Zo na het overenthousiasme vandaag even de voetjes op de grond… al was het omdat je op zo’n mooie wolkendeken als vanochtend boven Kufstein niet kunt staan. En omdat het weer altijd zo werkt dat zelfs in de aanloop naar een event dingen nog flink kunnen veranderen. Waardoor een boude voorspelling ook echt een boude voorspelling is.

Voor ik wat kaarten laat zien bij bovenstaande titel eerst nog twee kiekjes van vannacht van Kufstein en Wilder Kaiser….

Ik woon er om de hoek en voel me gezegend. De chef van mijn vliegschool is afgelopen dinsdag nog van de Hohe Salve naar de Kaiser gevlogen en terug. Dan ben je wel een held als je dat in de herfst nog lukt. Ik ga me vanaf het voorjaar aan cross country vliegen wijden. Als ik al niet met jullie vlieg. Wat ik hoop.

Natuurlijk over Zell am See Kaprun een wolkenmeer.

En over Innsbruck hele dunne “inversiesoep”.

En in Vlaanderen bij Cescia deze schitterende zonsopkomst.

Ja windstil overal! Krommenie meldt 1030,1hPa. Spot on berekend dus. En dat betekent wat verder van zee ook….

Record?

Geen record maar wel goed koud.

Hierboven te zien wat intussen wel duidelijk lijkt: het worden geen twee sneeuwklappers maar slechts één en die uitgesmeerd van 27 oktober tot 2 november. Het eerste event op 24 oktober wordt dikke regen.

Niet in de Lage Landen. Alles gaat oostelijk voorbij.

Maar als het de Alpen raakt is de sneeuwgrens hoog en stijgend. De Hohe Salve gaat wel wit worden. Beneden zitten we in de pis. De kou zit meer rond de Tatra. Daar een veel lagere sneeuwgrens.

Maar dan in het weekeinde alsnog die Arctische uitbraak…. met sneeuw tot aan de voet van de Alpen.

Maar ehhhh… het Europese model laat de kou ineens naar de Pyreneeën lopen en stuwt vanuit het zuiden tegen de Alpen. Een compleet ander verhaal! Samen maar even de komende runs aanzien en lekker veel chatten in de reacties dit weekeinde!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.