Het gaat gebeuren. En juist in het land met de heftigste lockdown van allemaal. Vrijdag keldert de temperatuur en wordt alles heel dik wit tot zelfs onder de 1000m. En Oostenrijk doet het dus echt beter dan de andere Alpenlanden. Dit terwijl je alom hoort dat veel Nederlanders voor het eerst naar Frankrijk, Zwitserland en Italië aan het kijken zijn als uitwijkmogelijkheid.

Zelf ga ik het volop meemaken omdat ik weer in Kaprun ben. In het dal kan het na dinsdag weer wat dooien maar zelfs daar lijkt een “december 2010” gegarandeerd. Is nu eenmaal hier ook 100x waarschijnlijker dan in ons kikkerlandje. En boven? Daar zijn de marmotten blij dat ze in hun holen aan het snurken zijn en sneeuwt het in.

Hierboven twee ensembles voor twee hoogtes. Arlberg op 2000m en Salzburgerland op 1000m. Op de Arlberg wordt het goed koud. En wat we dus zien is dat die grote accumulaties komen door dagenlange stuwing.

In de Lage Landen kan het inderdaad in de nacht op zaterdag even wit worden. De Ardennen en een groter deel van Wallonië krijgen net als de Alpen een sneeuwdek. Sauerland idem.

Vanaf 3 december zijn er kansjes op een overgang naar echt winterweer thuis. Het gemiddelde gaat echter oerhollands met behoorlijk wat regen verder. Wat het gaat worden? Volg het hier!

PS Dank voor alle gulle donaties gisteren!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Beata · 24 november 2021 op 16:47

Als je zelf maandag naar Zwitserland zou gaan, waar zou je dan di, wo, en do gaan skiën? Ik vraag dit voor een vriend.

    Henk de V. · 24 november 2021 op 19:40

    Zeg maar tegen die vriend dat hij/zij zich eerst laat testen in Zwitserland en daarna weer in NL. Dan blijven er nog 2.5 dag over daar.

kirsten_dl · 24 november 2021 op 23:48

Wordt een mens toch wel meteen spontaan vrolijk door van dergelijke berichten in deze donkere sombere tijden. Hoewel, Oostenrijk zit er niet meteen in voor mij komend winterseizoen net als vorig seizoen.
Gelukkig hebben wij onze Ardennen waar het ook goed toeven is, zeker wanneer er sneeuw ligt. Maar niet om te skiën helaas.

Carl · 25 november 2021 op 07:59

3 weken Oostenrijk geboekt dit seizoen. Dus laten we hopen dat we iets kunnen doen. Verder laat ik me verrassen dit weekend. Het hoeft maar beetje op te schuiven naar het noorden en heel België ligt onder een mooi laagje. Denk wel op de grasvelden. Op de straten gaat het niet koud genoeg zijn. Positieve temperaturen , mss bij intense bui dat het even wit ziet.

    gj · 25 november 2021 op 19:34

    Hier precies het zelfde!

Gesloten voor reacties.