Het is aan Leo te danken dat we scherp zijn op nachtvorst in de komende nacht. Dat het opklaart vannacht lees je hier al een paar dagen. Maar nu zien we inderdaad dat het zou kunnen gaan vriezen vannacht. En dan niet alleen op 10cm klomphoogte (volg dat via deze link) want dat gebeurde dit jaar al op 27 september, nee gewoon op 1,5m meethoogte. Al voor 10 uur ’s avonds zijn we heel goed op weg! Zie de kaart hierboven. Ik zal hem nog wel een paar keer actualiseren vanavond. 

zicht1510_2200

De grote spelbreker zal natuurlijk zijn grondmist. Dat is goed te volgen op KNMI actueel. Let daar ook op de wind. Praktisch windstil nu in Oost-nederland. Enerzijds helpt dat de afkoeling, maar als er daardoor mist ontstaat gaan we het niet redden met de nachtvorst. Op dit moment mist het al behoorlijk in de gebieden die het snelst naar het vriespunt dalen. In het westen daarentegen is het nog helder, waardoor Noord-Holland misschien nog de beste kanshebber is voor nachtvorst. Misschien wel de duinpan bij Wijk aan Zee niet ver van mijn huis. 

eerste_nachtvorst

Tijd om ons ook wat te verdiepen in de historie van vorstdagen. Hierboven een tabel voor Leeuwarden van de website weerservice.nl van het weerstation aldaar. Ik weet niet hoe het op andere stations is maar 15 oktober is zeker record vroeg. Grappig hier in een verhaal van Jan Visser over 1962/1963 dat in 1962 de eerste vorstdag op 14 november viel. Daar zouden we dus een volle maand eerder mee kunnen zijn! De allervroegste ooit was 16 september 1971. Zie Wikipedia. Ja, gaap dat was nog in die tijd dat men vreesde dat een nieuwe ijstijd was begonnen omdat het klimaat vanaf de 40-er jaren een enorme duikeling maakte, na de superwarme jaren 30. 28 september was het in Twente al kantje boord trouwens toen het daar 0,7°C werd. Zie deze grafiek op weergegevens.nl. Vorig jaar was het wel heel vroeg in Twente: 23 september was daar de eerste vorstdag. Zie wintergek.nl. 2011 was het 12 oktober. In 2009 was op 14 oktober in Twente -3,9° C en in De Bilt -1°C. Zie weer.nl.

europe_now2100

 

Ook interessant om te zien dat Nederland hoe dan ook het koudeputje van Europa is momenteel. Afgezien van Scandinavië en de Alpen is het nergens zo koud. Wat mij betreft al voorpret op een moment komende winter waarop Lelystad als koudemeer het absolute kouderecord van Nederland van -27,4°C in Winterswijk op 27 januari 1942 te gaan verbreken komende winter. Why not? In 2012 zat Lelystad al in de buurt. Zie ook deze mooie pagina met oktoberextremen. En nu eerst nog zien of we nachtvorst krijgen. De mist is zich aan het uitbreiden dus ik denk van niet!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.