In Nederland was het hier vlakbij in Wijk aan Zee het koudst vannacht met 3,6°C. Alleen in het oosten heeft het vannacht net als gisteren nacht aan de grond even gevroren. In Duitsland is in vele dalletjes nachtvorst opgetreden (op 1,5 meter meethoogte dus). Zo ook in de Ruhrquelle, de koudste plek van Nordrheinwestfalen. Daar was het -1,6°C. Even verderop in Winterberg is men vrolijk op de skipiste aan het kamperen. Vrolijk want het wordt een schitterend weekeinde. In het Großen Rinnental in Baden-Würtemberg zakte het kwik naar -3,2°C. Zie deze video van wetteronline.de: reporter Marco Kaschuba is speciaal vanochtend naar die plek getogen.

GMT_TN10_latest3105

Hier het koudste moment vannacht. Grappig hoe met oostenwind juist de kuststreek zo ver kan afkoelen, waarschijnlijk omdat alle mist naar zee trekt en het boven land helder blijft. Zit ik goed met deze verklaring?

ruhrquelle3105

Hier de grafiek van de Ruhrquelle vannacht. Tot woensdag houden wij het droog. Dan komen we onder de invloed van een hardnekkige depressie boven Ierland waar het het hele voorjaar zowat al bewolkt is geweest. Dan gaan neerslag en opklaringen elkaar in hoog tempo afwisselen maar kan het kwik met de zuidenwind wel iets makkelijker omhoog.

temps0706

 

De grootste hitte zit de aankomende periode overigens vanuit Arabië over de Kaspische Zee naar Moskou. Kijk eens hoe koel een week verder de berekening is voor Portugal en Ierland en Schotland. In dit artikel met schitterende foto’s lees je dat voor de UK het meteorologische voorjaar in een top 3 warmste plek gaat afsluiten. We weten dat dit vooral de warmte in maart en april geweest is. Hoe zal de zomer worden?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.