Hoe vet is deze! De sneeuw nog op de Schmittenhöhe en het Kitzsteinhorn als decor van de skidorpen Zell am See Kaprun. Alle sneeuw buiten de geltsjer gaat er weer aan de komende dagen.

Ook hier bij mij om de hoek was de winter overal even te zien…. zoals hierboven in de Kurzer Grund van de Kelchsau. Volgende keer als er sneeuw komt ga ik eens een nachtje op de Neue Bambergerhütte bivakeren daarboven op 1700m. Daarmee had ik nu net in de sneeuw gezeten…

Groot contrast tussen de Alpen en de Lage Landen vandaag. Wij hier Kaiserwetter en jullie thuis… toen m’n dochter zaterdag met moeders naar Krommenie vertrok en de Alpen in die Hollandse regen kwamen had ik heel even zelf ook dat gevoel van “shit de vakantie is voorbij”… en pas gisteren toen ik weer de draad van mijn tandemopleiding oppakte voelde ik weer…. nee… er is niks voorbij… het leven hier in de bergen gaat verder.. waarin ik mezelf ten doel stel maximaal leuke mogelijkheden te creëren voor mijn volgers om hier samen mooie unieke avonturen (buiten de gebaande paden en de standaardopties) te beleven met hiking, biking, skiën en ook vliegen.

Jullie krijgen ook woensdag nog eens regen. Da’s lekker natuurlijk om warm en droog op kantoor te zitten dan.

Maar naar de nieuwe maand toe komt de droogte en de zon terug met eerst een herstel van de verbinding tussen Azorenhoog en Russische beer….

… en dan in beide modellen de opbouw van een heel mooi Scandihoog!

Daarmee gaan we dan weer door met het “kopiëren” van zomer 1976. Het is gewoon een evenaring. Gewoon in zijn bijzonderheid.

Ook zeer gewoon is het Arctisch zeeijs momenteel. Kruipt netjes langs de twee standaardafwijkingen naar het zomerse minimum toe. Hiermee zitten we duidelijk nog niet in een Nieuwe Kleine IJstijd… daarvoor moet het Arctisch ijs toch ook eens het 1981-2010 gemiddelde gaan doorbreken…

 Aan Rond Antarctica idem een gematigde negatieve afwijking na eerst een hele periode ruim boven gemiddeld te hebben gezeten de afgelopen jaren. Eigenlijk helemaal niet zo veel bijzonders te melden in klimaatland… zou mooie krantenkop zijn “Klimaatverandering supersaai”.

Waar op ons planeetje wel altijd iets mee aan de hand is, is met extreem weer. Onlangs Hinterglemm… met gelukkig nul doden. Maar in India met de moesson nu toch alweer 190 doden en 300.000 vluchtelingen. Dat is SCHANDALIG. We hebben als mensheid dus NIETS GEDAAN sinds de moessonramp van 2008 met bijna dubbel zo veel doden als onze watersnoodramp van 1953. In 10 jaar tijd geen fuck gedaan. Waarom zitten wij met soldaten in Afghanistan en niet met ingenieurs in India? Waarom bouwen wij windparken bij ons (met geen enkele klimaatwinst zelfs als je in de krakkemikkige klimaatwetenschap “gelooft”) en geen dijken daar. Ik schaam me er kapot voor en weet niet op welke partij ik moet stemmen. Dat we aan dit soort dingen niets doen terwijl die super simpel met een paar dijkjes en pompen op te lossen zijn en dat er lieden zijn die vinden dat we moessonrampen moeten voorkomen door vaker de fiets te nemen…. of een elektrische auto te kopen… dat is toch een bewijs dat er iets rot is in the state of Denmark.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.