*** UPDATE: onderaan dit bericht de nieuwe pluimen van ECMWF en GFS voor Noord-Oost Nederland *** Vandaag ook een middagbericht. Nu bij ons in Krommenie de kids al over 1 nacht ijs lopen, wil ik even vooruit en terugkijken naar de groeiende vaderlandse vindingrijkheid ten aanzien van ijs- en misschien ook zelfs pistepreparatie. Ja we krijgen vast ooit kunstsneeuwpistes à la Sauerland: het Limburgse Vijlen is al op zoek naar een skilift. Ze zijn een beetje onwetend daar want hierrr op ropeways.net zijn 22 occaasion sleepliften in de aanbieding. Geweldig is wat ze bij ijsvereniging Nooitgedacht in Bergentheim hebben verzonnen. We kijken even naar de video:

Ik zeg: doen! En we lezen meteen even terug mijn artikel van vorig seizoen: Wordt Elfstedentocht 2012 laatste kneutertocht? In dat artikel schrijf ik plaatsvervangend beschaamd over de trieste situatie dat vijf dagen na de grote sneeuwval het leger pas met bezems (!!!) het ijs op ging om de route sneeuwvrij te maken. Ik bedoel: in 1969 zijn we op de maan geland en in 2012 gaan we met bezems het ijs op om 200km route schoon te vegen? Als we nu niet 4 miljard per jaar over de balk zouden smijten aan windmolens dan hadden we voor elke km elfstedenroute een robothelisneeuwblazer! In mijn artikel van vorig jaar schrijf ik ook over het razendsnel meten van de ijsdikte over grote afstanden met een met radar uitgeruste quad en over het snel dichtvriezen van wakken met vloeibare stikstof. Yes we can!

Tja, dat we innovatief kunnen en moeten zijn anno 2012 blijkt ook als je ziet dat er toch lokaal goede sneeuwbuien zijn geweest en dat dit de hele nacht kan aanhouden. 

Scheveningen ligt er al prachtig wit bij! Volg dit op de webcams van scheveningenlive.nl.

AVONDUPDATE!

Er is te weinig veranderd om voor de skigebieden een heel nieuw weerbericht te tikken. Het blijft zo dat het Europese model het meest bestendig kou berekent en dat de GFS blijft zeuren dat het na het volgende weekeinde over is. Hieronder 3 pluimen voor nu de spannendste regio Noord-Oost:

Klik voor groter beeld

Helemaal top natuurlijk die nieuwe dip vanaf de 21e! En ook naar het einde toe zeer hoopvol met continu nachtvorst en amper dooi ’s middags! Er zit wat neerslag bij op 3 momentjes (hier niet te zien) maar zeker geen sneeuwhopen op de route (ijs tegen die tijd ook dik genoeg om machinaal te vegen).

Winterplaza berekent de ijspluim op basis van het ECMWF ensemblegemiddelde anders zou je nu wel een dip na de 21e zien. En het blijft toch zo dat 15 op de hele 11-stedenroute is waar het om gaat?

De GFS wordt weer zacht vanaf de 21e maar in de pluim zie je dat deze berekening een onwaarschijnlijke uitkomst is. Daarom hoeven we in dit stadium ook niet naar die neerslagpieken vanaf de 22e te kijken. Ook niet voor de Alpenlanden dus.

Volg hierrr de sneeuwval live op de videowebcams van Vlissingen. Daar sneeuwt het hevig. Zie de still hierboven! uitVolg hierrrrr de sneeuwval op een live webcam voor Rotterdam. Valt daar om 22.42u nog erg mee. Morgen weer een dag! 😉

Geef hieronder je algemeen begrijpelijke reacties en ga voor een meer technische discussie over de nieuwe runs en ensembles naar dit weerpro artikel.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads 
[fbphotos id=530903750277168]
Om toch nog een beetje in de Alpensfeer te blijven, maar weer de uploads van de dag met niemand minder dan onze eigen Jelte in St. François Longchamp. En een wel heeeeel erg mooie kiek van ene Erik de Rijke uit Val Thorens. Die dingt mee naar de prijzen van mooiste kiek van het seizoen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.