Het gaat gebeuren. En juist in het land met de heftigste lockdown van allemaal. Vrijdag keldert de temperatuur en wordt alles heel dik wit tot zelfs onder de 1000m. En Oostenrijk doet het dus echt beter dan de andere Alpenlanden. Dit terwijl je alom hoort dat veel Nederlanders voor het eerst naar Frankrijk, Zwitserland en Italië aan het kijken zijn als uitwijkmogelijkheid.

Zelf ga ik het volop meemaken omdat ik weer in Kaprun ben. In het dal kan het na dinsdag weer wat dooien maar zelfs daar lijkt een “december 2010” gegarandeerd. Is nu eenmaal hier ook 100x waarschijnlijker dan in ons kikkerlandje. En boven? Daar zijn de marmotten blij dat ze in hun holen aan het snurken zijn en sneeuwt het in.

Hierboven twee ensembles voor twee hoogtes. Arlberg op 2000m en Salzburgerland op 1000m. Op de Arlberg wordt het goed koud. En wat we dus zien is dat die grote accumulaties komen door dagenlange stuwing.

In de Lage Landen kan het inderdaad in de nacht op zaterdag even wit worden. De Ardennen en een groter deel van Wallonië krijgen net als de Alpen een sneeuwdek. Sauerland idem.

Vanaf 3 december zijn er kansjes op een overgang naar echt winterweer thuis. Het gemiddelde gaat echter oerhollands met behoorlijk wat regen verder. Wat het gaat worden? Volg het hier!

PS Dank voor alle gulle donaties gisteren!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Beata · 24 november 2021 op 16:47

Als je zelf maandag naar Zwitserland zou gaan, waar zou je dan di, wo, en do gaan skiën? Ik vraag dit voor een vriend.

    Henk de V. · 24 november 2021 op 19:40

    Zeg maar tegen die vriend dat hij/zij zich eerst laat testen in Zwitserland en daarna weer in NL. Dan blijven er nog 2.5 dag over daar.

kirsten_dl · 24 november 2021 op 23:48

Wordt een mens toch wel meteen spontaan vrolijk door van dergelijke berichten in deze donkere sombere tijden. Hoewel, Oostenrijk zit er niet meteen in voor mij komend winterseizoen net als vorig seizoen.
Gelukkig hebben wij onze Ardennen waar het ook goed toeven is, zeker wanneer er sneeuw ligt. Maar niet om te skiën helaas.

Carl · 25 november 2021 op 07:59

3 weken Oostenrijk geboekt dit seizoen. Dus laten we hopen dat we iets kunnen doen. Verder laat ik me verrassen dit weekend. Het hoeft maar beetje op te schuiven naar het noorden en heel België ligt onder een mooi laagje. Denk wel op de grasvelden. Op de straten gaat het niet koud genoeg zijn. Positieve temperaturen , mss bij intense bui dat het even wit ziet.

    gj · 25 november 2021 op 19:34

    Hier precies het zelfde!

Gesloten voor reacties.