Bij het rode bolletje op de kaart ligt Dudeldorf. Lag Dudeldorf. Dudeldorf is niet meer. Nu ja dat is overdreven maar het is wel doffe ellende na de wolkbreuk gisteravond in de Eifel.

Tja… het is het voorjaar van de grote warmte gelardeerd met onweer. Dat betekent dat er op sommige plekken meer regen valt dan normaal en elders veel minder.

Nederland is meer nog dan België momenteel zo’n uitdrogende plek. De komende twee weken valt er hooguit 10mm.

Het Europese model maakt er max 15 van in 10 dagen.

Maar dan nog ben je op weg naar een top 10 notering qua droogste maanden juni ooit. Mei 2018 scoorde maar een 36e plek. Juni 1976 had 52,8mm. En dat was het droogste jaar ooit…

Bijzonder aan 1976 was natuurlijk dat de lijn al maar door opliep tot het einde van het droge seizoen. 2018 kan nog heel makkelijk ombuigen naar de blauwe lijn. Stel dat juli zo droog doorgaat en we dus een topzomer krijgen…. dan komen we echt in de buurt van 1976. Zou de “Grote Blauwe Komma” daaraan bijdragen?

Zien jullie ook de GBK? Fréderic heeft dat ding ontdekt. Op de Atlantische oceaan. Je ziet geen stroming…. denk dus niet dat er geen golfstroom meer is. Je ziet een temperatuurafwijking ten opzichte van normaal. Op de Stille Oceaan geen grote afwijkingen. Maar dat de Canadese oostkust een van de koudste periodes ooit beleeft kan duidelijk zijn. Ook bij Nova Zembla is het water koud. Daar hebben ze tot in Moskou last van.

Maar ook Moskou heeft landklimaat net als Nederland dit jaar. In feite beleven we echt landklimaat momenteel. Gefeliciteerd dus. Elders natte boel. Vooral ook in de Alpen maar eigenlijk niet meer dan normaal. Schotland ook nat en de Noorse westkust. Tamelijk normaal allemaal.

Beetje sneeuw in de Alpen boven 2000m moet ook kunnen. GFS berekent het op 18 juni aanstaande.

Enne o ja. Dat betekent ook dat de Lage Landen niet meer zo warm zijn de komende periode. Debet is een noordelijke en soms noordwestelijke stroming. Zeewater en landtemperatuur komen zo langzamerhand bij elkaar in de buurt. Dan kan dat zonder neerslag verlopen. Een mooi jaar om te volgen tot zo ver 2018. Fijne zondag.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

7 reacties

Gesloten voor reacties.