Nog een halve centimeter erbij en de magische 15cm is bereikt. Vanavond nieuwe rondes nieuwe kansen. We zien vanochtend wel in de grijze zone een toenemende kans op een rap einde aan de pret in de tweede week van maart. Daar doen we het natuurlijk al voor…. maar als je goed kijkt zie je dat de lijn van de hoofdrun juist dalend tot in elk geval stabiel is! Met potentie tot 17cm! Dik stevig ijs…. wat was dat ook alweer?

In mijn herinnering was dit 2012 maar nu zie ik dat het eind januari 2013 was….

O ja! Die hadden we ook nog…. wat zitten we te zeuren met z’n allen dan ook? We hebben nu 4 winters slapte gehad (maar ook toen nog wel eens op ijs gestaan) en nu gaan we er alweer vol voor…. ik vind het schitterend! Tijd voor de video-analyse….

Zo zijn we samen weer even door de actuele kaarten en de meteofiction heen gelopen. Jorne heeft vanochtend al deze analyse voor de Alpen en de skigebieden gepubliceerd. Hij gaat zaterdag op weg naar Livigno en zit dan midden in het gebied waar de -30ºC gehaald zou kunnen worden. Spannend dus!

Intussen is de pluim van het Europese model binnen. Hier zie je ook een stabiel uiteinde voor de ijsvloer hoor. Misschien dus even kijken naar gevaar van sneeuw en ijzel….

Nou de pluim laat nu niet echt iets zien om je zorgen over te maken…. nu ja…. die controlerun? Nee we moeten realistisch zijn: als landje aan zee is er niet veel nodig om toch plotseling een paar centimeer sneeuw te krijgen of ineens ijzel op je mooie ijsvloer. 28 februari is dan nog wel te pruimen… want op dun ijs zie je een laagje sneeuw meestal opgaan in de ijslaag binnen een dag of 2.

Hier die situatie nog eens einde van de maand in het Europees model.

En hier de situatie die Leo gisteren spotte met potentie voor veel sneeuw langs de kust. Het Amerikaans model doet er minder aan mee. We kijken nog even naar de GFS06u.

We kunnen zegen dat de kersverse run van het Amerikaanse model de sneeuw op 28februari bevestig! Pure droge poeder trouwens! Geen dooi te bekennen… in deze berekening zo’n 6cm rond Antwerpen en Brussel en elders slechts een centimetertje… OK tot zo ver!

PS Dit bericht en de video zijn gemaak met dank aan de uitstekende WiFi van…

… het erg mooie Hotel Erzog Johann **** in Bad Aussee.

Meer volgt

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

124 reacties

Gesloten voor reacties.