatuurlijk en een killer… we moeten terug naar het ff wegrennen voor een leeuw en dan weer rust….

Etc etc etc. Baanbrekend boek op dit terrein volgt nog wel eens…

    Aart · 6 december 2021 op 12:55

    Top Hajo. Al jaren hanteer ik deze ‘wijsheid’: “Als je niet weet waar je vandaan komt, hoe weet je dan war je naar toe moet”?

Gerrit · 5 december 2021 op 22:59

Interessant verhaal

kirsten_dl · 6 december 2021 op 00:04

Ondertussen bij de Furkajoch :
https://youtu.be/5nDFNfA4HoI

Tjeerd · 6 december 2021 op 10:43

Dank je wel Hajo, duidelijk en interessante uitleg!

Gesloten voor reacties.