De avondruns worden weer spannend. En dan nog niet eens voor die sneeuwval komende donderdag maar voor wat ze voor het einde van de maand berekenen. En dat ziet er met de GFS12u weer gunstig uit. Als nu het Europese model de vanochtend ingeslagen koers vasthoud mogen we toch echt langzaam op een vroeg begin van de winter gaan hopen. Ik voeg eraan toe dat er aanzienlijke kans is dat Nederland nog onder invloed blijft van het nog warme Noordzeewater.  Maar voor de Wintersport-Arena Sauerland en de Alpen zijn de vooruitzichten voor sneeuw en/of kunstsneeuw uitstekend. 

[metaslider id=29401]

De Alpen komen dinsdagavond alweer in de sneeuw. Uit dat front in Nederland alleen echt nog regen. En het front of beter gezegd polar low dat het in het Oosten van Nederland zeer waarschijnlijk flink (nat) laat sneeuwen gaat ook naar de Alpen maar wordt daar nu als tolletje dat in het kommetje van de Aosta vallei kruipt berekend. Dus krijgen we eerste feest in Nederland, dan aan de noordkant en dan aan de zuidkant. Een leuke week dus. Hierboven de kaarten die tonen waar het voor Nederland nog vanaf hangt. Blauw op 500hPa staat voor sneeuwpotentie, tussen de 124 en 132 op 850hPa idem – alles onder de 124 is altijd sneeuw – maar dan moet wel het dauwpunt op 2m onder nul worden berekend. Dat is nu niet het geval. Ach omdat de neerslag ’s nachts doorkomt is dauwpunt en temperatuur toch gelijk (per definitie bij 100% luchtvochtigheid en die wordt ’s nachts bijna altijd gehaald). Maar +1°C in het oosten van het land is minstens goed voor dikke natte sneeuw.

En nu los in de reacties allemaal, zeker ook over de lange termijn! Het is extra spannend natuurlijk omdat het er vanaf 13 oktober eindeloze weken lang allemaal tamelijk somber uitzag voor de winter. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.