Even een snel weerberichtje op de avond. En dat is geen overbodige luxe. Ik stip snel even een paar dingen aan. Dat er een sneeuwdepressie over Groot-Brittannië, via België naar Zuid-Frankrijk zou trekken wisten we al. Nu zien we dat de kansen toenemen op een totale verkeerschaos door de trage passage van het oog van een kleine polar low-achtige sneeuwdepressie vanaf maandagavond laat tot woensdagochtend. Zie de kaart hierboven.

In Nederland beleven we nu al de nacht waarin zowat alle sloten zullen dichtvriezen. Tijdens mijn hardlooprondje in donsjack om 19.00u heb ik in Krommenie al de eerste stukken sloot zien dichtvriezen. Hierboven een mooie timelapse van een Amerikaans meer van hoe dat gaat.

Heb je je ooit trouwens afgevraagd hoe het kan dat een sloot van 7°C watertemperatuur in 1 nacht kan dichtvriezen. Weet je nog dat water van 4°C het zwaarst is en dat het dan steeds lichter wordt tot aan de bevriezing tot ijs. Wat er dus gebeurt is dat het water aan het oppervlak eerst afkoelt en steeds probeert af te zinken. Water van 6°C is zwaarder dan 7°C en zakt en mengt met het warmere water eronder en stopt te zakken. In een wolkenloze nacht als nu straalt de bovenste laag zo sterk dat er snel een laagje ontstaat dat 3°C is. Dit zinkt niet meer af omdat het lichter is dan het water eronder. Bovenop het dunne laagje van 3°C komt al heel snel een laagje van 2°C. Daar weer op een laagje van 1°C. Daar weer op een laagje van water van 0°C en zelfs onderkoeld water van -1°C. En dan is er maar een toverstafje nodig om een vliesje ijs op het water te toveren. Dit vliesje dempt de golfjes die de laagjes nog een beetje mengen. Als die golfjes weg zijn kan er nog makkelijker een gradiënt zijn van slecht mengende waterlagen van 3°C / 2°C / 1°C / 0°C. Aan de onderkant daarvan mengt het afzakkende water van 4°C met het nog warmere water eronder totdat geleidelijk tot op de bodem water van 4°C is waarna de hele sloot verder kan afkoelen. Maar terwijl er dus nog veel water van 4 tot 7°C onderin de sloot zit kan het ijs boven gewoon al lekker aangroeien. Zo, hebben we dat ook weer paraat.

Ik kan niet wachten tot de nieuwe ijspluimen er zijn kort na 22 uur. Want de nieuwe ECMWF is brutaal koud. Hierboven de Benelux kaart voor maandagavond 21u. Exact moment als de sneeuwdepressie zich opmaakt voor de katachtige sprong over het Kanaal. Ik voorzie voor de aankomende week al weer een nacht waarop de Noordoostpolder of Flevopolder hun “Kältesee”-eigenschap weer gaan waarmaken met al een eerste nacht met zeer strenge vorst (<-15°C). 

Het meest opzienbarende nieuws van de nieuwe modelruns ten opzichte van mijn weerbericht vanochtend is dat de sneeuwtol rond de Alpen is afgeblazen! Vrijdag komt die intense sneeuw tussen Polen en Oostenrijk bij noordoostenwind níet tot stand. Nee er komt een zwak hoog over midden-Europa en de sneeuw zwaait af naar de Zwarte Zee. Hierdoor wordt een koudebrug gevormd vanuit Siberië linea recta naar de Alpen. En als dat uitkomt wordt het daar zooooo koudddddd. Hier zit ik morgenvroeg natuurlijk bovenop. Is dit nieuwe scenario een blijver of komt het oude terug?

In elk geval zie ik de nieuwe winterse fase felle trekken krijgen. Als een beer die zijn klauwen laat zien. De verrassingen waar ik vanochtend mee kopte…. die lijken er te gaan komen. En niet naar de zachte kant zoals het er nu uitziet. We moeten ons mentaal een beetje op het ergste gaan voorbereiden. En dat zeg ik met een dikke smile. 😀

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads vandaag
[fbphotos id=529965570370986]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.