Het is inmiddels duidelijk dat Nederland en België tot de zonnigste gebieden van Europa behoren eigenlijk vanaf vandaag. En daarom lanceren we meteen een leuk wedstrijdje: hoeveel dagen zon krijgen Nederland en België samen vanaf zaterdag 6 juli (let op startdatum aangepast)? Surf nu naar deze wedstrijdpagina en doe daar (in de reacties en dus niet hieronder in de reacties) mee. Ik heb zelf het spits afgebeten met wat in feite een zeer boude voorspelling is, ook al gelet op het natte einde van de GFS06u.
Als er iets is wat optimistisch stemt op “wekenlang” zonnig weer dan is het wel de nieuwe Europese berekening. Hoofdrun vanaf zaterdag kurkdroog tot het gaatje. Ensemblegemiddelde goed voor wat spatjes. Maarrrrr het gevaar ligt steeds op de loer. Het Xena gedoopte Beneluxhoog kan zich elk moment weer terugtrekken voven de Briste eilanden met direct een glijbaan als gevolg en ook zijn er lokaal altijd noodweersituaties mogelijk en dan vooral als het kwik toch nog de 25°C gaat overschrijden: dan krijgen we direct een tik van de hamer van Donar op de neus.
httpv://www.youtube.com/watch?v=v1t6CrD9Nhg
Ronaldo viste deze video op van een spectaculaire hagelbui in Nedersaksen gisteren. En daarmee komen we meteen bij het andere aspect dat ik in de titel heb gezet: de zaagtandgrafiek die we overal in de Alpen maar ook in de Pyreneeën, in heel Italië op de Balkan en in Griekenland terugzien. Normaal is alleen de temperatuur een zaagtand (als het 850hPa vlak tenminste in de buurt van de grond is). Maar nu gaan temperatuur en neerslag gelijk op. Dat betekent in feite: elke middag en avond wolken en in elk geval drupjes en mogelijk ook onweer of zelfs noodweer! Daar moet je dus als wandelaar of mountainbiker echt op bedacht zijn. Ik zal spoedig mijn beloofde “lees-de-cumulus-cursus” als video opnemen en publiceren. Tipje van de sluier: als je deze (klik) ziet gaat het spoedig mis. Maar in de bergen geldt: juist als je hem niet ziet (want één bergkam verder) kan het helemaal misgaan.
httpv://www.youtube.com/watch?v=hwQq8yRruCM
Ronaldo had ook deze video uit death valley. Waarbij het dan interessant wordt om te gaan nadenken over wat bepaalt of het onder een hogedrukgebied echt heet wordt of alleen een beetje warm. In Europa praten we vooralsnog alleen over een beetje warm. In death valley werd het heet. Het verschil zit hem in de mate waarin dalende lucht droogadiabatisch (10°C per 1000m) opwarmt en ook nog eens een deksel vormt die convectie (=lavalamp) van beneden af stopt. Want die convectie is alleen mogelijk als een stijgend en dus adiabatisch afkoelend luchtpakketje nergens op een luchtlaag stuit die warmer is dan hijzelf. Dat het niets maar dan ook heulemaal niets met het broeikasgassen van doen heeft, wordt al duidelijk als je bedenkt dat de bepalende factor voor een hittegolf extreme droogte is, terwijl we allemaal (hopelijk) weten dat waterdamp het sterkste broeikasgas is. Verwarrend is dat de namen broeikaseffect en broeikasgas eigenlijk verkeerd gekozen zijn. De meest juiste naam zou zijn infraroodeffect en infrarood actief gas. Als je dat doortrekt dan is een hittegolf juist weer wel een broeikaseffect net zoals de hitte in je geparkeerde auto veroorzaakt door de verminderde convectie. Lees de Engelse uitleg over hittegolven hier.
Ondertussen zie ik dat het vandaag nog lang niet overal in Nederland en België zonnig is. Morgen ziet het er al een stuk beter uit en daarom zet ik het begin van de wedstrijd nu op morgen. Als het morgen toch nog veel bewolkter uitpakt dan moeten we die dag er misschien ook nog vanaf hakken.
Maar ach de weg omhoog is dik en dik ingezet! Ik ga nu nog even een bericht tikken over het wandelongeluk in Sedrun en interessante ontwikkelingen van dat skigebied!
5 reacties
Gesloten voor reacties.