De avondruns worden weer spannend. En dan nog niet eens voor die sneeuwval komende donderdag maar voor wat ze voor het einde van de maand berekenen. En dat ziet er met de GFS12u weer gunstig uit. Als nu het Europese model de vanochtend ingeslagen koers vasthoud mogen we toch echt langzaam op een vroeg begin van de winter gaan hopen. Ik voeg eraan toe dat er aanzienlijke kans is dat Nederland nog onder invloed blijft van het nog warme Noordzeewater.  Maar voor de Wintersport-Arena Sauerland en de Alpen zijn de vooruitzichten voor sneeuw en/of kunstsneeuw uitstekend. 

[metaslider id=29401]

De Alpen komen dinsdagavond alweer in de sneeuw. Uit dat front in Nederland alleen echt nog regen. En het front of beter gezegd polar low dat het in het Oosten van Nederland zeer waarschijnlijk flink (nat) laat sneeuwen gaat ook naar de Alpen maar wordt daar nu als tolletje dat in het kommetje van de Aosta vallei kruipt berekend. Dus krijgen we eerste feest in Nederland, dan aan de noordkant en dan aan de zuidkant. Een leuke week dus. Hierboven de kaarten die tonen waar het voor Nederland nog vanaf hangt. Blauw op 500hPa staat voor sneeuwpotentie, tussen de 124 en 132 op 850hPa idem – alles onder de 124 is altijd sneeuw – maar dan moet wel het dauwpunt op 2m onder nul worden berekend. Dat is nu niet het geval. Ach omdat de neerslag ‘s nachts doorkomt is dauwpunt en temperatuur toch gelijk (per definitie bij 100% luchtvochtigheid en die wordt ‘s nachts bijna altijd gehaald). Maar +1°C in het oosten van het land is minstens goed voor dikke natte sneeuw.

En nu los in de reacties allemaal, zeker ook over de lange termijn! Het is extra spannend natuurlijk omdat het er vanaf 13 oktober eindeloze weken lang allemaal tamelijk somber uitzag voor de winter. 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

43 reacties

Gesloten voor reacties.