Er staat vandaag een ware dubbelklapper op de weerkaarten: de al aangekondigde bescheiden koudeprik en vrij snel daarna de volle mep. En waarom ook niet … Als we dan ook nog eens voor 17 januari in de Alpen temperaturen tot -32ºC berekend ziet, dan weten we dat we in een heel ander regime zitten met andere randvoorwaarden voor het berekenen van meteofiction die altijd ook uit kan komen.
Die berekende minus dertig is niet eens in een koudemeertje waar zulke temperaturen gemakkelijk gehaald kunnen worden maar voor een wijdmazig gridpunt in het weermodel. Voor koudemeertjes mag je daar nog eens 10 graden vanaf trekken. Is dat wat er vanochtend gebeurde in Zweeds Lapland? -43,6ºC, de laagste temperatuur in 25 jaar gemeten. Hierboven zien we dat de in de hoofdrun berekende temperaturen in de Alpen uitschieters zijn in het ensemble. Maar toch!
Voor Nederland ziet het er zo uit. Met gemak op de schaats in die tweede duikeling… met veel steun in het ensemble. Met de slag om de arm dat Nederland nog steeds een dode mus kan hebben.
Er is maar kort een echt Scandihoog (berekend) en verder veel van die complexe stromingen waar Nederland ook weer onder invloed van de nog warme Noordzee kan komen. Maar zoals hierboven levert zelfs dat dan mooie sneeuw op.
Een kaart om in te lijsten is deze…. dat is echt gewoon bar en bar winterweer in heel Europa yoals we soms/vaak uit Amerika kennen.
Zo veel sneeuw komt er dan overal en in Nederland wellicht zwart ijs. Neem nu maar van me aan dat we in een ander regime zitten nu…. op klimatologisch potentieel de koudste fase van de winter thuis. We weten dat het ook in februari kan maar te vaak hebben we er al naast gekleund. Het mag weer eens. Het moet weer eens. Duimen maar weer. Dat mijn wintersportvakantie naar Nederland er moge komen.
8 reacties
Aart · 3 januari 2024 op 23:03
Bring it on! Eindelijk, na al die weken regen, wind en weer regen. Zwart ijs zeg je? Hopelijk blijft de wind weg voor ook nog mooi glad ijs.
Quote; “We weten dat het ook in februari kan maar te waak hebben we er al naast gekleumd.” unquote. Doe je dat nou expres? Waken en kleumen? 🙂
Hajo · 4 januari 2024 op 09:36
Nee tikfouten. Ga ik nu ff corrigeren… maar had gekund idd. Ik houd van woordkunst.
Jaap verlaan · 4 januari 2024 op 03:07
Wauw wat een vooruit zicht laat het maar weer is gebeuren. Ik kyk nu elke dag op ecwmf wat die doet en de 15 daagse pluim voor nederland er zit zo veel constentie in lang niet gezien zo dus heb zeer goede hoop. Mischien praat ik wel complete onzin maar dit is zoals ik als leek er naar kyk bring it on koning winter
Hajo · 4 januari 2024 op 09:39
Het belangrijkse is: leef in het nu. Geniet ook oprecht van de voorpret ongeacht of het uitkomt of niet. Waarom een hele week voorpret bederven met de gedachte dat het misschien niet uitkomt? En waarom niet straks blij zijn als een kind als het wel doorgaat maar dan alsof je het die dag pas hebt gehoord…. dan heb je dubbele winst. In plaats van zo’n brei tussen hoop en wanhoop.
Raymond · 4 januari 2024 op 17:16
Top Hajo, bring it on! Hopen, dromen, geloven wat maakt het uit. Pluk de dag, morgen zien de “kaarten” er anders uit.
Jaap verlaan · 5 januari 2024 op 03:39
Hoi hajo ik wil even reageren op jouw reactie over myn verhaal volgens my spreek ik alleen hoop uit dat het kan gaan gebeuren nog is een goeie winter daarom kyk ik ook al heel lang op jouw site tydens de winter periode en dan kryg ik hoop als er misschien iets moois aan zit te komen uit jouw berichtgeving. Dat is nou juist het mooie van de site om elke keer weer te kyken waar komt hajo mee en gaat het iets moois worden voor de lagere landen kunnen we op de schaats gaat we wit goud zien. Ja dat is hoop en een mens moet hopen in alles. Maar afsluiten met een brei tussen hoop en wanhoop vind ik raar want waar lees je by my wanhoop in dat bericht of in dit bericht. Het is de laatste 10/15jaar misschien teleurstelling in het weer swinters maar zeker geen wanhoop.groetjes hajo
Hajo · 5 januari 2024 op 07:56
Ik bedoelde het niet negatief…. het blijft voor veel mensen moeilijk het principe van meteofiction te begrijpen. Denk dat jij het wel snapt. Bijzonder als het zou lukken deze keer.
Aart · 6 januari 2024 op 22:53
December 2023: Latest Global Average Tropospheric Temperatures +0,83 °C.
https://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
Al 6 maanden op rij gemiddelden >0,6 °C! Ik kan dit niet rijmen met bijvoorbeeld alle koudeberichten die op https://electroverse.info/ bij voortduring wordt gemeld. Iemand?
Hoe komt het dat het Amerikaanse model maar tot max -3 °C komt voor de komende 4 a 5 nachten en het EU-model het dubbele? En helaas, daarna gaan we over tot echt kwakkelweer met de wind weer uit de westhoek….pffff.
Gesloten voor reacties.