Als eerste wil ik jullie meenemen naar de Alpen. De bovenstaande pica is een webcamfoto van de Passo dello Stelvio. Aankomende vrijdag 24 mei, etappe 19,  een scherprechter in de ronde van Italië. Pakken sneeuw nog op de top. En ook op de Passo di Gavia, die dezelfde dag beklommen moet worden, nog bergen sneeuw. Een tippie voor de renners: Thermo kleding is geen overbodige luxe. De etappe komende zondag naar de Galibier in Frankrijk wordt waarschijnlijk ingekort. Zie dit bericht. (tnx Afkoeling)

En wat hebben we weer een geweldige meteorologische week achter de rug. Heel veel mensen zullen zeggen: “Die gozer is gek!!” Maar voor weerliefhebbers is dit echt geweldig. We noemen: 1) overvloedige regen in de Lage landen, 2) onzekerheid in de diverse weermodellen, 3) tornado’s in de USA, 4) winter in de Giro d’Italia en 5) die verwoestende cycloon in Bangladesh. Ik beperk mij vandaag tot punt 1-2 en 3. Voor de “meteo-leken” die graag onze berichten lezen zijn er 2 weermodellen die wij intensief volgen. Het Amerikaanse model (de GFS) en het Europese model (ECMWF). Beide modellen zijn als het ware marktleider voor het Europese weer. Persoonlijk bestudeer ik ook graag het Canadese model (GEM). Tot zover de theorie, terug naar de praktijk.

Eerst maar eens de verwachting voor vandaag. Het is vooral in de ochtend nog nat. Met name in het noorden en het oosten. In de loop van de dag zal de regen naar het noorden wegtrekken en zal de zon mondjesmaat doorbreken vanuit het zuiden. Op de satellietfoto (klik hier voor groot) van 06.00 uur vanmorgen kan je mooi zien dat de Benelux is bedekt met een deken van wolken. Op het moment dat de zon vanuit het zuiden zal doorbreken, zal de temperatuur onmiddellijk  omhoog schieten. In het zuiden van het land kan dan zowaar 18 graden gehaald worden. Daar waar de bewolking langer blijft hangen zal het wat koeler zijn. In het westen en noorden van het land een graad of 14-15. Zodra de zon ook daar doorbreekt kan de temperatuur een graad stijgen. Het is gewoon erg moeilijk om te beoordelen waar en wanneer de zon zal doorbreken, of waar de bewolking blijft hangen. Zelfs op deze zeer korte termijn.

Als we naar de regen van de afgelopen week kijken dan kan ik melden dat er meer dan 650 miljard liter water naar beneden is gekomen in Nederland. Holy moly…dat is nogal wat!! Dat is niet erg extreem mee hoor. Op de kaart hierboven kan je zien hoeveel neerslag er is gevallen tot en met donderdag. Daar is vrijdag niet in meegenomen. Hoe blauwer…hoe natter.  Dus we kunnen ervan uitgaan dat Nederland nog meer blauw kleurt als we vrijdag mee zouden rekenen. We hadden natuurlijk een enorm neerslagtekort de afgelopen maanden door de droge periode in maart en april. Dat halen we nu gestaag in. Voor de natuur geweldig, voor het menselijke humeur natuurlijk bagger. Voor meer informatie lees dan dit bericht van Meteoconsult.

Temperatuurkaart voor morgen.

Morgen, eerste Pinksterdag,  ziet er gewoon goed uit. Flinke perioden met zon en aangename temperaturen. Temperaturen die tegen de 20°C aanlopen of zelfs overstijgen. In het westen wat koeler, maar 18°C moet ook daar in de mogelijkheden zitten met flinke opklaringen. Hoe langer de zon schijnt, des te warmer het wordt….dat geldt voor het hele land. In de loop van de dag is het zuiden van het land toch gevoelig voor buiige regen. De temperaturen blijven wel op niveau, maar wat heb je aan regen als je de BBQ wil aansteken. (BBQ wellicht onder de carport of afdak) Het westen en noorden van het land zien er qua neerslag veel beter uit. Zo goed als droog, maar daar weer iets lagere temps. Onze zuiderburen hebben vandaag de beste dag. Morgen zal in de loop van de ochtend de regenzone België binnentrekken.

[dc_slider slider=”16059″ captions=”true”] Tweede Pinksterdag is dan alweer veel onzekerder. Het hele land maakt dan kans op neerslag. Wederom het zuiden van het land het meest, maar ook het noorden van het land ontkomt niet aan de regen. Een lagedrukgebied dat nu nog boven Spanje hangt zal dan tweede pinksterdag de regen brengen. Ook dinsdag is het nog nat. Pas in de loop van woensdag wordt het vanuit het westen dan wat droger. Het hogedrukgebied op de oceaan heeft (volgens GFS en GEM) de neiging zich boven onze omgeving uit te breiden. Geen hele hoge temperaturen, sterker nog het kan wel eens vrij koel worden door een noord / noordwestelijk stromingspatroon, maar het ziet ernaar uit dat we dan ook een aantal droge dagen tegemoet kunnen zien. Tegen het volgende weekend komt de 20°C dan weer in zicht. Het Europese weermodel komt juist met een hele stevige noordwestelijke stroming op de proppen vanaf donderdag. Met voor de noordelijke Alpen een heuse sneeuwdump met een sneeuwgrens van rond de 800 – 1000 meter. Dat zou hilarisch zijn. Ik geef de GFS en de GEM nu het voordeel van de twijfel.

 

Graag neem ik jullie nog even mee naar de overkant van die grote plas, de USA. Twee weken geleden berichtte ik nog over een heuse winterstorm in de USA. Deze week is het tornadoseizoen dan daadwerkelijk uitgebroken met diverse slachtoffers. De eerste tornado outbreak van het seizoen in het Mid-Westen van de USA (Tornado Alley) is een feit. Met name Noord Texas had het zwaar te verduren (lees dit bericht maar eens). En nog niet eens zo heel extreem. Het tornadoseizoen is erg laat op gang gekomen dit jaar. Normaal komen de eerste tornado’s reeds in maart en april. Dit jaar dus de eerste outbreak in mei. Binnenkort zal ik jullie informeren hoe het tornadoseizoen in de USA in elkaar steekt en waarom er zoveel tornado’s juist in de USA voorkomen. Aankomende week worden er nog veel meer tornado’s verwacht in de USA . Eén en ander zal ongetwijfeld in de diverse landelijke media ter sprake komen. Geïnteresseerden moeten hier maar eens kijken.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

73 reacties

Gesloten voor reacties.