Net als gisteren prachtig ontwaken met beelden vanuit de Alpen. Goedemorgen Vorarlberg! De winter is vast en zeker aanstaande dus nog maar even genieten van het fraaie najaarsweer toch?

In een groot deel van West Europa dito heldere omstandigheden! Ook het slechte weer in Griekenland mooi op de foto.

Hier kijken we even snel hoe dat in elkaar steekt: veel hogedruk-invloed maar de depressie boven Scandinavië ligt op de loer. Het venijnige laag boven het oosten van Griekenland lijkt nu snel aan activiteit te gaan inboeten.

Hier in Rotterdam lukt het niet wat ijs op de foto te zetten. Elders is dat wel het geval geweest – in Nederland én België; Cescia heeft de primeur!  Ons landelijke hoofdstation pakte precies de eerste vorst op waarnemingshoogte! In Twente zoals meestal nog flink kouder.

Aan de grond net als gisteren lokaal een dikke vier graden vorst!

In De Bilt kwam het sinds er gemeten wordt (1901) pas 6 keer eerder tot vorst in september; voor het laatst in 1971.

Sinds de registratie van de 10 centimeter temperaturen (vanaf 1971) alleen juist toen kouder.

Landelijk gezien  is de -1.5 op waarnemingshoogte in Twente ook extreem koud: slechts 2 twee keer eerder werden in september lagere minima geregistreerd!

En om het lijstje compleet te maken: aan de grond nu drie keer een top 10 notering. Naast gisteren dus al in Twente kwam daar vandaag ook Eindhoven bij.

Een fraaie ochtend is inmiddels aangebroken. Nog heel even prima najaarsweer.

Feitelijk baant de depressie-invloed zich in de loop van vandaag in rap tempo een weg tussen de twee hogedruk-kernen.

Hoger in de atmosfeer ziet het er dan plotseling zo uit: een stevige noordnoordwestelijke stroming. Morgen en dinsdag compleet herfst met regen, wind en kou. Wordt het vandaag nog 17 graden en in de zon voor het gevoel ongetwijfeld véél meer; morgen hebben we het met 13 graden wel weer gehad.

Woensdag herstel onder invloed van een soort van euro-hoog en volgen er in ieder geval weer een aantal fraaie najaarsdagen! De exacte ligging en daarmee de temperatuur is nog wat onzeker.

Richting volgend weekend wordt de onzekerheid een stuk groter. Behalve opnieuw veel sneeuw op Groenland misschien ook weer iets leuks voor de Alpen? Nou morgen al wat voorpret natuurlijk. Daar kijkt Hajo -ook live- wat meer in detail naar; lees het hierrr!

De kou is opmerkelijk na zo’n lange hete zomer met natuurlijk nog altijd warm zeewater. Door de kou van met name de afgelopen nachten komt september uit op 14.7 graden tegen 14.5 normaal over 1981-2010. De kwalificatie “vrij warm” die het KNMI afgelopen vrijdag neerzette (met een verwachting van 14.9 graden) was daarmee prematuur en is naar nu blijkt foutief; beetje jammer weer. Goed, de oorzaken van de kou? Pff ik weet het niet en het maakt ook niet zo veel uit.. De nog altijd droge bodem én de schone lucht helpen de nachtelijke afkoeling. Verder laat dit toch vooral zien: weer = geen klimaat. Deze normale september hadden we niet zien aankomen en was niet het meest kansrijke scenario. Maar: het weer houdt zich dus niet aan een 10-daagse of seizoensverwachting, en al helemaal niet aan een klimaatscenario. Zonder daarmee overigens wéér een klimaatdiscussie op gang te willen brengen!

Overigens stierf de zomer eigenlijk een zachte dood. Prima najaarszomertje maar nooit meer extreem. De Bilt pakte op 4 september de laatste zomerse dag; relatief vroeg. Soms was de warmte nog wel dicht in de buurt: Maastricht piekte op 18 september nog één keer tropisch.

De zomer van 2018 eindigde gemeten naar het neerslagtekort op de 5e plaats (achter 1976,1959, 1921 en 1911) en actueel staat 2018 als geheel op de 11e plaats qua minste neerslag.

Maar dit is de mooiste: zonnig! Het blijft een nek-aan-nek race met 2003 en 1959. Laat het maar zo duren tot pak ‘m beet eind februari toch? Nu ja, af en toe een sneeuwbui tussendoor zou het feest compleet maken!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

14 reacties

Gesloten voor reacties.