Wat een dun laagje sneeuw en perfecte windstile (zie bijbehorende windkaart) al niet kan doen! -12,6°C in Deelen. En hiermee bewijst het Nederlandse platte laagland zich meteen ook weer als Kältesee. De Beierse Funtensee doet vannacht maar -10°C. Ja dat is de plek waar met kerst 2001 de laagste temperatuur ooit in Duitsland werd gemeten:  -45,9 °C. Lees hierrrr even oude Funtensee berichten op deze site na. Dan kom je ook het artikel tegen van 4 februari 2012 toen op de Flevopolder -22,9 werd gehaald en ook het bericht van 16 januari 2012 toen de Funtensee -40,9 scoorde. Ja we hebben al veel beleefd samen. 

Net als 4 februari is het kwik vannacht in Nederland verder gezakt dan waar ook in Duitsland uitgezonderd de Zugspitze waar -18°C is gehaald. Dat ze me soms aan het denken hoe koud het bij ons soms wel niet werd tijdens de Kleine IJstijd (1350-1850). Anderzijds had je toen nog de Zuiderzee en zijn we met het IJsselmeer als koudefanaten een stuk beter af. En we hebben dus thermometers![dc_slider slider=”7613″ captions=”true”]

Natuurlijk kijken we vandaag voor we morgen twee dagen in de dooi komen naar ons mooie sneeuwdekje. Aan de hand van deze 3 kaarten kunnen we zien wie de door Sydney uitgeloofde kaasplank heeft gewonnen. Daarbij moeten we wel aangeven dat in Zuidoost-Brabant eerst veel sneeuw viel en toen weer regen. Ook denk ik dat deze kaart conservatieve – maar daarom ook wel realistische schattingen toont. Komen we dus op 12cm, laten we zeggen 15cm maximaal sneeuwdek rond de Veluwe en maximaal 10cm accumulatie op vrijdag.

Oproep: wie pluist de reacties op dit bericht (link) even na om te zien wie er gewonnen heeft?[dc_slider slider=”7629″ captions=”true”]

Tja den dan moeten we al weer vooruit kijken naar de nieuwe LL-sneeuwkansen. Hierboven voor Midden-Oost Nederland de achtereenvolgende sneeuwpluimen van de modelruns van gistermiddag en vanochtend. Zondag zien we het bij het binnendringen van het warmtefront in het oosten eerst even sneeuwen. Donderdag wordt het zacht, maar vrijdag wil de kou weer terug. Dat wordt zeer interessant. Gistermiddag leverde dat nog veel sneeuw op in de berekening. Vanochtend was dat zelfs voor onze oostgrens foetsie (maar in de controlerun houd ie stand). 

Vrijdag beleven we in feite een klassieke dooiaanval zoals je op het actuele ensemble hierboven ook ziet. En een vuistregel uit de meteorologie is dat pas de derde (en soms de tweede) dooiaanval die een computer berekent lukt. Maar nu heeft de winter zich nog amper kunnen installeren, is de Noordzee nog warm, en hebben we donderdag al een flinke optater. We moeten dus rekening houden met een einde van de winter na wat strubbelingen aankomende week. KNMI gaat uit van 30% kans op winter en 70% kans op prut. Met het ensemble hierboven kunnen we daar 50/50 van maken. Dat is voor vanochtend het meest realistische uitgangspunt! Tot 13 uur vandaag als we het GFS06u ensemble hebben natuurlijk! Game on!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

132 reacties

Gesloten voor reacties.