Meteoconsult opent vanochtend met: “Schaatsijs op komst“. Het KNMI komt om 7 uur met 40% koud, 40% kwakkel en 20% zacht, maar dat was in hun onbegrijpelijke varkenscyclus nog voor ze de nieuwe ECMWF-hoofdrun hadden gezien. Die is namelijk koud tot het gaatje en dat is precies tot 19 januari de dag dat je mij weer in zwemshort op het ijs gaat zijn (tenzij jullie massaal Borat-pakjes naar waterjuffer 1 Krommenie gaan sturen – LOL). De GFS oou is vanaf medio volgende week wat zachter maar met grote onzekerheid en mogelijkheden beide kanten op. Wat ik mooi vind op bovenstaande kaart een week vooruit zijn de goede kansen voor zwart ijs. Behalve dan in Brabant en Limburg waar de langlauflatten misschien uit de kast kunnen.

Hier de fraaie ECMWF-kaart voor komende donderdagmiddag. De nieuwe ijspluimen moeten nog binnenkomen, maar die gaan er fraai uitzien. Nu moet je straks eens een mentale oefening gaan doen en je terugverplaatsen naar de fase van de afgeblazen 11-stedentocht vorig jaar en dan even puur als concentratieoefening de hele tussenliggende periode uitgummen als je straks voor het eerst weer de ijzers onderbindt. Op die manier breng je jezelf versneld de Kleine Kleine IJstijd binnen want dan heb je echt het gevoel dat je al weken aan het schaatsen bent. Probeer het eens!

Bak sneeuw in Jura
Maar het allerbeste nieuws dat we hier kunnen melden, is toch wel dat er in de hele Alpen een bak sneeuw gaat bijvallen met als heel bijzondere uitschieter de Jura dat de volle laag krijgt van de eerste naar Italië koersende winterdepressie. Ook in de arme Wintersport-Arena Sauerland gaat een mooie laag vers vallen op zondag, maandag en dinsdag. Nu draait daar  nog maar één hardnekkig trots liftje: het rollend tapijt van de skischool Altastenberg. En je zult zien wat ze daar met kunstsneeuw gaan presteren! Ik voorspel dat zaterdag de 19e daar al minstens 60km piste weer open is en dat is twee derde van het totaal.

Verder raad ik iedereen die in de Alpen zit vooral aan om vandaag nog van de zon te genieten. Het hele Alpengebied ligt er mooi bij vandaag. Vanaf morgen zijn de Alpen een volle week bewolkt tot zwaar bewolkt. Hierboven Obertauern, het huidige sneeuwmekka van de hele Alpen. Daar nog wat grauw. Meer naar het westen is de zon al volop uit en is het nog steeds zacht vooral in de Franse Alpen. Wel kan ik melden dat de koude lucht al een volle dag eerder binnenstroomt dan gisteren nog gemeld: het gebeurt vrijdag!

In contrast daarmee moet ik toch even Noorwegen tonen. De sneeuwkaart voor Noorwegen in % ten opzichte van normaal is nu al wekenlang zoals hierboven (voor de legenda klik hierrr). Waar verbetering is gekomen is in het hoogste deel van de Sognefjord, de op één na langste fjord ter wereld. De bergen aan de oorsprong van die fjord zijn tussen de 1600 en 2200m hoog en daar heeft het enorm gesneeuwd tot 300% aan toe. Dat wil automatisch zeggen dat het in de lagere delen van Fjord Norway sterk heeft geregend wat je ook terugziet in de nu sneeuwvrije kustzone waar normaal wel sneeuw ligt begin januari. Een zone achter de “Noorse hoofdkam” zit op 100% en dan vreemd genoeg heeft de zuidpunt tot aan zee wel 300%. Dat komt omdat daar normaal weinig ligt en er nu in koude fasen door de depressiebanen van de laatste periode wel sneeuw is gevallen en dat die zone voor de westelijke regens beschermd ligt terwijl de zwakke winterzon er geen vat op krijgt. En nu wordt het opnieuw bitter koud in Noorwegen, maar met amper sneeuw. Wel kunstsneeuw, maar dat verwacht je juist voor het Noorse binnenland en niet voor de normaal zo sneeuwrijke fjorden.

Tja wat moeten we verder nog zeggen? Tcoh nog maar even een technische grafiek van de pro pagina tonen. Het is het nieuwe ECMWF-ensemble met zijn 50 leden. De koude hoofdrun zoals hierboven genoemd ligt volledig in lijn met het ensemblegemiddelde dat het zelfs tot 24 januari door laat vriezen in Nederland. En dan die opmerkelijke controlerun (simpeler model – zelfde beginwaarden). Die is duidelijk op 11-stedenkoers. Niets over zeggen nu, maar het is logisch dat als Thialf en Gerda/Skadi (welke kiezen we)  zijn gearriveerd dat dan de weerkaarten opnieuw worden geschud. Het wordt ook zeker al zo’n mooie solide vorstperiode waarbij doorgaans de eerste en de tweede dooiaanval faliekant mislukken. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

54 reacties

Gesloten voor reacties.