We hebben al vaak genoemd dat deze winter voor het noordelijk halfrond een zeer sterke sneeuwwinter is met meer sneeuw op de plekken waar ook sneeuw hoort te liggen. En dat zien we spectaculair terug in een video uit Alaska waar bisons geen zin hebben om door de diepe sneeuw te lopen en uiteindelijk geen andere uitweg zien dan met z’n allen over een auto te denderen. Kijk zelf!

Nu heb ik wel nog eens nagerekend hoeveel cm sneeuw er te veel ligt in de besneeuwde gebieden. Is dat echt een dikke laag of valt het mee?

Er is bijna 500 gigaton te veel. Dat is 500000000000000 kilo. China, Canada en Rusland samen zijn 37 miljoen vierkante kilometer groot. Laten we zeggen dat er inclusief zeeijs 40 miljoen vierkante kilometer gebied is waar die sneeuw is verdeeld. Is 12500000 kilo per vierkante kilometer is 12,5 kg/m2 sneeuw te veel. Laten we zeggen dat 1kg sneeuw 2 liter volume heeft dan heb je 2,5cm sneeuw meer dan normaal. waarbij we dan ook weten dat we praten over zes keer zoveel sneeuw als totale sneeuwhoogte: 15cm. Lijkt me dat ik hier geen rekenfout heb gemaakt. Zou interessant zijn een grafiek te zien die dit afzet tegen breedtegraad. Me dunkt dat er een grote gordel moet zijn van rond de 30-50 sneeuw waar nu bijvoorbeeld 10cm meer ligt dan normaal.

Zeer mooi vanochtend was de sneeuw in Kaprun! Zie mijn video op het zieltogende Facebook. Hoezo Bitcoin volatiel?

Even drie actuele weerkaarten. Vandaag het zwakke frontje met de mooie sneeuw aan de noordkant bij 1022hPa. Dan de verder stijgende luchtdruk morgen naar weer een schitterend wintersportweekeinde en ook in Nederland aardig weer. Dan ergens in de loop van de volgende week overgang naar mogelijk storm. Het gaat Zweden vol raken of Denemarken of ons! Houden we in de gaten. Helaas gaat in die stroming ook het kwik in de Alpen voor een wat langere periode omhoog. Maar goed. Sneeuw zat nu.

En al gehoord van het bizarre verhaal dat 40 van 49 net door SpaceX gelanceerde Starlink satellieten voor een low orbit internetverbinding vanuit de ruime zijn vernietigd door een niet eens al te sterke magnetische storm? Hier zie je er eentje verbranden in de dampkring. Lees meer over deze toch wel opmerkelijke tegenvaller voor Elon Musk hier.

PS Het was even stil. Het blijft niet leuk dat de laaglandwinter echt niet wil. De Amerikaanse oostkust is alweer aan de beur nu en wij bijten op een houtje. Wel leuk dat ik zondag weer eens een stukkie ga skiën met lezers van WSWM die me komen opzoeken (dwz die ik aan goede accommodatie heb geholpen). Voor mij gaat sport voor en de schoorsteen die rookt opdat ik bijvoorbeeld mijn dochter een weekeinde kan zien zoals laatst. Betaald werk zat. Dus wil je meer berichten, doe dan ook weer meer donaties.

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Snowdreamer · 11 februari 2022 op 15:38

ik noem het vrije meningsuiting en als je me bant kanje wa groetjes.

  Hajo · 11 februari 2022 op 16:38

  Stellen dat “het mooi zou zijn als ik dood ben”, noem jij vrijheid van meningsuiting? Daarmee kom je op het Malieveld nog niet eens weg waar idd een ongebreidelde vrijheid van meningsuiting hoort te gelden. Hier op mijn blog is het nog net iets anders. Hier ben JIJ bij MIJ te gast. Ik heb geen enkele wettelijke verplichting wat dat ook te laten staan. Ik ben uitgever van deze site en mag verwachten dat mensen zich netjes gedragen. Wat jij schreef gaat alle perken te buiten en dus is het idd one strike out from here.

   Snowdreamer · 11 februari 2022 op 16:42

   Ik zeg niet dat het mooi is dat je dood bent ik doel erop amai het is al 3 dagen geleden dat we nog een bericht zien en dat noem ik mooi.
   Maar ik wil of wens je allezins niet dood groetjes.

    Hajo · 11 februari 2022 op 17:11

    Je letterlijke tekst was “Is Hajo dood of zo. Al 3 dagen geen post. Mooi zo.” Wel een briljant voorbeeld van trol zijn dan…. übertrol. Steeds op iemands site komen en blij zijn als er niets meer staat…. daar zit dan toch een ondertoon bij van “ha mooi , het gaat slecht met Hajo, zal zijn dochter ziek zijn of is hij in een lawine beland”. Want als je puur bedoelt: fijn dat er al 3 dagen niets meer gepost is ben je gewoon een zeer wierd persoon. Ik bedoel… waarom kom je dan nog hier? Dus je blijft komen om te zien of niet ik sneuvel maar dan toch wel WSWM. En als dat gebeurt… “Ha al 20 dagen geen post meer! Mooi!” dan ben je blij. Dat neigt al naar een behoorlijke zij het onschuldige psychopathie of je bent je gewoon zelf niet bewust hoe raar het is. Verder speel ik steeds open kaart: WSWM draait op donaties. Meer donaties is meer berichten. Minder donaties is minder berichten. of bedoelde je hem zo: “Mooi dat Hajo even wat minder donaties heeft”? Dan nog snap ik hem niet. Ken zowat niet één geval waarin schadevreugde iemand iets brengt. Verder is het geen schade want hoe minder donaties, hoe minder berichten, hoe meer betaalde klussen ik blijkbaar doe (of lekker aan het skiën ben) en dus hoe beter het met me gaat. Mmmm ha nu snap ik hem pas: je bedoelde het gewoon lief en hartelijk… zo van “Hee weinig berichten, dus Hajo die is lekker bezig met zijn freelance business en lekker aan het sporten in de buitenlucht”. OK hehe zeg dat dan meteen! Dank voor de goede wensen nog!

Frans · 11 februari 2022 op 22:55

Haha duim omhoog voor deze reactie. Mooi weer in de alpen, zuidkant krijgt ook eindelijk wat. Als er van dat aftakelende magnetisch veld een verdienmodel te maken is, komt het vast in het nieuws. Grappig hoe wij mensjes in dit heelal zijn ontstaan, ons zo snel ontwikkelen, en onszelf vernietigen, en anders doet de natuur het wel. Pluk de dag, geef aandacht aan wat je liefhebt, en volg je hart.

Tjeerd · 13 februari 2022 op 20:46

Hajo, hoe zit het weer er uit in de eerste week van de voorjaarsvakantie in jouw omgeving?
Wij vertrekken de 20e.

Jeroen · 13 februari 2022 op 22:59

Jammer van de winter in Nederland. Maar blijf je volgen..keep up the good work

Gesloten voor reacties.