Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat we deze twee uitersten zo dicht bij elkaar hebben: de heftigste winterinval in de Alpen en Beieren in 200 jaar en dan een dag later al een zondvloed in Nederland. het is aan Leo te danken dat we dat laatste nog zo scherp op ons netvlieg kregen vanochtend. Het een hangt natuurlijk wel een beetje met het ander samen maar het is niet evident. Het is weer. Het is chaotisch. Het doet wat het wil en het blijft verrassen. Hierboven een polder tussen Hellevoetssluis en Spijkenisse door Ab van weerwoord.be geplukt. Ongelofelijk. Is dit Nederland?

Mellisant 

Een plaatsje in Zeeland dat luistert naar de naam Melissant ziet er vandaag zo uit. H/T Leo.

image

Humor heb je op zo’n dag wel nodig!

senz_micky2

En een stormparaplu van Senz. Ik heb het ding inmiddels uitgebreid getest. Op de fiets. In hevige windvlagen. Gaat inderdaad niet stuk. Dus ga ook voor dit made in Holland product. Op de foto dat is m’n dochtertje trouwens.

afvoerputje1310 

Tja wat kun je verwachten als het oog van een felle depressie over de warme Noordzee “hovert” uit een breed gebied vocht op zuigend en zijwaarts wegzettend. Dan krijg je dus dit…

neerslagsom1710

Utrecht spant inderdaad de kroon, maar Zeeland mag er echt ook wezen. Wat een bak water zes. De Telegraaf kopt: 8 volle emmers per m2. Utrecht (De Bilt) zit daar al op want daar viel gisteren al 21,4mm. En we zijn nog lang niet klaar…

pluim1310_06

Eerst nog die maandag en dinsdag zien te overleven waarop zo nog weer 10-20mm kan vallen.

1610neerslag

Dan komen wij woensdag even in een opklaringszone van een koufront dat vanuit het noorden tegen de Alpen aan schuift. Vooral in de Franse Alpen kan daar boven 2000m dan een dik pak sneeuw gaan vallen. De occlusie (gebied waar de ritssluiting dicht is) komt dan al naar Nederland zodat we donderdag weer de nodige millimeters krijgen.

foehn1310

Het gaat heel interessant verder zoals we hier al een paar dagen in de smiezen hebben. Boven Scandinavië rukt de winter op terwijl West-Europa juist in een klassieke (wanneer hebben we die voor het laatst gezien) zuidwestelijke stroming komt. Aan lijzijde van de Alpen, het Reuzengebergte en de Tatra loopt het kwik dan sterk op door Föhn. Zie de 20°C in Beieren waar dus net een bak sneeuw is gevallen. Ik zie de koppen in de media al: “Weer wordt steeds gekker!” Onzin natuurlijk: het weer is altijd knotsgek en daarom zo leuk. Hierboven zie e de middagtemperaturen. ’s Nachts is heel Scandinavië gewoon aan het vriezen en Finland plus de bergen in het Westen krijgen een dik sneeuwdek. De zachte zuidwester kan er niets tegen uitrichten. De warmte glijdt gewoon op. 

Nederland is helaas geen Beieren en ligt dicht tegen de Noordzee. Daarom ook de droevige titel van dit bericht. We moeten echt een beetje gaan speuren naar de mooie opklaringen de komende 10 dagen. Woensdagochtend dus in elk geval… We gaan nu niet speculeren over de kansen voor na de 20e…. daarvoor gebeurt er te veel bijzonders NU! Hoewel: elke discussie ver de nieuwe modelruns in de reacties hieronder is meer dan welkom!

Categorieën: AlpenweerNederland

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.