“Het is vandaag geen weer hé”. Onzin natuurlijk want het is altijd weer. Maar veel kans dat dat vandaag de meest gehoorde zin bij de bakker gaat zijn. Bestaat die uitdrukking in Nederland eigenlijk? Ach, ik doe er zelf ook aan mee hoor. Een beetje folklore, weet je wel.

meteox

Anyway, vandaag zien we op de Europese neerslagradar een grote (en eigenlijk wel mooie neerslagkrul) boven grote delen van West-Europa hangen: van Denemarken, over het noorden van Duitsland, Nederland, België en Luxemburg, via de Frans-Duitse grens tot aan de de Noord-Alpen. Een grote frontale zone dus en dat komt in de zomermaanden niet zo heel veel voor. Erger is dat dat ding de komende uren nauwelijks van plaats verandert, en zelfs retrograad wat meer naar het westen opschuift.

gfs-0-12

Oorzaak van dit alles? Een afsnoerend hoogtelaag afkomstig van boven de Noordelijke Atlatische Oceaan schuift momenteel via het noorden van Frankrijk naar Midden Europa. Daardoor wordt een klein laag op grondniveau stevig gevoed. Niet alleen dat. Aan de grond waait de wind uit noordelijke richtingen, maar op grotere hoogte is die wind door het onderschuivende hoogtelaag zuid tot oost. Bijna tegengestelde windrichtingen dus en dat activeert het front boven ons hoofd enorm, want daardoor glijdt de lucht vanaf de grond omhoog. Probeer het zelf thuis ook maar eens. Neem een blad papier, leg het op een tafel en schuif het naar je toe. Veel gaat het blad niet doen. Maar doe dan nog eens hetzelfde wanneer je in de richting van het blad blaast. En hop, omhoog gaat dat blad. Of nog een andere proef, wellicht vanuit je kindertijd. Vroeger als ik in een rijdende auto zat, stak ik af en toe mijn hand eens uit het raam. Eerst horizontaal, dan schuin omlaag en dan weer schuin omhoog. En in dat laatste stapje zitten we nu.

hirlam neerslagsom

Neen, het is een actief front, en we zijn er nog niet meteen van af. Tot aan de wedstrijd Nederland-Argentinië zijn dit de door HIRLAM verwachte neerslaghoeveelheden. Op veel plaatsen in de Lage Landen is het gewoon ‘echt geen weer’. Pin je niet 100% vast op de totalen die je hier ziet staan. Lokaal kan er meer vallen, maar elders dan weer minder. Een paar opvallend dingen. Enerzijds dat de regio rond Nederlands Limburg meer neerslag te pakken krijgt. Heeft te maken met extra stuwing door het stijgende reliëf daar. Anderzijds is er de paarse strook boven Noord-Duitsland die nog net over Groningen reikt. Daar zit de warme lucht zoals Jeroen gisteren al mooi beschreef. Stilaan sijpelt die vanuit het noordoosten de Lage Landen terug binnen. Daar wordt de neerslag dus stilaan meer buiig. en het zou me niet verwonderen als daar vandaag al een donderklap te horen zou zijn. Morgen is de kans daarop trouwens nog wat groter.

gfs-0-30

En de wind? Vind je die vandaag al onaangenaam? Morgen doet die er nog een schepje bovenop. Ik denk dat ik me tot een paar binnenhuisklusjes ga beperken morgen, al valt het gros van de neerslag vandaag al.

wolkenkaart

Tot daar het slechte nieuws. Na morgen kan het natuurlijk enkel maar beter gaan, maar de meest zomerse papieren zijn duidelijk voor het noordoostelijk deel van de Lage Landen. Daar wordt het de komende dagen het warmst en zal de zon zich vanaf morgenavond het meest laten zien. Nederland-Argentinië kan je daar dus gerust buiten bekijken. België moet nog een dag langer wachten op de zon. En de temperaturen worden dan met een dikke 25°C even zomers warm. Maar de aangevoerde lucht blijft labiel. Elke dag gaan er dus verspreid enkele (onweers)buien vallen. Ook in het weekend.

eps_pluim_tt_06260

Afsluitend nog iets over de langere termijn. Het wil de laatste dagen maar niet lukken met de opbouwende Scandihogen. Een periode met langdurig stabiel zomerweer zit er voorlopig niet in, wat natuurlijk niet wegneemt dat er steeds 1 of enkele opeenvolgende schitterende dagen kunnen tussen zitten. Donderdag ga ik hier wat dieper op in. Morgen maakt Jeroen het mooie weer!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

6 reacties

Gesloten voor reacties.