Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Die tauplitz
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken of gewoon genieten. De mooiste momenten beleef je hier.

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

Natuurijsupdate: IJspluim noordoosten bereikt 14,5cm

check ook eens

124 Reacties

 1. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Heerlijk die videoanalyses .!! Benieuwd naar de gfs6h die nu loopt

 2. Daniël (Heerhugowaard) schreef:

  Sneeuwkansen voor kop Noord Holland aanwezig? Of zie ik dat verkeerd?

 3. deepblue schreef:

  Wat een leuk en interessant filmpje. Dank daarvoor.
  Kijk ernaar uit!

 4. Joalie schreef:

  Ben benieuwd wat dit uiteindelijk aan Hellmannen op gaat leveren

 5. Frank schreef:

  Waar houdt de ijsaangroei berekening rekening mee? Van welke situatie gaan ze uit om tot een dikte berekening te komen?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Naar mijn idee houden ze veel te weinig rekening met de kracht van de zon. Als ik naar eerdere ijsperioden eind februari begin maart kijk heeft de zon zeker voor de ondiepere sloten al een desastreus effect, zelfs als de temperaturen overdag iets onder nul blijven.
   Ik ben dan ook benieuwd of er op meerdere momenten per dag gemeten wordt en hoe het verloop van de ijsdikte gedurende de dag is..

   • Harm (Zutphen) schreef:

    En de wind dan? Ik zag dat de komende week windkracht 4 en 5 mogelijk is. Dan zal ijsgroei daar ook mogelijk problemen aan ondervinden of valt dat wel mee?

    • Hans S schreef:

     Moeilijk te zeggen, wat ik weet is dat de zon op een paar manieren meespeelt.

     1. Verdamping
     2. Smelt
     3. broeikaseffect

     Indien de dauwpunten zeer laag zijn, zal elke vorm van smelt ook snel resulteren in verdamping. De verdampingsenthalpie van water is enorm hoog, d.w.z. dat het veel energie kost. Deze energie wordt onttrokken aan de directe omgeving, waardoor deze afkoelt. Het verdampen van 1 gram water betekent misschien wel dat 10 gram water 1 graad afkoelt (ik heb de gegevens zo niet a la minuut paraat).

     Indien de dauwpunten te hoog zijn, zal water minder makkelijk verdampen, wat resulteert in een water laagje boven het ijs. Uiteraard speelt de zonkracht hierbij ook een rol.

     Indien je prachtig mooi donker ijs hebt, speelt ook nog mee dat warmte min of meer ‘gevangen’ kan worden onder het ijs, net als bij een broeikas. Een sneeuwlaage of wittig ijs vermindert dit effect vanwege de weerkaatsing.

     Wind speelt weer een andere rol. Zoals verdamping namelijk warmte kost, zo levert ijsvorming namelijk een beetje warmte op. Hierdoor ontstaat tijdens het bevriezen een dun laagje warmere lucht net boven het ijs. Dit dunne laagje warmere lucht vertraagt de ijsvorming iets. Een goede stevige oostenbries zorgt ervoor dat deze luchtlaag beter mengt, waardoor bevriezing bevordert wordt. Tevens zorgt de oostenbries ervoor dat het dunne luchtlaagje net boven het ijs ook een laag dauwpunt houdt, waardoor je water lekker ‘snel’ verdampt –> De kou die je voelt als je met natte haren in de wind gaat staan, of je handen onder een droger in de wc houdt.

     Aan de andere kant zorgt harde wind er boven water dat nog niet dicht ligt ervoor dat diepere waterlagen die wat warmer zijn gemengd worden met het koudere oppervlaktewater, wat de bevriezing weer frustreert.

     Als laatste (dat ik hier behandel in ieder geval) zorgt sneeuw ook voor een dubbel effect. Sneeuw naast het ijs zorgt ervoor dat de nachten extra koud verlopen door verhoogde uitstraling. Sneeuw op het ijs zorgt ervoor dat de ijsvorming gefrustreerd wordt door de isolerende laag waardoor het water/ijs z’n warmte niet kwijt kan.

     Ideale situatie voor ijsvorming is naar mijn mening eerst een laag sneeuw 10-15 cm. Vervolgens windstil een laag ijs vormen van ca. 2 cm. Hierna met windkracht 5 een straffe ooster er overheen met een lekker zonnetje in februari 🙂

     Ik weet niet hoe al deze factoren in het ijsgroeimodel van het KNMI/ECMWF zijn verwerkt, maar misschien kan iemand dat aanvullen?

 6. Jorne schreef:

  Lange lange lange termijn model CFS heeft een leuke fantasie voor de “lente”

 7. Stefan Kaptein schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/FB_IMG_1519211983673%5B1%5D.jpg
  Kreeg deze foto via facebook onder ogen en als ik dan toch mijn visie mag geven op winter in de lage landen, dan is dit plaatje voor mij hoe winter er in de lage landen uit moet zien. En ik weet dat dit natuurlijk een extreme winterse setting is die jammer genoeg de laatste tijd niet meer voor is gekomen maar ik hoop toch echt op dit soort plaatjes in toekomstige winters. Laten we nu afwachten wat de komende winterse periode ons gaat brengen en of het de winter van 2017-2018 nog kan redden.

  • Daniël (Heerhugowaard) schreef:

   Schitterende sfeerplaat Stefan, ben het helemaal met je eens! Ben zelf geboren in de winter van ’79 in Groningen. Volgens mijn ouders lag de sneeuw tot aan het slaapkamerraam boven en werd er een zwangere buurvrouw met een helikopter ”opgelierd”. Zolang er geen slachtoffers vallen kan het mij niet gek genoeg!

  • Edgar schreef:

   Zuurpruim!

   • Stefan Kaptein schreef:

    ?

   • Daniël (Heerhugowaard) schreef:

    Tjongejongejonge, moet het nou weer zo? Ga even afkoelen buiten ofzo…

   • Eric | schreef:

    Ben toch wel benieuwd tegen wie @edgar het heeft?

   • Harm (Zutphen) schreef:

    Lekker anoniem mensen onheus bejegenen. Zie hier de toetsenbord hooligan anno 2018.

    Stefan zegt hier toch helemaal niets wat niet waar is? 😉

    • Stefan Kaptein schreef:

     Harm maakt mij helemaal niet uit hoor die reactie van Edgar, maar begrijp het niet helemaal vandaar mijn vraagteken. Laten we met z’n allen hopen op een fantastische paar mooie winter dagen. Ik zelf kom dinsdag 27 februari pas voor boord in Eemshaven en zal dan gelijk door reizen naar Oostenrijk Brixen im Thale. Maar ik kijk ook wel uit naar het moment dat er genoeg ijs in de sloten ligt dat heel Nederland weer gezellig gezond gaat genieten van wat winter. Want dat grijze weer de afgelopen bijna 3 maanden heeft bij velen het winter humeur dusdanig aangetast dat we wel een oppepper kunnen gebruiken. Dus ik ben de beroertste niet en geef zonder schaamte toe dat als deze winterse periode echt goed slaagt ik er naast heb gezeten met mijn stelling dat de winter van 2017-2018 niks meer zou worden. Dat het tot nu toe niks was en nog is staat natuurlijk voor mij wel vast. Dus kom maar op met die vrieskou, we zijn er klaar voor…….al een paar jaar 😉

     • Eric | schreef:

      @stefan winter in Nederland over het hele seizoen gezien was gewoon niks..daar kan deze winterse setting niets aan doen. maanden grijs, wind ,storm, regen en milde temperaturen zijn in mijn ogen herfst. 1 sneeuwvlok in december:) ok het was iets meer maar het duurde ook maar heel even…… Met een dag was alles alweer weg. Maar dat is allemaal geweest. Laten we hopen dat er volgende week massa’s de schaatsen onder kunnen binden… Have fun iedereen en kijk uit j ziet zo in een wak met of zonder priem

     • Edgar schreef:

      Ok sorry! Dacht dat het anders was bedoeld!

     • Hans schreef:

      Zo kan het ook @Stefan. Gaat ook niet om gelijk, gaat mij er om dat we hier in LL nu éénmaal een zeeklimaat hebben. Ja, “de” winters van vroeger………Geldt denk ik ook in meer of mindere mate voor de Alpenlanden, toch? Al blijven de winters daar voorlopig wel terugkomen elk jaar, dat dan weer wel. Voor de LL, wie weet, ooit 😉 Als realist zeg ik dan ook nooit “nooit” want voor je het weet………….

   • Mirjam schreef:

    man, laat je nakijken!

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Mee eens Stefan zo mooi hoort winter te zijn ook in de ll !!Er komt nu echt een mooie winterweek aan vanaf zaterdag laten we daar van genieten .

 8. Uit officiële bron:

  Langste koudegolf
  77 dagen
  (21 december 1962 -7 maart 1963)
  Ergste koudegolf
  -18°C in Ukkel,
  -30°C in Rochefort (januari 1940)

 9. Arnpen schreef:

  Ik kan me de winter 62/63 nog heel goed herinneren. Ik zat toen in de twede klas HBS. De gymles was voetballen op een bevroren vijver; koud en een wonder dat er geen gebroken polsen o.i.d. vielen.

 10. Hajo schreef:

  We staan in de Telegraaf. Maar als ze toch niet luisteren naar wat je zegt. … quote me dan niet op wat ze verzinnen haha…. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1853008144733382&id=253753214658891

  • Roland Bodegraven schreef:

   Toch bijzonder een quote die geen quote is…

  • Sander schreef:

   Ach ja, De Telegraaf. Ik vond het al bijzonder dat ze gisteren zomaar een artikel hadden waarin de ‘Russische beer’ benoemd werd, zonder dat het de schuld van Poetin was. Maar als ik het goed begrijp kunnen ze temperaturen van -40 graden verwachten in Oostenrijk @hajo? 😉

 11. Ab schreef:

  Vaarverbod in Friesland ingesteld haha..
  Hier zou dat nou komen 😉
  Wat een beetje vorst met de Friezen doet 😛

 12. Ab schreef:

  Overigens hier bij mij nabij de Westlandse kust is het actueel 4,6gr om 14:15u.
  Maar op er groot stuk ondergelopen land ligt er nog steeds ijs dat pas vanmorgen is gevormd nadat het -3gr heeft gevroren.
  Dooit amper weg dat ijs ondanks positieve temperatuur ruim boven nul.
  Komt omdat de dauwpunt temperatuur momenteel hier rond -3gr schommelt en de lucht gortdroog is en lage luchtvochtigheidsgraad.

 13. Rob schreef:

  Hier in de buurt van Arnhem ook. Volle bak zon bij +5 op het dunne laagje ijs maar het dooit niet weg. Zo kan er al een mooie basis gelegd worden voordat het vanaf zaterdag eind van de middag echt fors gaat vriezen!

 14. Frederic schreef:

  @Erwin: 😆 Woehahahahahah!!!

  • Roland Bodegraven schreef:

   Haha, nu ben ik toch benieuwd waar je op doelt 🙂

  • Stefan Kaptein schreef:

   Vraagje Frederic, had je met een sorry richting Erwin gekomen als het verhaal anders was geweest, zeg maar zoals Erwin het verwacht had? Ben bang dat het dan angstvallig stil was geweest van jouw kant. Maar zoals gisteren al aangehaald door mij……eerst zien dan pas geloven. En ook ik geloof er nu wel in maar nog steeds niet voor de volle 100%.

   • Frederic schreef:

    haha. Ik vrees dat ik even wat achtergrondinfo moet geven, anders gaan er misverstanden ontstaan. Als ik iemand beledig / pijn heb gedaan, op welke manier ook, dan zal er van mijn kant uit altijd een sorry uit komen Stefan. Zo zit ik nu eenmaal in mekaar. Tenzij je me doelbewust hebt proberen flikken, maar die mensen kan ik op 1 hand tellen.
    Mijn reactie van zonet ging dan ook niet over een voorspelling van mij of Erwin die al dan niet uitkwam. Dan zou mijn reactie totaal ongepast zijn (ook al zijn er in de omgekeerde richting wel al zo’n reacties geweest dit seizoen … jammer genoeg).
    Nee, het is een reactie op een aantal berichten van Erwin die ik net in de SPAM-box gelezen heb waarin heel het WSWM-team beledigd wordt.
    @Erwin: als je dit leest (en ik ben er zeker van dat je dat doet): het ga je goed man. Misschien tot nog eens, maar het zal niet op deze site zijn.

    • Roland Bodegraven schreef:

     Haha de spanning, cannot take it… neem aan iets met reputatie 🙂

    • Stefan Kaptein schreef:

     Duidelijk Frederic, dan valt het kwartje op zijn plaatst.

    • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

     Wat een vreselijk figuur zeg die Erwin Bah bah bah.

     • Roland Bodegraven schreef:

      Stiekem benieuwd wat hij geschreven heeft, maar dat hoeft frederic natuurlijk niet te zeggen hoor.

    • Roland Bodegraven schreef:

     Jammer dit hoor. Lijkt mij niet nodig, aangezien hij ook prima kaarten kon lezen. Maar goed…

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Ja dat ie prima kaarten kon lezen…veel beter dan de rest hier..dat was wel duidelijk. De open deuren waren niet te tellen. En zichzelf maar op de borst slaan. Gek genoeg (not) verdwenen met zijn reacties ook zijn groupies.
      En als je het dan ook nog flikt om alle weermannen hier af te zeiken lijkt het me verstandig dat niemand van de weermannen op deze narcist reageert…

    • Jeroen Br. schreef:

     Frederic , dan nog vind ik je reactie banaal en onpepast. Als je zo professioneel bent met de wijze hoe je hier de weersverwachtingen presenteert, had je je ook kunnen onthouden van enig commentaar op een aantal reacties die door Erwin zijn geplaatst die blijkbaar ongepast zijn. Hij kan zich op geen enkele wijze verdedigen in de uitlatingen die hij heeft gedaan aan WSWM omdat hij bewust als “persona non grata” wordt gekenmerkt op deze site.

    • Hans schreef:

     Nou………als ik eens iets meldde dan…..waren de ijsrapen gaar! De “volgers” die E. had waren er als eerste bij om mij “onderuit ” te halen, mij als “DE” aanstichter te noemen, dat “ik” de veroorzaker was van de op dat moment negatieve sfeer hier bij WSWM……. Desbetreffende “volgers” (ik noem ze maar website-hooligans) zie of hoor je maar weinig/niets meer van! Evenzo vaak heb ik feiten aangedragen o.a. dat hij een nickname gebruikte etc. etc.
     Ach, E. schoffeerde menig reageerder hier maar ook de WSWMnen moesten het vaak ontgelden. Éen troost, z’n partner (je weet wel, “Eef”) is pschycholoog/psychiater 🙂

   • Harm (Zutphen) schreef:

    *pakt popcorn*

 15. Tobias schreef:

  @ Allen… Misschien een onmogelijke happening rond deze tijd van het jaar… Maar zou zich ook op het Ijsselmeer een ijslaag kunnen gaan vormen, ik hoor altijd de mooie verhalen van 1979… https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ijsselmeer.jpg

 16. Bram schreef:

  als, als de vorst dit weekend ook goed inzet en dooiaanval vrijdag over een week geen kans krijgt, ja dan komen we in het weekend van 2/3 maart en daarna hopelijk massaal op de schaats. Leuk om te lezen dat de ‘autoriteiten’ met vaarverbod in elk geval meewerken om de kansen hierop te vergroten. “Leisure en toerisme op nr. 1 anno 2018”. Slim!
  Ik kom eerder terug van de wintersport als het zover is.
  De vorst moet eerst maar eens gaan invallen…..

 17. maarten schreef:

  Heren en Dames,
  Ik woon in purmerend waar de meertjes lekker dicht vriezen.
  Maar werk in amsterdam langs een van de grachten.
  Hoe hart moet het vriezen om de grachten dicht te krijgen?
  Dat zou mooi zijn…..Maar ze zijn nogal diep.

 18. Ab schreef:

  ICON nu de 12z run blijft stug volhouden in eerdere kou inval met gewoon a.s zondag een landelijke ijsdag vergeleken met andere modellen die de kou 12u later echt laten komen. https://www.mupload.nl/img/3zzu3c0bbij.png

  • Ab schreef:

   Ook het vervolg zeer koud bij ICON 12z run t/m 180h vooruit (1 maart) Wel dan tegen die tijd hogedruk meer naar Groenland toe vergeleken met vanmorgen de 00z run. Maar dus aanhoudend koud bij de Duitsers

 19. fred schreef:

  wat mij op valt, is bij de runs van het GFS model de laatste paar runs op korte termijn wat meer een noordelijke wind laten zien, nou ja noordelijk gericht is beter getypt.

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Wat houdt dat in Fred? Is dat beter of slechter voor de schaats kansen?

   • fred schreef:

    Ik heb het verloop even af gewacht, slechter vind ik omdat de echte koude lucht ons minder snel kan bereiken.

    • Maarten schreef:

     Klopt. Het gaat fout bij gfs. Op 1 maart is het voorbij in deze run

     • fred schreef:

      het begint al op korte termijn.
      1= wind is meer noordelijk gericht.
      2= kou kan ons zo moeilijker bereiken.
      3= het warmt daar door zelfs een heel klein beetje op.
      4= Dat hoog trekt snel door, dat typte ik gisteren ook, toen typte Leo is een optie maar minder waarschijnlijk, hoe denkt Leo daar nu over?.
      Noemen ze zo iets een trekkend hoog?.

     • Hessel schreef:

      Ben ik niet met je eens, tot nu toe (240h) vorst. Helaas is de vorstgrens akelig dichtbij..

     • fred schreef:

      Hessel misschien kijk jij bij het verkeerde model, ik had er bij moeten zetten dat ik het GFS model besprak, bij deze dan, ben jij het nu wel met mij eens en trouwens met meerdere, zo als je kan lezen.

 20. Frederic schreef:

  die sneeuwlaagjes die GFS berekent beginnen indrukwekkende proporties aan te nemen

  • Geert schreef:

   Wat is de huidige berekening dan qua mogelijke sneeuwval Frederic? En op welke dagen precies? En België voorlopig nog in de vuurlijn ervan?

  • Geert schreef:

   Heb de laatste tijd al verschillende sneeuwdepressies en sneeuwveldjes zien komen en gaan. Ook de termijn lijkt springerig…ok, heb ook altijd in het meteofictiegebied gekeken hoor. Normaal dat het dan zo sterk wisselt. Maar ik ben 1 en 2 maart vrij…en zou nog es graag wat echte sneeuwdagen beleven hier bij me thuis.

 21. Frederic schreef:

  Ook GEM12 laat wat sneeuw overtrekken en zie hier het resultaat:

 22. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs12is niet wat we willen zien zeg.pffff

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Gfs12is veel minder in de fictie!!!!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Ik ga lekker lenteskiën vanaf 2 maart…
   Maar zeer waarschijnlijk is deze run een warme uitbijter.
   In de vorige run gingen slechts een paar members voor deze oplossing…
   Eerst maar eens komende week afwachten. Vrijdag 2 maart kans op sneeuw onderweg voor degenen die naar de wintersport gaan cq teruggaan…

  • Jorne schreef:

   Jammer inderdaad, eens zien wat deze run in verhouding met het ensemble is. En ntuurlijk het EC van vanavond, spannendddd!

 23. Geert schreef:

  In Moskou gaan ze de komende nachten de -25° aantikken. Ok, het is Moskou…maar het is denk ik toch ook al een tijdje geleden dat ze ginder richting -25° of -30° gingen

 24. Geert schreef:

  New York vandaag de 24° gehaald! Bijna zomers warm dus.

 25. Jorne schreef:

  Op 120 uur vooruit in EC12 lijkt de hoge druk beter de verbinding te houden met de russische hoge druk terwijl het hoog in de vorige (mindere) EC run al snel aan de wandel ging.
  Wel weer dat knikje zichtbaar voor de Noorse kust, gaat deze de boel op hol brengen of zorgt het voor een ijskoude sneeuwlaag in de LL?

 26. BB-King schreef:

  Dat klinkt allemaal weer erg goed Abdelhamid! Ga zo door, ik ben super blij met jou live verslagen! En ook van Ron Sneeuwfanaat. Klasse

 27. nils roos schreef:

  Zijn er nog hotelletjes vrij in Friesland?

 28. Wouter schreef:

  Ik zeg het wordt 8 maart… de datum voor de tocht waarvan de naam (nog) niet genoemd mag worden… Wat denken jullie?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Vanaf volgende week vrijdag lijkt de vaart wel uit de transportkou. Zou wel mooi zijn als er medio volgende week wat sneeuw zou vallen. Dan knallen de nachttemperaturen zo naar tussen de min 10 à – 15…dan hebben we dat vast binnen 😉

  • Jorne schreef:

   Ik ga vooralsnog voor 1 april 😉

 29. fred schreef:

  Maak de run van het EC dan ook af, op 240h komt er een dooiaanval, dan maak ik het wel verder af.

  • Robert schreef:

   Tuurlijk komt er een dooiaanval op de kaarten maar had hem al veel eerder verwacht.

  • Ab schreef:

   Ook dan nog koud hoor beste Fred de EC 12z haha.. Bovenluchten dan -12 a -14gr op 240h vooruit meteofiction termijn 😉 Was ff met iets anders bezig daarom dat ik niet de laatste kaart kon posten

  • Jorne schreef:

   Ben ik niet helemaal met je eens. Als die depressie voor de Franse kust wordt opgenomen in de straalstroom die onderlangs over Spanje raast kan de depressie de wind bij ons juist weer terug in de oosthoek gooien. Ik zie juist het potentieel van die laatste kaart wel. Het blijft speculeren want de run gaat niet verder. Maar zover we kunnen zien hebben we op 240 uur nog een ijsdag(je) voorafgegaan door een nacht met -10.
   Ik vind het een toprun, benieuwd naar het ensemble!

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Totaal geen dooiaanval op 240h Fred ..Weet niet wat jij ziet

 30. Rob schreef:

  Hoop dat de postma doctrine ook weer eens van toepassing zal zijn tijdens de koude periode!

 31. Jorne schreef:

  Avondupdate is onderweg!

 32. Roland Bodegraven schreef:

  En een beetje de alpen misschien 😀

 33. Mark (breda) schreef:

  En sneeuwkansen voor NL.

 34. Klasie schreef:

  En de kansen voor de Etocht op 1 april

 35. Ab schreef:

  Nieuwste EC pluim weer wat kouder met nu meer kans op ijsdagen en ook toenemende kans op zelfs strenge vorst in de nachten richting eind februari/begin maart.
  Hier de pluim voor midden NL. Best koud te noemen voor die periode https://www.mupload.nl/img/vorxvzz2.png

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.