Natte sneeuw in Groningen. Staat op de weerkaart voor 24 november. Prachtige weerkaarten voor de wintersport met een snelle overgang naar echte winter in de Alpen. Het plaatje hierboven heet een glijbaan, maar als je kijkt naar de berekeningen zie je nog veel meer moois: een afwisseling van hogedruk waardoor de kou erin blijft en meteen weer de volgende sneeuw.

Op 22 november is de overgang en dat is al in de buurt van een betrouwbare berekening. Het ensemble laat er amper meer twijfel over bestaan. Vanaf die datum zijn de Alpen boven 1000m een vrieskist. Tot het gaatje op 3 december en dat zit dan wel heel dicht tegen het droomscenario aan qua timing aan het begin van het skiseizoen. Voor de Lage Landen? Tja wat moeten we zeggen. Het zijn hele mooie winterse weerkaarten en dan nog hebben de Lage Landen niet de geografie voor een mooie stabiele witte winter. Ja als de wind voor 2 weken naar oost gaat…. ja dan wel en dan kom ik ook schaatsen. Anders moeten jullie echt deze kant op.

In de huidige berekeningen zit de stuwing sterk tegen de Oostenrijkse kant met meer dan 2 meter sneeuw in de komende weken en altijd nog een meter in de dalen. Naar de Franse kant toe wordt het veel minder. Maar daar ligt al veel in de skigebieden die doorgaans bijna wel 1000m hoger liggen.

Ik ga meteen ook voor lawines waarschuwen. 2 jaar geleden op 5 december kwamen 3 toerskiërs om in Oostenrijk waaronder het absolute toptalent motorcross Rene Hofer. 19 jaar is hij geworden. En er komen de komende weken weer enkele namen meer op de ellenlange lijst van lawineslachtoffers. Laat de lijst liever korter dan langer zijn. En de pistes… die zijn doorgaans veilig. Extra veilig zelfs met meer sneeuw. Dus genioet met volle teugen als je de mazzel hebt snel te kunnen gaan.

PS Als enkele mensen de dagen vanaf woensdag 22 november in Kaprun zouden willen skien en daarbij mijn appartement willen gebruiken (max 4 personen), stuur dan een mailtje naar info@. Je mag die dagen dan ook live verslag doen van de winterpracht haha!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Bram · 17 november 2023 op 11:28

Ha Hajo,

Ik liep hier tegenaan, ken jij dit? Is het wat?

https://deepmind.google/discover/blog/graphcast-ai-model-for-faster-and-more-accurate-global-weather-forecasting/

    Hajo · 17 november 2023 op 14:21

    Hoi Bram, super bedankt voor de link. Ik kende het nog niet maar het ligt wel voor de hand natuurlijk. Goed dat hier eerste stappen worden gezet. Mijn droom is een AI over een jaar of 50 die op de simpele vraag “is de menselijke uitstoot van CO2 een rampzalig gevaar van opwarming van de aarde andere klimaatverandering?” na een minuutje spinnen in de CPU antwoordt: “Nee dat hele verhaal is een hoax”. Nu is het al zo dat je met AI meer redelijke discussies kunt voeren dan met de meeste mensen. Als je de AI klem lult…. dan zegt hij sorry en geeft hij zijn fout toe. Dat doen mensen meestal niet.

Aart · 19 november 2023 op 22:57

Hoi Hajo. Ken je de site windy.com? Heeft wel wat weg van Ventusky maar dan veel uitgebreider. Onder andere kan je er paragliding startplaatsen op vinden! En als je flink inzoomt krijg je zomaar stafkaarten voor je neus, in ieder geval die in Europa!

    Hajo · 19 november 2023 op 23:04

    Ja ken k.

Gesloten voor reacties.