Terwijl alle ogen gericht zijn op de Alpen met zijn tamelijk gunstige begin van het skiseizoen, verschijnen er ineens interessante weerkaarten voor de Lage Landen in de modellen en dan vooral voor Nederland. Code geel is al uitgeroepen. Het gaat vooralsnog om de voor Nederland typische natte flatsen of het straatlantaren staren in de avond maar alles om in deze fase Timmermans cum suis de wind uit de zeilen neemt is welkom.

De kaart bovenaan is een uitsnede uit deze voor maandagavond. Daar geldt dus code geel voor alvast. Een paar centimeter accumulatie in het noorden is waarschijnlijk. Spectaculair zo vroeg in de winter sowieso. Bedenk de vele winters met helemaal niks nada sneeuw en dan hebben we dit al op zak. Ik ga het zelf ook meepikken maar dan net over de grens ter hoogte van Bielefeld. Fotootje morgen moet kunnen. Jullie ook? Via de Facebook groep weercafe weer doen maar? Net wat pornospam verwijderd daar, dus het ziet er weer netjes uit.

En dan donderdag is het meteen alweer raak! Alle runs en alle modellen zijn eensluidend. Wederom natte flatsen… met lokaal twee uurtjes droge sneeuw.

En even een sneeuwkaart zoals hierboven. Heel Duitsland wit. En de Ardnennen sowieso. Nederland kan heus meer of minder krijgen op die termijn.

En dan dat ensemble met die hoofdrun van 6 uur. Dat is al een berekende overgang naar winterweer in de Lage Landen.

Met deze Scandihoog meteofiction daarbij. Interessant. Zeer interessant. Nog eerder winter dan een coalitie begin je zo te denken.

En natuurlijk zijn de Alpen spekkoper. Daar de echte mooie plaatjes. Nu al. En de big business van de wintersport. En het tandemparagliden gaat ook volgas door! En natuurlijk helpen donaties ook. Ik kreeg op basis van mijn vorige politiek getinte weerbericht meteen een zo mooie donatie dat ik me bedacht dat ik dat weer aan moet zwengelen. Om de balans tussen uren schrijven en financiële zielenrust goed te houden.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Jaco Sillevis · 26 november 2023 op 15:55

Dank je wel Hajo voor al die goede informatie. Het is goed jou te hebben. Ik zeg hier een ieder, als ze wat willen weten kijk dan bij wintersportweerman.

  Hajo · 26 november 2023 op 17:05

  Dank voor compliment!

Laro · 26 november 2023 op 20:08

Toen ik jong was reden we gewoon begin december knsb goedgekeurde schaatstochten. Ik heb de medailles met datum nog.liggen. Eerste vorst in de Bilt nu al weer 3 weken later dan gebruikelijk gemeten. Je kan het niet ontkennen Hajo, de trend is nog steeds opwarming. Ik heb het over klimaat en niet het weer. Een dag sneeuw is geen afkoeling…

  Hajo · 26 november 2023 op 20:42

  De waarde is significant opgewarmd sinds 1975. Hebben we daar een discussie over dan?

Aart · 26 november 2023 op 22:48

Om vast in de stemming te komen. Schaatsen op kristal helder ijs (en daaronder kristal helder water):
https://twitter.com/Sentinel_Assam/status/1723942707163210215 (via Electroverse.info).

Aart · 28 november 2023 op 11:55

Gaat lekker los in de Alpen. Al een meter bij de sneeuwmeter op de Furkajoch 🙂 . https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2023/11/28/0510. Volgens mij een nieuw record op die plek zo vroeg in het seizoen.

Aart · 29 november 2023 op 15:05

Eerste freeriders bij de sneeuwhoogtemeter 🙂 : https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2023/11/29/1350

  Hajo · 29 november 2023 op 23:03

  Toerskiërs waarschijnlijk… 😉

   Jaap · 30 november 2023 op 04:14

   Hoi hajo de koude zit er al in in nederland en het is pas november. Nou ja koude de nacht vorst is er voor meerdere dagen en dat belangrijk toch voor de afkoeling voor de zee by ons hoe sneller hoe beter voor een mooie voort gang van de winter in nederland. Want snelle afkoeling noordzee /atlantische oceaan heeft ook weer invloed op lucht stromingen die ons een echte winter kunnen geven in eigen land. Hoop dat ik het ooit goed gelezen heb van je ooit. Hoop niet dat ik het mis heb anders sla ik weer een flater

Ronald · 1 december 2023 op 12:22

E’én zwaluw maakt nog geen zomer en één sneeuwvlok maakt nog geen winter! zal ik ook eens een gokje wagen? Alle sneeuw onder 1.500 meter in de Alpen met kerst weer verdwenen en in Nederland met kerst 10 graden of meer! Maar dat zal profeet Hajo wel niet willen horen!

  Jaap verlaan · 1 december 2023 op 20:25

  Klopt ronald maar ik zeg ook niet dat we nu al in die winter zitten off dat dit voortzet maar het is een goed begin met de maanden die er nog aankomen. Dus dit is al lekker even wandelen buiten en die droge vries lucht in ademen het ruikt ook anders buiten heerlyk. Nee komt goed ik ruik een goede Nederlandse winter 2023/2024.

Aart · 1 december 2023 op 22:28

GFS gaat na 7-12 de ‘warmere’ kant op in NL, maar er zijn wel heel wat ‘Petertjes’ die voor koud blijven gaan. Bij ECMWF is het na 7-12 meer kan vriezen, kan dooien.
Zondagmiddag en -avond zo’n 60% kans op lichte sneeuwval.

Gesloten voor reacties.