Het doek voor België begint en beetje te vallen. Ze doen een beetje mee, maar missen verder grotendeels de boot. Nederland daarentegen gaat zijn extreemste winter(periode) minimaal sinds 2010 beleven en misschien sinds 1979. Voor het eerst heb ik aan de getallen gezeten in de kaart bovenaan. Het Europese model berekent namelijk 20cm en nog een beetje, het Amerikaanse weer tot 40cm. Dus heb ik maar eens gek gedaan en mijn prognose erin gezet.

We volgen 3 modellen op dit moment en het Canadese is de enige (spuit 11) die België nog 4 ijsdagen geeft. En de sneeuw komt heel anders daar. Het maximum langs de Duitse grens van de achterhoek tot Luik. En maar 5cm in een boog daaromheen. Dus hou weer die slag om de arm.Spuit 11 voor België. Komop Belgen: alles op GEM (als je al geen bitcoin wilt kopen)! Die is leuk voor jullie….

Het Amerikaanse model en het Europese zijn weer geniaal voor Nederland. Hierboven de laatste kaart van het Europese model op Valentijnsdag. Volle bak door dus.

Het Amerikaanse model maakt er op de 13e een einde aan in heel Nederland. Dit is De Bilt. Maar wat ik zeg: vrder dan 7 dagen vooruit heeft de hoofdrun met al zijn rekenpower niet mer te vertellen dan de andere dunne lijntjes. Daarom heb ik er maar eens 3 gelijkwaardig in gekleurd.

Maar kijk: dit was in de run van 6 uur geleden. En daarin dobbert het Amerikaanse model langs de nullijn tot het gaatje. Zie nog ff terug in dit bericht van vannacht. Het Amerikaanse model berekende namelijk nog eens 44cm sneeuw.

Nu we het erover hebben: ook vanochtend zit het Amerikaanse model boven de 40cm in Nederland. Spectaculair dus. Vooral nog ff naar de wind kijken ook.

En dit is Brussel. Als je niet wist wat Nederland had, zou je er blij van worden. Maar hoe zuidelijker hoe groter de kans op regen maar ook op sneeuwonweer. Het is echt heus overal wel spannend. En de pluim EC is binnen!!!

Hé dat is grappig! Twee even hoge sneeuwpieken. Wat gebeurt er donderdag dan?

Ah OK. Die dus. Ja een mislukkende dooiaanval die kan voor veel extra sneeuw zorgen. En regen in België natuurlijk. Dat spreekt vanzelf. Ik doe een beetje flauw, maar ben kwart Zwitser, half Duits en kwart Drenth. Spreek wel Broabants, want opgegroeid in Nuenen. Maar Vlaams bloed heb ik dus niet. Nee het is jullie echt gegund. Misschien komt het nog goed. Spuit 11.

Met die wetenschap van die sneeuw donderdag ook nog even kijken naar het verschil met de eerste grote sneeuwval. A ha… nu is het duidelijk. Bij de eerste komen Drenthe, Twente, Overijssel en Noord-Holland al boven de 20cm uit. En die donderdag wordt een groot gebied van zeg 15 naar 25 getild. En blijven die genoemde gebieden onder de 40cm waardoor er geen kleurtje bij komt. Zit ik dus puik met mijn 20-30cm.

OK nu de wind. Windstoten tot 8-9 Beaufort. Donderdag ietsje minder.

En de steady wind 5 Beaufort. Maar in de Alpen heb je dat zelden. Sneeuw stuift al bij 3 of 4 Beaufort natuurlijk. Dus wordt drama! Donderdag ietsje minder wind.

De windrichting. Oost, oost en nog eens oost. Vanaf donderdag variatie. Maar dat wisten we al.

De minima. Met de rode lijn kom je op 15cm ijs als je geen sneeuw hebt die het feest bederft. Dus duim waar je voor wilt duimen. De controlerun vriest lekker door zeg! Tot 18 februari helemaal. Hoe hette dat ook alweer? Meteofiction!

En de maxima. Wat? Zijn dat maxima? Holy moly! Doe er dan maar en paar centimeter ijs bij. Nee we hebben nog die wind. Nee dat wordt geen mooie ijslvoer. 1963 all over again. In 1979 konden we tenminste nog op straat schaatsen. Daarvoor is het nu in de aanloop niet koud genoeg geweest. België krijgt regen. Geen ijzel. Wel dus skiën en snowboarden achter de auto. Wat nu lockdown? Gewoon een koord langer dan 1,5 meter pakken. Geintje.     

Dauwpunten aanhoudend brrr. Ook. Maar die duikelen pas echt als je Siberische droogte hebt. En dat hebben we dus amper in deze berekening. Ik ga ook nog eens naar de bewolking kijken.

En dit is dan gewoon de temperatuur op 2m. En hele mooie run van het Europese model. Samen met wat we in de andere modellen zien nemen de kansen op mislukkende dooiaanvallen nu elke 6 uur toe. Maar dat noemde ik al voor we ze in de berekening zagen. Op dit moment heeft alleen het Amerikaanse model nog zo’n abrupt einde aan de vorst donderdag.

Zo dat was de video….

En hier is alweer de GFS06 met meer dan 30cm sneeuw in Nederland in de eerste golf vanaf zaterdagmiddag. Voor Nederland 6 ijsdagen vanaf zondag. België slechts 3 vanaf maandag.

Hier gaat het verder met het volgende weerbericht: ICON model: lijn Twente – Amsterdam zondag 19 uur al 20cm 

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Dus die blokkeer je niet.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Wouter · 4 februari 2021 op 09:35

Goed bezig Hajo ! Mooie berichten en je enthousiasme spat er van af. Super om te lezen. Ga zo door ! Wat een spanning…. was het maar vast zondag 🙂

Mick · 4 februari 2021 op 09:41

Ik kan niet wachten op het filmpje 😀

Aart · 4 februari 2021 op 09:57

Heerlijk bezig Hajo, meer dan TOP.
Gisteren meldde je, dat de winter in New York even weg is, maar kijk eens naar Chicago (waar familie om redenen bivakkeert), een temperatuurcrash van -15 °C binnen 6 uur!
https://i.postimg.cc/2ywVK6Kf/chicago-temperatuurcrash-4-2-2021.jpg

Maarten · 4 februari 2021 op 10:02

Top tot het gaatje Hajo.
Zal het openbaarvervoer nog wel rijden met al dit geweld.
We gaan het zien We gaan het zien.

  Hajo · 4 februari 2021 op 10:03

  Zeker niet. Dat wordt totale chaos. Enige voordeel is de lockdown. Elk nadeel heb zijn voordeel. We zijn nu gewend binnen te zitten.

  Maarten · 4 februari 2021 op 18:47

  Goedenavond naamgenoot. We voeren dezelfde naam… hoe verwarring voor anderen te voorkomen?
  Ik schrijf vanuit Oost-Europa, zal dat er altijd bij vermelden. Als jij dat nou ook doet voor de locatie van waaruit jij schrijft… deal?

Spyfromthesky · 4 februari 2021 op 10:30

Zelfs bij het KNMI zie ik 3 goede vorstdagen. En dit allemaal met een sneeuw en kou inval.
Leuk om te verwachten. Ik kan eigenlijk al niet wachten op een groot pak sneeuw en kou inval.

Dan heb je volgende week donderdag wel wat body om op slootjes te kunnen schaatsen. Maar de schaatsliefhebber wil meer. Die wil lange tochten schaatsen. Koek en zopie zien. Stempelen en van stempelpost naar stempelpost gaan.

Maar ja, met corona zal er niets georganiseerd worden. Ik hoop alleen dat er wel her en der de ijsdiktes opgemeten zal worden over de betrouwbaarheid. Want als het na volgende week donderdag nog een tijdje, stevig blijft vriezen dan zijn tochten mogelijk.

Of komt er dan weer een aanvullende maatregel (volgens mij mag iets pas als dit wettelijk is ondertekend), dat je binnen moet blijven. Een IJS klok of zo.

Ik hoop eigenlijk van ganzen harten dat de L.L. zo erg getroffen gaat worden door sneeuw en kou dat dit in ons geheugensysteem nog even aanwezig zal blijven.

Spyfromthesky

  Tije · 4 februari 2021 op 10:41

  Ja, ik hoop ook op van die mooie winterse schaatstochten! Een ding weet ik echter wel zeker; de Nederlandse overheid gaat er alles aan doen om het schaatsplezier zo lastig mogelijk te maken. Denk aan het afzetten van parkeerplaatsen, opstapmogelijkheden, etc.. Alles natuurlijk vanuit het voorzorgsprincipe, net als de klimaatdoelstellingen overigens 😉

   Dennis · 4 februari 2021 op 10:58

   Als het ijs dik genoeg is houdt niets of niemand me tegen. Dan gaan de schaatsen aan! Ik vrees wel dat sneeuw en vooral wind roet in het eten gaan gooien wat schaatsen betreft.

    simon · 4 februari 2021 op 11:20

    …vooral wind idd.. )-:

Tije · 4 februari 2021 op 10:32

Hajo, mijn waardering voor je inspanningen! Geweldig hoe je deze weersveranderingen al vanaf het allereerste begin in het snotje had.

Niels · 4 februari 2021 op 10:46

Hajo, weet je nog volgens mij was het rond 2008/2010 dat we een hele dag regen hadden die toen de rits dicht ging over ging in sneeuw? Deze situatie krijgen we in het zuiden nu weer denk ik? Zodra de wind van zuidwest naar oost draait klapt de kou er in. Ben benieuwd dat net als toen het om klappen van de wind weer zo duidelijk gaat zijn!?

  Ieke · 4 februari 2021 op 11:24

  Hoi Hajo,

  Petje af , Hajo

  Ver vorige week had je deze achtbaan al in de smiezen . Je werd eigenlijk voor gek verklaard.
  Maar wat een heerlijke vooruitzichten ook hier in Thüringen. Vriezen dat het kraakt en overdag crispy met veel zon. Heerlijk ik kan niet wachten.
  Je bevlogenheid is bijzonder aanstekelijk en ik hoop dat veel lezers een donatie doen.
  Dankjewel

   Hajo · 4 februari 2021 op 15:45

   Dank voor mooi compliment!

  Ron · 4 februari 2021 op 11:43

  Hoi Niels, leuk dat je hieraan refereert. Die ritssluiting kan ik me namelijk goed herinneren… Hajo schreef er idd over en ik ben toen naar buiten gegaan en je zag het gewoon gebeuren…. echt heel cool was dat!

  Ron · 4 februari 2021 op 11:45

  Hoi Niels, leuk dat je hieraan refereert. Die ritssluiting kan ik me namelijk goed herinneren… Hajo schreef er idd over en ik ben toen naar buiten gegaan en je zag het gewoon gebeuren…. echt heel cool was dat!

Sjoerd · 4 februari 2021 op 10:57

Na deze website een wat langere periode uit het oog en hart te hebben verloren, omdat het van prachtige weersite steeds meer veranderde in een wat merkwaardig politiek forum, zie ik nu dat met een weersverwachting van weleer, ook de kwalitatief mooie en goede berichtgeving weer van weleer is.
Wat heerlijk thuis komen..:) Dank Hajo!
Optimist en natuurijsliefhebber als ik ben… heb ik de volle hoop dat bij de hevigste sneeuwval de belangrijkste wateren nog niet dicht liggen, en dat ook de wind daar bij kan helpen. Laat de wind de boel maar zoveel mogelijk open houden gedurende de sneeuwval..; daarna het deksel er op. Als het maar dik genoeg wordt voor veegmachines is het kassa. Ik duim nog wat extra blaren:)

  Tije · 4 februari 2021 op 12:45

  Die opmerking zie ik wel vaker voorbij komen,; dat Hajo zich met sommige uitspraken op het terrein van de politiek zou begeven. Ik vind dat zo’n vreemde benadering.
  Hajo laat ook ditmaal weer zien de (weers)realiteit goed in ogenschouw te nemen. Hij ziet de feiten die er zijn en onderkend deze. Hij is hier naar mijn idee zeer bekwaam in, niet alleen op gebied van meteorologie en klimaat, maar ook op andere terreinen, zoals gezondheid en technologie (bitcoin). Wat ik waardeer is die focus op feiten, hoe ongemakkelijks soms ook. Dat sommige mensen je op basis daarvan indelen in een bepaalde politieke stroming, zegt veel over die mensen, maar ook over de ledigheid van het huidige politieke klimaat.
  We leven een in een tijd waarin het recht op ieders eigen feiten prevaleert. Ik vind dat een slechte zaak. Er is maar een waarheid en die is hard.

   Tije · 4 februari 2021 op 12:46

   Shit! Spelfout die ik niet meer kan aanpassen….:-(

    Jesse · 4 februari 2021 op 13:29

    De laagjes lijken steeds vaker een iets zuidelijkere koers te nemen, dat zou mooi zijn! Sneeuw in het midden/zuiden, prachtig schaatsijs in het noorden!

   Rusa77 · 4 februari 2021 op 14:12

   Hartstikke leuk dat Hajo van meer terreinen iets weet maar ik kom hier voor het terrein weer, Dat is volgens mij voor meer mensen het geval en daar is toch niets vreemd aan? Keep up the good work Hajo…..met het weer.

sneeuwfanaat(Ron) · 4 februari 2021 op 11:11

Gfs6 laat het laag weer 60km zuidelijker trekken wat betekent dat midden nl de sneeuw jackpot krijgt en Noorden veel minder tot niets ook zuid Holland en noord Brabant lijken veel sneeuw te krijgen.Zelfs noordBelgië ( spuit 11)krijgt hierdoor ook leuke sneeuw ! Blijft spannend zo

Wouter · 4 februari 2021 op 11:25

Zal toch niet he…. met nog een paar dagen voor het los gaat zitten we straks in NH alsnog zonder sneeuw ….

carl · 4 februari 2021 op 11:44

belgie gaat toch nog een mooi laagje krijgen. 10-20cm. De nieuwe run is ons goed gezind.

Floortje · 4 februari 2021 op 12:17

Fijn dat je zo regelmatig berichten plaatst Hajo! Het lijkt hier in Twente de goede kant op te gaan… Fingers crossed!

Kees · 4 februari 2021 op 13:41

Leuk het weer in 1979 was spectaculair

Hanjo · 4 februari 2021 op 15:13

https://nos.nl/l/2367288

Zo vermoeiend weer dit. Even nog een sneer naar de amateur weer mensen terwijl hij zelf nu het een veilige termijn is pas wat durft te zeggen. Oh en natuurlijk even weer het klimaat praatje erbij want stel je voor dat …..

  Leo H · 4 februari 2021 op 15:39

  Inderdaad, heel irritant. Ik laat de NOS al een tijdje links liggen, wat het weerbericht betreft.

   Aart · 4 februari 2021 op 15:50

   Niet alleen het weerbericht ….. 😉

  Tije · 4 februari 2021 op 16:20

  Je hoort het opgeheven vingertje erin door klinken.

Tjeerd (Losser) · 4 februari 2021 op 17:42

De update van wetteronline gaat voor 40 a 50 cm tot en maandag voor regio Twente… Ongekend!

  Hajo · 4 februari 2021 op 18:23

  Ja heb het net op Facebook gezet!

deepblue · 4 februari 2021 op 18:25

De aanloop en de verslagen naar komend weekend toe zijn geweldig om te lezen geweest, ga zo door!

De laatste runs zijn steeds weer beter en beter. Kijk er heel erg naar uit.
Geen wintersport, geen carnaval… maar wel dit. Morgen en zaterdag schaatsen alvast slijpen en dan genieten 😀

Jarno · 4 februari 2021 op 18:28

Hier wil ik wel een keer carnaval voor overslaan :)! Dit is misschien wel een one in a lifetime moment! Ik ga er dan ook uitgebreid van genieten!

Sooi · 4 februari 2021 op 18:49

Ik ben wel heel benieuwd wat het in zeeland gaat worden, als ik naar de berekeningen kijk dan komt het zuidwesten eerder in de sneeuw en kou als limburg bijvoorbeeld, maar iemand een deskundige vizie hierop? Het gaat eigenlijk altijd over randstad, noorden, zuiden, grote rivieren maar hoor nooit zeeland… (tenzij het stormt).

M · 4 februari 2021 op 19:26

Leuk! Hoe zit het met die sneeuwkaarten voor de waddeneilanden? Kan er gewoon geen goede berekening worden gemaakt vanwege de zee of gaat daar echt geen sneeuw vallen?

  Hajo · 4 februari 2021 op 21:16

  Op de korte termijn de hoge resolutie modellen erbij pakken zoals ICON of HARMONIE. Nu heeft het geen zin meer te willen weten dan je kunt weten. Het dendert nu ook zo hard naderbij dat je het gauw genoeg weet.

Gesloten voor reacties.