königsleiten1012a

Zit je hoog genoeg momenteel is vandaag een droomdag in de skigebieden. Jasper van Edelweisshaus Königsleiten stuurt ons een serie plaatjes die laten zien waarom de Zillertal Arena zo gek nog niet is (vorig jaar ook een van de weinige skigebieden met 20cm poeder pal vóór de kerstvakantie)…

Jasper van Edelweisshaus Königsleiten stuurt door. Not so bad! Praten we wel over een van de meest sneeuwzekere…

Posted by Wintersportweer on donderdag 10 december 2015

Vanochtend vroeg al spotte ik deze webcam. De Gerlospas in de Zillertal Arena. De bomen zijn wit van een beetje sneeuw van moeder natuur. Maar het was met de passage van het koufrontje vooral weer eens een stuk kouder vannacht en dus hebben de kanonnen staan loeien. Straks een apart bericht over de situatie in de Franse bergen. Nu vooral focus ook op de meteofiction die best wel weer te pruimen is (als je beried bent een hoop ellende door de vingers te zien).

zellamsee1012

In Zell am See Kaprun hebben de kanonnen ook overuren gedraaid (lees: onderuren) en beneden in het dal op 750m lukt het gewoon nog niet.

arlberg1012

Dit is wat mij betreft de topper vanochtend. De Arlberg. Pijnlijk mooie plaat en een misser van jewelste dat ik er gisteren niet heen ben gereden of gevlogen. Wat is jouw smoes?

zomooi

Zo lieflijk. Zo mooi. Wat een paar centimeter sneeuw de boel al kan opfrissen zeg. Ach dat weten wij laaglanders als geen ander.

lech1012b

En met zo’n kanon hoor je toch ook weer dat lalalala in je hersenpan van joepie. De situatie wordt weer een beetje beter. Want het moet al heel stevig dooien om zonder felle zonnestraling gemaakte sneeuw weer te laten verdwijnen. Helaas zien we ook wel hoge temperaturen op de weerkaarten… tot het definitief beter wordt.

lech1012

Kijk die pistenbully rijdt echt niet voor niks. Het is gewoon werk aan de winkel.

saalbach1012

OK. OK. Eerlijk is eerlijk. Dit moeten we ook laten zien. Hinterglemm. Zwölferkogel. Zeg dus niet dat ik overoptimistisch ben. Allerminst. Maar ook hier zou ik vandaag willen zijn. Lekker stukkie hardlopen in de vrieslucht. Paragliden! Dat is sowieso het beste tegengif tegen wintersportfrustratie: de sneeuwarme fasen zijn vaak prima vliegweer.

lesmenuires1012

Les Menuires vanochtend. Straks dus die speciale Franse update. Snel naar de kaarten! Hang on!

vollemep

Toch een witte kerst?

Kijk: dit is de opsteker van de dag! Leuke meteofiction vlak voor kerst. Natte sneeuw in de Lage Landen maar wel zo veel dat er een laagje kan blijven liggen. Is dit ook reëel en wat gebeurt er nog tussen nu en dan?

18uurvariant

Opzij geblazen

Meteen even als waarschuwing erbij: een run eerder zagen we ook zo’n arctische uitbraak maar die krijgt ineens een rechtse hoek voor de kiezen waarbij de kou en de sneeuw in zes uur tijd van de Alpen naar Polen springt en de westcirculatie het weer overneemt. Nee het is allemaal heel subtiel momenteel. Zulke kleine verschillen hebben zo’n grote uitwerking! Steeds wordt gevraagd in de reacties of dit nu een bewijs is dat de marsmannetjes de boel hebben overgenomen. Het antwoord is simpel: nee dit zijn hele normale meteorologische condities. Tuurlijk: het teflonpatroon is echt opmerkelijk momenteel maar was ik 80 en had ik een perfect geheugen dan wist ik heus een eerdere situatie waarin dat speelde. En dat de betrouwbaarheid van de modelberekeningen extra laag is als we in de buurt zijn van een yin-yang tipping point is ook logisch. Het is tenslotte winter. In Damascus zal het geen -9ºC blijven en in Perth in Australië wordt het na de koudste decemberdag sinds 1961 heus gewoon zomer. En zo krijgen de Alpen gewoon ook een dikke jas van sneeuw even zeker als dat de noordpool jaarlijks snel dichtvriest. Dat eerste heeft nu een kleine of grote kink in de kabel. Die gaat er ook weer uit.

ensNL1012

Nederland

Hier zien we wat die leuke kaarten van de hoofdrun (zwarte lijn) waard is. Qua neerslag vrij hoog. Maar er zijn voldoende andere piekjes (dunne lijntjes) in die fase om het toch serieus te nemen. Qua temperatuur valt nog iets echt bijzonders op: een splitsing (bifurcatie) van twee clusters lijnen rond de 17e. Een verdere onderstreping van het feit dat de winterse boog met alle warmte gespannen raakt en dat we wachten op een moment dat ie los floept. Eén lijntje is zelfs goed voor schaatsen met kerst. Dat heeft dan hooguit 5% kans maar hebben we nog niet eerder gezien deze winter.

fransealpen1012ens

Ensemble Franse Alpen

Ja hier is het echt tsjakkaa. Dit kan dus. Gewoon bam een meter poeder in de Franse bergen vlak voor kerst. Zoals we vorig jaar in Kleinwalsertal hadden. In de Franse bergen kwam het vorig jaar pas net na kerst. Sneeuwdump Estelle ontwrichtte de Franse bergwegen op 28 december. Zie je nu wel dat het altijd pas na kerst komt? Tot het volgend jaar of het jaar erna of toch nog dikt jaar ruim voor kerst komt. En tot we een serie van drie winters krijgen met perfect sneeuwdek vanaf november. Maar…. eerlijk is eerlijk. Net zoals het weer van gisteren vaak een aardige voorspeller is van het weer van vandaag is ook een vorige winter best een aardige voorspeller van de winter van dit jaar. Maar niet altijd…. anders kon er nooit wat veranderen. Dus hebben we totdat het KNMI zijn 100 klimaatonderzoekers zinnig onderzoek naar cycli en patronen laat doen alleen onze gut feeling om op te varen.

Ook in Oostenrijk zien we een mooi beeld. Met juist hier en meer dan aan de Franse kant toch echt al een tipping point rond de 16e. Met zelfs kans op een klein dumpje zoals je ziet. Dat gaan we nu nog even onderzoeken…

sneeuwpolen

Geluk bij een ongeluk

Volg weer even de grens tussen kou en warmte exact diagonaal over de kaart van links onderen naar rechtsboven. Die sneeuw bij Polen komende zondag was in eerdere runs toch nog een leuk dumpje in de Alpen. Herinner je het? Het Amerikaanse model geloofde er toch al niet in en het Europese model legde in opeenvolgende runs het front ook steeds noordelijker. Eerst Tsjechië en nu zelfs Polen. Hoe geluk bij dit ongeluk is dat nu zelfs de bewolking amper meer de Alpen bereikt. De sneeuwkanonnen kunnen dan in het weekeinde gewoon weer spuiten. Hoe kan dat want de Alpen zitten toch dik aan de warme kant dan van dat front? Ja dat klopt maar in de winter kan warmte en hogedruk heel goed samen gaan met kou in de lagere luchtlagen. En waar sneeuw ligt zorgt uitstraling voor extra lage temperaturen. Als het dan niet te sterk waait is  alles OK.

dumpjemisschien

In het Europese model is dan na het weekeinde alles weer teflon met met name aan de Franse kant waar de skigebieden gelukkig ook wat hoger liggen best weer oplopende temperaturen. Kijk we kunnen best vrolijk doen allemaal maar dat is toch gewoon de harde realiteit waar we de lichtpuntjes bij zoeken momenteel. Zo bijvoorbeeld in het Amerikaanse model al volgende week woensdag heel tijdelijk even een verbreking van het teflon. Puur omdat de depressie bij de Azoren even treuzelt terwijl de vorige depressie al bij Nova Zembla is beland. Depressie is draaiing langs de lijntjes tegen de klok. Op de lijn tussen Tunis over Londen naar IJsland  keert de wind dus om van ZO | NW. Ik kan pijlen tekenen maar vind het toch leuk als jullie het zelf gaan zien. Nou dat is dus het dumpje dat we ook in de ensembles hierboven zien.

22december

Illustratief

Kijk en deze kaart is echt illustratief. Hij is van 22 december maar kan evengoed van 16, 18 of 20 december zijn. Zie je de teflonlaag? De strijkplank? Echt vreemd hoor! Geen welgevormde hogedrukgebieden op de kaart te bekennen. Gewoon een soort oceaan van matig hoge druk tegenover een maar eindeloos tollende soep rond IJsland en waar dus iets of iemand aan de dans moet ontspringen om iets te laten veranderen. De drie depressiekernen bij Oslo lijken helemaal klaar om de beuk erin te gooien. Het sneeuwt al in Groot-Brittannië. Maar dan komt te snel alweer de volgende depressie bij Bretagne die roept: “HALT!” Back to teflon!

vollemep

Maar niet heus want daarna volgt dit. De kaart die ook hierboven staat. Nou een mooie schaakanalyse 5 zetten vooruit. Voor wat het waard is. Net als bij schaak heb je soms iets aan je analyses over 5 zetten zelfs als het over 2 zetten anders loopt dan je meende. Daarom dat we onze ogen en oren zo open houden. Let iedereen ook nog een beetje op de ganzen ajb?

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

124 reacties

Gesloten voor reacties.