Even een snel weerberichtje op de avond. En dat is geen overbodige luxe. Ik stip snel even een paar dingen aan. Dat er een sneeuwdepressie over Groot-Brittannië, via België naar Zuid-Frankrijk zou trekken wisten we al. Nu zien we dat de kansen toenemen op een totale verkeerschaos door de trage passage van het oog van een kleine polar low-achtige sneeuwdepressie vanaf maandagavond laat tot woensdagochtend. Zie de kaart hierboven.

In Nederland beleven we nu al de nacht waarin zowat alle sloten zullen dichtvriezen. Tijdens mijn hardlooprondje in donsjack om 19.00u heb ik in Krommenie al de eerste stukken sloot zien dichtvriezen. Hierboven een mooie timelapse van een Amerikaans meer van hoe dat gaat.

Heb je je ooit trouwens afgevraagd hoe het kan dat een sloot van 7°C watertemperatuur in 1 nacht kan dichtvriezen. Weet je nog dat water van 4°C het zwaarst is en dat het dan steeds lichter wordt tot aan de bevriezing tot ijs. Wat er dus gebeurt is dat het water aan het oppervlak eerst afkoelt en steeds probeert af te zinken. Water van 6°C is zwaarder dan 7°C en zakt en mengt met het warmere water eronder en stopt te zakken. In een wolkenloze nacht als nu straalt de bovenste laag zo sterk dat er snel een laagje ontstaat dat 3°C is. Dit zinkt niet meer af omdat het lichter is dan het water eronder. Bovenop het dunne laagje van 3°C komt al heel snel een laagje van 2°C. Daar weer op een laagje van 1°C. Daar weer op een laagje van water van 0°C en zelfs onderkoeld water van -1°C. En dan is er maar een toverstafje nodig om een vliesje ijs op het water te toveren. Dit vliesje dempt de golfjes die de laagjes nog een beetje mengen. Als die golfjes weg zijn kan er nog makkelijker een gradiënt zijn van slecht mengende waterlagen van 3°C / 2°C / 1°C / 0°C. Aan de onderkant daarvan mengt het afzakkende water van 4°C met het nog warmere water eronder totdat geleidelijk tot op de bodem water van 4°C is waarna de hele sloot verder kan afkoelen. Maar terwijl er dus nog veel water van 4 tot 7°C onderin de sloot zit kan het ijs boven gewoon al lekker aangroeien. Zo, hebben we dat ook weer paraat.

Ik kan niet wachten tot de nieuwe ijspluimen er zijn kort na 22 uur. Want de nieuwe ECMWF is brutaal koud. Hierboven de Benelux kaart voor maandagavond 21u. Exact moment als de sneeuwdepressie zich opmaakt voor de katachtige sprong over het Kanaal. Ik voorzie voor de aankomende week al weer een nacht waarop de Noordoostpolder of Flevopolder hun “Kältesee”-eigenschap weer gaan waarmaken met al een eerste nacht met zeer strenge vorst (<-15°C). 

Het meest opzienbarende nieuws van de nieuwe modelruns ten opzichte van mijn weerbericht vanochtend is dat de sneeuwtol rond de Alpen is afgeblazen! Vrijdag komt die intense sneeuw tussen Polen en Oostenrijk bij noordoostenwind níet tot stand. Nee er komt een zwak hoog over midden-Europa en de sneeuw zwaait af naar de Zwarte Zee. Hierdoor wordt een koudebrug gevormd vanuit Siberië linea recta naar de Alpen. En als dat uitkomt wordt het daar zooooo koudddddd. Hier zit ik morgenvroeg natuurlijk bovenop. Is dit nieuwe scenario een blijver of komt het oude terug?

In elk geval zie ik de nieuwe winterse fase felle trekken krijgen. Als een beer die zijn klauwen laat zien. De verrassingen waar ik vanochtend mee kopte…. die lijken er te gaan komen. En niet naar de zachte kant zoals het er nu uitziet. We moeten ons mentaal een beetje op het ergste gaan voorbereiden. En dat zeg ik met een dikke smile. 😀

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads vandaag
[fbphotos id=529965570370986]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.