Het zat al dagen in de modellen en is inmiddels breed uitgemeten in de diverse media. Onder invloed van een overtrekkende hogedukkern zal  komende nacht de bewolking verdwijnen en de wind wegvallen. Goede omstandigheden voor veel uitstraling; temperaturen tot rond of net onder het vriespunt. Vorst (op de waarnemingshoogte van 1m50) in april, extreem is het niet. Gemiddeld komt dat in De bilt in 4 nachten voor. Wel neemt de kans daarop in de tweede helft van de maand door de hogere stand van de zon en de steeds langere tijd dat die boven de horizon staat sterk af. Deze maand staan we overigens nog op nul. Maar wat mij betreft weer een leuk moment om eens te kijken hoe de diverse modellen presteren. Wat zal de laagste temperatuur worden? We bekijken de grootste vier.

GFS_tmin_14041606_14041512

Dit is het gerenommeerde Amerikaanse GFS model. Tot -1° C in Friesland en het oosten van het land .

ECMWF_tmin_14041606_14041500

Hier de grote Europese broer; het ECMWF. We spelen een klein beetje vals. Van de overige modellen gebruiken we de 12h- (hoofd) run. Van het EC is die nog niet beschikbaar dus daarom de vorige (=0h) run. De 12h run graag in de reacties! In ieder geval: net geen vorst volgens deze berekening. Rond nul in delen van Brabant en  Limburg. Ook koud in Vlissingen trouwens. Zou het daar alsnog tot de eerste vorstnacht van dit seizoen komen?

Hirlam201404151200-201404160500

Dan hebben we natuurlijk nog de hoge resolutie modellen die speciaal voor de Benelux ontwikkeld zijn. Vanwege de benodigde rekenkracht lopen zij slechts tot 72h vooruit, maar dat voor nu even terzijde. HIRLAM? Ook net geen vorst binnen onze landsgrenzen, met de laagste temperaturen in Drenthe.

charts_harmonie_t2m_bnl_18

Sinds kort wordt ook het Harmonie model veel gebruikt en is het deels vrij beschikbaar. Rond -1° C op wat uitgebreidere schaal in Drenthe, Overijssel en Gelderland. Wat zegt uw weerman? Ik verwacht dat laatstgenoemde (het Harmonie dus) het dichtst in de buurt komt maar ook die de uitstraling wat onderschat. Ik zet in op -2.5° C ergens in het oosten van Nederland. Wie heeft er nog op- of aanmerkingen? Of weet -en voorspelt- iemand het beter? En wat wordt de laagste grastemperatuur? Motiveer je antwoord! Oh ja. Om zelfde reden (forse hogedrukkern) morgen mooi weer!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.