Nog een halve centimeter erbij en de magische 15cm is bereikt. Vanavond nieuwe rondes nieuwe kansen. We zien vanochtend wel in de grijze zone een toenemende kans op een rap einde aan de pret in de tweede week van maart. Daar doen we het natuurlijk al voor…. maar als je goed kijkt zie je dat de lijn van de hoofdrun juist dalend tot in elk geval stabiel is! Met potentie tot 17cm! Dik stevig ijs…. wat was dat ook alweer?

In mijn herinnering was dit 2012 maar nu zie ik dat het eind januari 2013 was….

O ja! Die hadden we ook nog…. wat zitten we te zeuren met z’n allen dan ook? We hebben nu 4 winters slapte gehad (maar ook toen nog wel eens op ijs gestaan) en nu gaan we er alweer vol voor…. ik vind het schitterend! Tijd voor de video-analyse….

Zo zijn we samen weer even door de actuele kaarten en de meteofiction heen gelopen. Jorne heeft vanochtend al deze analyse voor de Alpen en de skigebieden gepubliceerd. Hij gaat zaterdag op weg naar Livigno en zit dan midden in het gebied waar de -30ºC gehaald zou kunnen worden. Spannend dus!

Intussen is de pluim van het Europese model binnen. Hier zie je ook een stabiel uiteinde voor de ijsvloer hoor. Misschien dus even kijken naar gevaar van sneeuw en ijzel….

Nou de pluim laat nu niet echt iets zien om je zorgen over te maken…. nu ja…. die controlerun? Nee we moeten realistisch zijn: als landje aan zee is er niet veel nodig om toch plotseling een paar centimeer sneeuw te krijgen of ineens ijzel op je mooie ijsvloer. 28 februari is dan nog wel te pruimen… want op dun ijs zie je een laagje sneeuw meestal opgaan in de ijslaag binnen een dag of 2.

Hier die situatie nog eens einde van de maand in het Europees model.

En hier de situatie die Leo gisteren spotte met potentie voor veel sneeuw langs de kust. Het Amerikaans model doet er minder aan mee. We kijken nog even naar de GFS06u.

We kunnen zegen dat de kersverse run van het Amerikaanse model de sneeuw op 28februari bevestig! Pure droge poeder trouwens! Geen dooi te bekennen… in deze berekening zo’n 6cm rond Antwerpen en Brussel en elders slechts een centimetertje… OK tot zo ver!

PS Dit bericht en de video zijn gemaak met dank aan de uitstekende WiFi van…

… het erg mooie Hotel Erzog Johann **** in Bad Aussee.

Meer volgt

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

124 reacties

Gesloten voor reacties.