Bij het rode bolletje op de kaart ligt Dudeldorf. Lag Dudeldorf. Dudeldorf is niet meer. Nu ja dat is overdreven maar het is wel doffe ellende na de wolkbreuk gisteravond in de Eifel.

Tja… het is het voorjaar van de grote warmte gelardeerd met onweer. Dat betekent dat er op sommige plekken meer regen valt dan normaal en elders veel minder.

Nederland is meer nog dan België momenteel zo’n uitdrogende plek. De komende twee weken valt er hooguit 10mm.

Het Europese model maakt er max 15 van in 10 dagen.

Maar dan nog ben je op weg naar een top 10 notering qua droogste maanden juni ooit. Mei 2018 scoorde maar een 36e plek. Juni 1976 had 52,8mm. En dat was het droogste jaar ooit…

Bijzonder aan 1976 was natuurlijk dat de lijn al maar door opliep tot het einde van het droge seizoen. 2018 kan nog heel makkelijk ombuigen naar de blauwe lijn. Stel dat juli zo droog doorgaat en we dus een topzomer krijgen…. dan komen we echt in de buurt van 1976. Zou de “Grote Blauwe Komma” daaraan bijdragen?

Zien jullie ook de GBK? Fréderic heeft dat ding ontdekt. Op de Atlantische oceaan. Je ziet geen stroming…. denk dus niet dat er geen golfstroom meer is. Je ziet een temperatuurafwijking ten opzichte van normaal. Op de Stille Oceaan geen grote afwijkingen. Maar dat de Canadese oostkust een van de koudste periodes ooit beleeft kan duidelijk zijn. Ook bij Nova Zembla is het water koud. Daar hebben ze tot in Moskou last van.

Maar ook Moskou heeft landklimaat net als Nederland dit jaar. In feite beleven we echt landklimaat momenteel. Gefeliciteerd dus. Elders natte boel. Vooral ook in de Alpen maar eigenlijk niet meer dan normaal. Schotland ook nat en de Noorse westkust. Tamelijk normaal allemaal.

Beetje sneeuw in de Alpen boven 2000m moet ook kunnen. GFS berekent het op 18 juni aanstaande.

Enne o ja. Dat betekent ook dat de Lage Landen niet meer zo warm zijn de komende periode. Debet is een noordelijke en soms noordwestelijke stroming. Zeewater en landtemperatuur komen zo langzamerhand bij elkaar in de buurt. Dan kan dat zonder neerslag verlopen. Een mooi jaar om te volgen tot zo ver 2018. Fijne zondag.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.