Wat een dun laagje sneeuw en perfecte windstile (zie bijbehorende windkaart) al niet kan doen! -12,6°C in Deelen. En hiermee bewijst het Nederlandse platte laagland zich meteen ook weer als Kältesee. De Beierse Funtensee doet vannacht maar -10°C. Ja dat is de plek waar met kerst 2001 de laagste temperatuur ooit in Duitsland werd gemeten:  -45,9 °C. Lees hierrrr even oude Funtensee berichten op deze site na. Dan kom je ook het artikel tegen van 4 februari 2012 toen op de Flevopolder -22,9 werd gehaald en ook het bericht van 16 januari 2012 toen de Funtensee -40,9 scoorde. Ja we hebben al veel beleefd samen. 

Net als 4 februari is het kwik vannacht in Nederland verder gezakt dan waar ook in Duitsland uitgezonderd de Zugspitze waar -18°C is gehaald. Dat ze me soms aan het denken hoe koud het bij ons soms wel niet werd tijdens de Kleine IJstijd (1350-1850). Anderzijds had je toen nog de Zuiderzee en zijn we met het IJsselmeer als koudefanaten een stuk beter af. En we hebben dus thermometers![dc_slider slider=”7613″ captions=”true”]

Natuurlijk kijken we vandaag voor we morgen twee dagen in de dooi komen naar ons mooie sneeuwdekje. Aan de hand van deze 3 kaarten kunnen we zien wie de door Sydney uitgeloofde kaasplank heeft gewonnen. Daarbij moeten we wel aangeven dat in Zuidoost-Brabant eerst veel sneeuw viel en toen weer regen. Ook denk ik dat deze kaart conservatieve – maar daarom ook wel realistische schattingen toont. Komen we dus op 12cm, laten we zeggen 15cm maximaal sneeuwdek rond de Veluwe en maximaal 10cm accumulatie op vrijdag.

Oproep: wie pluist de reacties op dit bericht (link) even na om te zien wie er gewonnen heeft?[dc_slider slider=”7629″ captions=”true”]

Tja den dan moeten we al weer vooruit kijken naar de nieuwe LL-sneeuwkansen. Hierboven voor Midden-Oost Nederland de achtereenvolgende sneeuwpluimen van de modelruns van gistermiddag en vanochtend. Zondag zien we het bij het binnendringen van het warmtefront in het oosten eerst even sneeuwen. Donderdag wordt het zacht, maar vrijdag wil de kou weer terug. Dat wordt zeer interessant. Gistermiddag leverde dat nog veel sneeuw op in de berekening. Vanochtend was dat zelfs voor onze oostgrens foetsie (maar in de controlerun houd ie stand). 

Vrijdag beleven we in feite een klassieke dooiaanval zoals je op het actuele ensemble hierboven ook ziet. En een vuistregel uit de meteorologie is dat pas de derde (en soms de tweede) dooiaanval die een computer berekent lukt. Maar nu heeft de winter zich nog amper kunnen installeren, is de Noordzee nog warm, en hebben we donderdag al een flinke optater. We moeten dus rekening houden met een einde van de winter na wat strubbelingen aankomende week. KNMI gaat uit van 30% kans op winter en 70% kans op prut. Met het ensemble hierboven kunnen we daar 50/50 van maken. Dat is voor vanochtend het meest realistische uitgangspunt! Tot 13 uur vandaag als we het GFS06u ensemble hebben natuurlijk! Game on!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

132 reacties

Gesloten voor reacties.